Börsveckan som gick (V19) och kommande vecka

veckan31

veckanflag33Efter förra veckans djupdykning och ett VIX-index som nådde ”paniknivåer”, inleddes veckan med ett rally som skapade en V-formation som för ett ögonblick såg ut att vara början på en ny period av uppgång. Nu har vi två fredagar bakom oss med kraftigt fallande kurser.

Aktiemarknaden firade i måndags det enorma ”räddningspaket” som presenterades bara minuter innan de asiatiska börserna slog upp portarna i måndags. Resultatet blev att vi fick uppleva den största uppgången på 14 månader. Fram till i fredags såg det ut som om en ny kraftfull uppgångsvåg var enda vägen men vad händer då? När det blir fredag och helgen närmar sig vågar det kortsiktiga placerarkollektivet riskera nattsömnen och väljer att kliva av positionerna.

Jo, trots att Spanien presenterat ett sparpaket som marknaden tog emot med öppna armar och visat en BNP-tillväxt som bättre än väntat. Vad gör Grekerna? Jo, de försöker strejka sig ur krisen. Folket har levt över sina tillgångar, bluffat sig in i EU och behöver styra upp ekonomin för att ta del av stödpengarna, vad gör då folk, jo de går ut i generalstrejk. De har alltså inte fattat någonting. Landet har levt på lånade pengar och bidrag och folket tror på fullt allvar att det kan fortsätta for ever. Genom att ”bara” få betalt för den tid man arbetar, justera upp pensionsåldern så att den närmar sig EU-snittet och höja momsen ett par procent (men fortfarande lägre än i Sverige), vill den grekiska befolkning påskina att det är synd om de, suck…

Självklart genomskådar marknaden att det inte går att förändra folks beteende genom att lösa dyrare lån med billigare. Grekland är slut, låt de ta hand om skiten de ställt till med själva. Spotta i nävarna och se till att jobba er ur den skit som er egen överkonsumtion orsakat.

Som ett led i ”återuppbyggnaden” av Grekland överväger premiärminister George Papandreou att vidta rättsliga åtgärder mot amerikanska investmentbanker, förmodligen för att de inte förstått hur hur de derivat de handlat med fungerar, eller för att bankerna lånat ut pengar till ”det hårt arbetande folket”, som Papandreou sade i intervjun till Bloomberg News

De flesta rapporter och statistik som presenterats de senaste månaderna har motsvarat eller överträffat förväntningarna. Nu känns det som om positiva siffror inte spelar någon roll längre, oron i Europa och kreditåtstramningarna i Kina överskuggar det mesta just nu. Den kommande veckan presenterar Wal-Mart, Home Depot och Hewlett Packard sina kvartalsrapporter. Siffrorna från detaljhandelskedjorna kommer att få Wall Street att hålla andan under inledningen av veckan.

Den amerikanska kongressen kommer under veckan att fråga ut BP om det enorma oljeutsläppet och Toyota Motor Corp ställs till svars för de problem deras bilar haft det senaste året. På måndag efter Stockholmsbörsens stängning presenteras husmarknadsindex som stigit under årets tre första månader, på tisdag är det dags för bostadsbyggandet i april och konsumentförtroendet. Senare i veckan presenteras inflationssiffror under april.

Trots positiva siffror under den gångna veckan faller ändå börserna rejält för andra fredagen i rad. Färre investerare vågar äventyra nattsömnen med att sitta kvar i postioner som kan urholkas ordentligt över helgen.  Orsaken till den minskade riskaptiten är att tilltron till euroområdets finanser naggats ordentligt i kanterna. I början av veckan rusade bankerna och slutet av veckan rasar samma aktier. Vi är på väg in i en jojoperiod, men vi får hoppas att snöret inte går av och jojon far i backen, risken blir större för var dag som går.

Oron i sydeuropa och de allt skakigare börserna ställer stora krav på hur man skall kunna navigera rätt på börsen. Vi kan den kommande veckan se fram emot en tilltagande volatilitet allteftersom problemen kommer allt mer i rampljuset. Pest eller kolera kommer att råda, det är viktigt att hålla koll på de stöd- och motståndsområden som gäller. Om länderna i sydeuropa genomför de åtstramningar som krävs för att de skall få ta del av stödpengarna, då kommer konsumtionen och tillväxten att hämmas och den sköra återhämtningen sätts på hårda prov. Genomförs å andra sidan äventyras eurosamarbetet och ansiktsfärgen hos EU-politikerna och det upplevs säkert som värre.

Euron är nu nere på den lägsta nivån på 18 månader. Det blir allt tydligare att placerarkollektivet väljer att flytta tyngdpunkten mot guld som under veckan nått ett nytt alltime high. Jag nämnde i min guldanalys förra veckan att det kommer gå tungt att passera det viktiga motståndet vid 1250 dollar per ounce. En effekt som kraftigt fallande aktiekurser kan få är att det faktiskt drar med sig guldpriset ner eftersom många investerare kommer bli tvungna att täcka förluster på aktier genom att sälja av guld. Cornucopia skriver om guldprisutvecklingen under vecka 19.

Ytterligare ett tecken på att oron stiger är att stora belopp flyttats från värdepapper till penningmarknadsfonder, vilket är första gången sedan januari som inflödet varit större än utflödet från dessa ”säkra fonder”.

Trots att statistik visar att detaljhandeln och industriproduktionen ökar backar framförallt oljerelaterade bolag i spåren på ett fallande oljepris. Cornucopia har idag en artikel om oljeprisutvecklingen i svenska kronor från 2004-2010.

omxs30long2På min karta över OMX-index den närmaste tiden tror jag på två troliga scenarios, bägge med målkurs kring 1200 punkter, lite beroende när i tiden målkursen nås. Det ena scenariot, markerat med en blå prickad linje innebär att den rekyl vi nu bevittnar når en liten bit längre ner innan vi åter får se en vändning upp mot målkursen tar vid. Skulle måndagen däremot öppna med en fortsatt nedgång så att bailoutnivån 929 punkteras kommer nedgången att accelerera och vi bör i första hand sikta in målkursen kring 850 punkter, eller tom ner mot 740 punkter. På motsvarande sätt kan en positiv inledning av veckan vara avgörande för stämningen den närmaste tiden och kursen nu istället sätter fart mot slutmålet kring 1200 punkter, där en nedgång mot 690 punkter kommer att ta vid (röd linje). Jag förväntar mig dock en tilltagande volatilitet och mer av jojoliknande varannandagsrörelser under den kommande veckan.

De stöd- och motståndsnivåer jag bevakar på min längre karta är följande:

Motstånd: 1007 / 1026 / 1030 / 1063 / 1077 / 1108
Stöd: 968 / 952 / 944 / 929 / 913 / 874
Förra veckans veckorapport hittar du här (V18).

Jag önskar alla läsare en god fortsättning på helgen!
Etiketter: börsveckan som gick, daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden, börskalender

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar