Börsveckan som gick (V29) och kommande vecka

När vi summerar den gångna veckan där ”bättre-än-väntat” är ledordet för de flesta rapporter som presenterats. Det förväntade stresstestet av bankerna blev precis så positivt som de flesta önskat (men om det egentligen var ett ”stresstest” kan diskuteras).

Tekniskt läge i OMXS30: Indexet stängde veckan på plus 2,2 procent och det innebär att OMXS30 hittills i år stigit med 11 procent. De senaste veckorna har indexet misslyckats tre gånger att bryta upp igenom den svagt fallande motståndslinje som förbinder topparna sedan den 26 april.

Den dagliga volymen har den senaste veckan noterats strax under tre månaders genomsnitt.

De som sitter i köpta positioner bör flytta nödutgången så att den följer med och ligger strax under den blåa stödlinjen i diagrammet vilket sammanfaller med den botten vi såg den 20:e juli vid 1016.

I det fall indexet tar sig upp och förbi den röda fallande motståndslinjen och etablerar sig ovanför kan vi räkna med en uppgång mot målområdet kring 1150-1200. 

Skulle det visa sig att vi fick början till en vändning nedåt i fredags via den Bearish Harami som vi ser i diagrammet, men som dock kräver en bekräftelse genom att måndagen stänger lägre än 1050 och gärna inleder dagen med ett gap nedåt är det positivt för en kort blankning.

Tidsmässigt har vi en viktig dag på torsdag (som sammanfaller med den niodagarscykel jag nämnde för någon vecka sedan).

Som jag nämnt så många gånger tidigare gäller det att tassa fram försiktigt, ta mindre positioner än vanligt tills indexet etablerat sig ovanför den fallande motståndslinjen.

Det är, som det ser ut nu ännu mer riskfyllt att övernatta i blankningar då utbrottet ser ut att ske uppåt. Skulle den blå stödlinjen punkteras kan scenariot snabbt förändras men det återkommer jag i så fall till.  

Än så länge trejdar vi inom den markerade formationen i diagrammet och då kan vi förvänta oss några dagars vändning nedåt innan nästa utbrottsförsök.

Motstånd: 1058 – 1077
Stöd: 1040 / 1016 / 1000 / 970-980

Tekniskt läge i S&P 500: Med fredagens uppgång har indexet stigit 12 av de senaste 15 dagarna.   Indexet befinner sig sedan i början av maj i en fallande trendkanal. Det kortare stödet vid 1060 och motståndet vid 1100 kommer att visa sig allt viktigare inför fortsättning från den trendkanal som håller på att samla ihop till ett utbrott.

Fram till i fredags har taket i kanalen stått emot utbrottsförsöken uppåt. I fredags stängde dock indexet för första gången på nästan tre månader ovanför taket. Närmast väntar nu 1115 och sedan 1131, men vi behöver någon dags bekräftelse till innan vi bör tolka stängningen i fredags som ett brott uppåt.

Innan 1130 passerats anser jag att S&P 500 befinner sig kvar i tradingkanalen och risken för en fortsatt nedgång är överhängande.

Avvakta med att ta positioner till indexet åter vänder ner. Köp med övernattningarna är inte aktuellt förrän MA-50 som nu befinner sig vid 1083 passerat upp över 200 dagars medelvärde som befinner sig vid 1114. Det är först när det blir ett ”Golden Cross” genom att MA-50 bryter upp över MA-200 och junitoppen vid 1131 passeras. I tidsdiagrammet ser det ut som om vi kan förvänta oss en vändning nedåt på torsdag den kommande veckan.

Dagsmomentum är uppåtriktat och RSI-14 noterar 73,4 och kan kortsiktigt börja närma sig överköpta nivåer. MACD befinner sig sedan den 9:e juli i köp och bröt i fredags upp över nollan till den positiva sidan, vilket förstärker sannolikheten för en fortsatt uppgång.

Det är värt att åter notera att det kommande utbrottet kan ske både uppåt och nedåt.

Motstånd: 1108 / 1115 / 1131 / 1140 / 1146 / 1171
Stöd: 1092 / 1082 / 1066 / 1060 / 1051 / 1042 / 1010

Förra veckans veckorapport hittar du här (V28).

Önskar alla en god fortsättning på helgen, om en vecka är jag tillbaks med dagliga analyser och blogginlägg!

Etiketter: börsveckan som gick, daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden, börskalender

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar