Börsveckan inleds uppåt (09:15 men säljarna tog snabbt över)

omsattning45I fredags öppnade börsen nedåt, men efter bara några minuter vände den svenska och de europeiska börserna uppåt och Dubairädslan verkade vara helt bortblåst. OMXS30 steg 1,4 procent till 952 punkter, vilket var precis till motståndsnivån, där det tog stopp. Omsättningen uppgick till 13,1 miljarder kronor, vilket var i linje med veckan som helhet och 5 procent högre än de senaste tre veckornas genomsnitt.

Fredagen kallas i USA för Black Friday och klämdagen anses vara en bra indikator på hur julförsäljningen kommer att utvecklas. I Wall Street Journal kan man läsa att det var mer folk än förra året i butikerna, men att de handlades mindre än väntat. Bäst sålde leksaker och billigare prylar samt rabatterade datorer.

I USA sjönk börserna efter Dubaibekymren som påverkade övriga börser under torsdagen, dock i betydligt mindre omfattningen än de europeiska kollegorna. Nasdaq sjönk 1,6 procent, DJIA 1,5 procent och S&P 500 backade 1,8 procent till 1091 punkter. Omsättningen var låg denna halvklämdag och uppgick inte till mer än hälften, men om man istället tittar på utvecklingen de timmar börsen var öppet var det ganska skaplig omsättning. Mönstret att köparna kommer tillbaks snabbt efter att säljarna tryckt ner kurserna en bit håller i sig och är väldigt tydlig. Nu återstår att se om köparna har kraft kvar för ett nytt utbrottsförsök.

omxs30real86Stockholmsbörsen befinner sig fortfarande inom begränsningslinjerna som den kortare stigande kanalen utgör. Nedgången i torsdags, vände snabbt till uppgång i fredags, vilket är ett styrkebesked. Däremot kan den tilltagande hastighetsdivergensen kan vara ett tidigt tecken på att indexet närmar sig en större korrigering, men den positiva trenden och de trettio miljarder av injektion som PPM-pengarna kommer att hålla emot en nedgång tror jag. Stödet som golvet i den stigande kanalen utgör höll i fredags och ser ut att kunna lyfta indexet upp mot 980-nivån där den primära motståndsnivån tar vid.

sektorer133Bästa bransch i fredags blev de som gick sämst i torsdags, energi och finans. Inte någon aktie bland de 30 högst omsatta visade på något annant än stigande kurser.

Totalt steg 277 aktier i fredags och 132 aktier stängde på minus. Köparna dominerade i 95 procent av affärerna. Lundin Mining, Boliden, Autoliv och SSAB A återfanns bland de extremt omsatta aktierna.

Ericsson var den mest omsatta aktien i fredags, men utvecklades något sämre än börsen som helhet. Boliden som den senaste veckan utsatts för stor press efter beskedet om att värden för 1,4 miljarder kronor av bolagets tillgångar kommer att frysas för utsläppsskandalen i Spanien. Aktien steg 2,8 procent till 89,65 kronor. Bankaktier gick starkt och Swedbank steg hela 2,8 procent till 65,80 kronor. Bäst på Large Cap gick SSAB A som avancerade hela 3,2 procent till 113,00 kronor.

På torsdag kommer räntebesked från den Europeiska centralbanken och butiksförsäljningen i europeiska butiker. De viktigaste siffrorna i veckan är jobbstatistiken från USA på fredag.

Idag kommer det rapport från Rörvik Timber.

Inflationssiffror från EU och Italien kl 11:00.

Viktigaste siffran idag är inköpschefsindex för Chicagos inköpschefer under november kl 15:45.

Mona Sahlin (Sverigedemokraternas marknadsförare nummer ett) inviterar nu både Folkpartiet och Centern till ett samarbete om de rödgröna axelmakterna (Cornucopias utmärkta uttryck) inte får ensam majoritet efter valet 2010. Taktiken är uppenbar, att få in en kil mellan allianspartierna. Bägge partierna tackade tydligt nej till inviten. Det Mona inte riktigt greppat är att man inte löser invandringsfrågor genom att lämna dörren öppen, eller i hennes fall till och med anlita insparkare. Det är bättre att lyfta upp frågorna och komma med bra lösningar, som skapar förståelse och integration istället för att låtsas som det inte finns några problem och vara så infernaliskt rädd att förlora röster. Ett tydligt bevis på att det inte går att tiga ihjäl något ser vi i Schwiez. Monas tydliga distans och fega, primitiva agerande att inte ta en politisk debatt med SD gör att hon lyfter Åkessons parti till nya höjder.

Svenskt Näringsliv redovisade i lördags en undersökning som tydligt visar att rödgröna axelmakternas politik kommer att påverka svenskt näringsliv på ett negativt sätt.

esz951På den amerikanska S&P 500-terminen noteras att de asiatiska börserna steg kraftigt efter lagget mot de europeiska börsernas utveckling i fredags. När klippet till höger togs vid 07:30 var nivån i linje med stängningen i Stockholm, precis när jag skall till att stänga inlägget har det bredare asiatiska indexet FTSE Asia Pacific All-Cap Indexet dragit iväg och noterar nu en uppgång på 2,4 procent.

I Asien är det breda uppgångar nu på morgonen, vilket till stor del beror på lagget mot europa och USA. I Bloomberg News presenteras det blandade siffror, från Japan meddelas att industriproduktionen ökade med 0,5 procent under oktober jämfört med månaden före, vilket var 2,0 procent lägre än analytikernas förväntningar. Förväntningarna från inköpscheferna i Japan sjönk med 1 procent jämfört med september.

I Indien steg BNP 7,9 procent vilket var mer än analytikernas förväntningar.

indikatorer136De ledande indikatorerna kl 08:00 visar att nivån ligger ungefär på samma nivå som vid Stockholmsbörsens börsens stängning i fredags, detta tyder på små rörelser initialt. Det är kraftigt uppåt i Asien nu på morgonen efter att dollarn tappat mark mot både yenen och euron. Ett fat Brentolja kostar nu på morgonen 77,3 dollar, en nedgång till stor del styrd av den stärkta dollarn. Guldpriset ligger nu på 1173 dollar/uns. Metallpriserna i övrigt ligger på ungefär samma nivå som i fredags.

 

 

Läs även: Reservplan för Saab (DagensPS). Dubai sänkte Wall Street (DagensPS). En liten titt på index (Cornucopia). Lagom till hajj (Flutetankar). Börsras i Dubai (DN SvD VA AFV). Sista chansen för Saab (DN SvD). Mona döms ut av svenskt näringsliv (SvD). Därför skall oljan ner i pris (Makrobloggen). Bud på börsbolag (AFV). Kraftfullt rally i Asien (AFV). Måttlig nedgång i USA (AFV)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar