Börsveckan som gick (V24) och kommande vecka

veckan36

veckanflag38Trots den grekiska nedgraderingen till skräpstatus och osäkerheten kring hur det står till med Spaniens ekonomi överväger den positiva tolkningen av världsekonomin och vi får förflytta oss tillbaks till början av mars för att hitta så många positiva ackumulationsdagar i följd som de senaste sju börsdagarna. VIX har sedan toppnoteringen i mitten av maj fallit ner till 23,95 vilket var den nivå indexet hade innan ”stöket” började på allvar den 5 maj.

En ovanligt stark och positiv vecka kan läggas till handlingarna (se 60-min diagrammet nedan). OMXS30 steg 3,7 procent och närmar sig nu på allvar de viktiga motståndsnivåerna som består av tremånadershögsta vid 1063 (se den infällda veckocharten) och årshögsta 1077. Viktigare för sentimentet är att fyra av de senaste sju börsdagarna har varit positiva ackumulationsdagar och vi får gå tillbaks till i mitten på mars för att hitta ett sentiment som var lika positivt.

Tittar vi på de amerikanska börserna ser det ut som om de laggar den svenska och flera europeiska börser, vilket jag inte anser vara fallet. Den senaste veckan har S&P 500 stigit med 2,4 procent, men en titt sedan årsskifter visar att OMXS30 stigit med 10,8 procent och S&P 500 med 0,2 procent och Nasdaq med 1,8 procent. OMXS30 motsvaras bäst av en ”mix” av dessa två index eftersom Ericsson, som noteras på Nasdaq i USA väger förhållandevis tungt på OMX. Det innebär i praktiken att skillnaden är marginell om vi samtidigt tar en titt på dollarn som under motsvarande tid stigit med 8,1 procent.

Guldet flyttade upp ATH-nivån till $1260 per ounce i fredags i takt med allt fler skriverier om priser på upp mot $10.000 per ounce är det många som är rädda för att inte få plats ”på bandvagnen”… Det är fortfarande en stor osäkerhet kring aktiemarknaden vilket avspeglar sig tydligt i de små volymer vi ser på världens börser (bortsett från häxfredagen, men det är något helt annat).

omxs3060min1En titt på veckan som gått med OMXS30 i 60-minutersupplösning (här till höger) visar att det under veckan blivit högre både bottnar och toppar under hela veckan.

De flesta index noterar överköpta nivåer, vilket inte är ovanligt i en stark trend, men de höga nivåerna i momentumdiagrammen i kombination divergens mellan prisutvecklingen och motsvarande toppar i momentumdiagrammen kan leda till en kortsiktig pullback. I dagschartet har vi en ordentligt spänd gummisnodd och en notering som tangerar taket i den stigande trendkanalen, det leder inte helt sällan till tidsmässigt, korta rekyler. Sentimentet är dock positivt och jag tror snart vi kommer att få se test av både 1063 och 1077-nivån.

omxvecka1I månadsdiagrammet över OMXS30 här intill har jag zoomat ut lite för att få perspektivet till de rörelser jag normalt fokuserar på dagligen. Vi ser tydligt att kursen följer de stöd- och motståndsnivåer som gällt de senaste 10 åren. Om stödnivån kring 940 håller skall 1060 testas av (räknar inte med brus och fat-finger-dagar i denna typ av diagram). När 1060-1080 nivån passeras är det relativt fritt upp till 1200-nivån men där möter flera tunga motstånd upp, bland annat den fallande motståndslinjen som förbinder topparna från 2000 och 2007 och fib 23,6%. Jag har markerat med en streckad linje hur jag bedömmer OMXS30 den närmsta tiden.

Förra veckans veckorapport hittar du här (V23).

Jag önskar alla läsare en god fortsättning på helgen!

En intressant värdering av PA Resources hittar ni hos Cornucopia (som kan oljeaktier bättre än de flesta).

Läs även: Absurt att ha kvar krisränta (VA). Svenska banker är vinnare (AFV). Så skall Spanien klara krisen (SVD). Små rörelser på Wall Street (DN). Börsen uppåt under bröllopsveckan (DN). Ryssen bakom Saab granskas för maffiaanklagelser (e24). Tvära kast får börsjättarna på fall (e24)

Etiketter: börsveckan som gick, daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden, börskalender

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar