Börsveckan som gick (V14) och kommande vecka

veckan25

veckanflag28Börsmånaden april har börjat starkt och riskaptiten når ständigt nya höjder och årshögstanoteringar. Oron för Grekland skrämmer ena dagen investerarkollektivet för att nästa dag tolka ett uttalande som att problemen med Grekland och PIIGS-länderna inte är så mycket att bry sig om.
Läs mer om Grekland här: GP, Cornucopia, Flute, e24

Igår läste jag en intressant artikel som Mark Hulbert skrev om att företag med bra balansräkningar bara stigit hälften så mycket som bolag med sämre räkenskaper under det första kvartalet 2010. Ett bra exempel på ett bolag med usel ekonomi är Citigroup som steg hela 22,4 procent under Q1 2010. Vad beror det på? Självklart kan vi hitta en del av förklaringen i att de sämsta bolagen fick mest stryk när börserna rasade från 2007-2009. Det är kanske inte så konstigt att de bolag som nätt och jämt undvek konkurs nu genomgår ett sällan skådat lättnadsrally. En annan bidragande orsak är de stödprogram som innebär att bolag som misskötts inte behöver ta konsekvenserna av sitt dåliga beteende. Håll med om att det skapar väldigt märkliga effekter på marknaden.

Ett stundande problem är naturligtvis att stödprogrammen inte kommer att vara för evigt och vad kommer då att hända? Jag tror att vi kommer att få se en omviktning till säkrare aktier, typ H&M.

Med ytterligare en positiv vecka bakom oss är det omöjligt att inte funderar kring vad som brukar hända när sentimentet är så positivt som nu. VIX-indexet har nu parkerat sig kring låga nivåer kring 16 procent. Uppgången vi ser känns för de flesta befogad och tron på fortsatt uppgång verkar orubblig.

Mycket av framgången på världens börser bygger på statsstöd och lågräntepolitik som skall skapa konsumtion och tillväxt.

Fredagens stängning med VIX kring 16,14 procent efter att i måndags studsat upp något över oron för minskade konsumentkrediter, men Fed:s besked att behålla den låga räntenivån fick åter marknaden att lugna ner sig.

sp500_vix_optimism1I diagrammet till höger har jag i Onlinetradern kört ut ett diagram där jag jämför prisutvecklingen på S&P 500, VIX-indexet och nivån på optimismen. Vid de tillfällen VIX varit nere på nivåer kring 16 och optimismen varit uppe runt 68 procent har det i de flesta fall avspeglat sig i kursen och skapat en rekyl eller en nedgång. Vi kan alltså konstatera att placerarkollektivet inte tror på en stundande rekyl. Som jag sagt så många gånger tidigare – Den breda massan har alltid fel. 

S&P 500 närmar sig nu 61,8%-nivån kring 1225 samtidigt som VIX noteras kring den kritiska nivån kring 16 och optimismen är på väg upp genom 60 procent. 1225-nivån och fib 61,8% har jag tidigare nämnt som en målkurs och nu återstår det att se om köparna har kraft kvar för ett seriöst genombrottsförsök, eller om vi nu  får se den väntade rekylen.

Vän av ordning undrar naturligtvis om detta kommer att ske även denna gång och på det finns inget självklart svar.

Eftersom det är lätt att tappa fokus och dras med i den optimistiska stämningen är det hälsosamt att då och då zooma ut diagrammen för att se hur marknaden sett ut vid liknande situationer historiskt. 

OMX och S&P 500 har inte gått ner mer än en procent en enskild börsdag sedan den 23 februari. För att hitta en period som utvecklats lika positivt, under lika lång tid får vi förflytta oss tillbaks till maj 2007. Därefter har väl de flesta i färskt minne vad som hände bara några månader senare, nämligen starten på sub-prime krisen som fick det att skaka i hela världens ekonomier.

Det skall bli spännande att läsa om det kinesiska handelsunderskottet, som var första gången sedan 2004 som Kina rapporterade ett underskott i handelsbalansen. Jag har många gånger tidigare ställt mig kritisk till kinesiska siffror, speciellt som fraktraterna sjunker när exporten stiger, jag får inte riktigt ihop det, men det är det säkert andra som förstår bättre än jag…

Är alla dessa optimistiska orosmoln bara tillfälligheter? Precis som alla andra skribenter kan jag inte mer än säga som jag brukar – var beredd – höj garden!

Nästa vecka inleds rapportperioden med aluminiumjätten Alcoa och därefter Investor på onsdag. På torsdag presenteras den svenska vårbudgeten och inflationssiffror för mars månad.

Jag önskar er alla en bra fortsättningen på helgen och för de som vill läsa förra veckans analys hittar ni genom att klicka på detta stycke.

Etiketter: börsveckan som gick, daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden, börskalender

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar