Börsen visar tecken på en vändning

Stockholmsbörsen inledde fredagen positivt men uppgången avtog redan efter en timme och planade ut vid middagstid för att sedan braka rakt ner när den dåliga statistiken från USA kom på eftermiddagen.

OMXS30 backade 1,4 procent och slutade på 877 punkter men omsättning var den lägsta under den senaste veckan, endast 10,4 miljarder kronor. Totalt har OMXS30 backat 1,7 procent den senaste veckan men ligger på ett kraftigt plus på 32 procent sedan årsskiftet. Nu befinner sig OMXS30 i en tydlig konsolideringskanal där 894-896 utgör taket i kanalen.

En stor del av börsbolagens hyfsade rapporter beror på nedskärningar och minskade marknadsföringskostnder. Detta har gjort att vinsterna har sett ganska bra ut, men om den ekonomiska situationen fortsätter att vara skakig kommer nästa rapportperiod med stor sannolikhet visa att de höga förväntningarna kanske inte infrias. De glidande P/E-talen är på en ovanligt hög nivå.
Divergensen mellan momentumindikatorerna och kursutvecklingen kan vara ett tecken på att uppgången för denna gång kan vara på väg att ta slut, å andra sidan tilltar styrkan i uppgången trendmässigt eftersom kursen accelerar mot både primär- och sekundärtrenden.
Efter de senaste uppgångsvågorna mars-april och i juli har kursen konsoliderat och tagit ny fart när kontraktionen mellan sekundär och tertiärtrenden har gått ihop har kursen skjutit på uppåt igen. Vi får se om konsolideringen fortsätter tills sekundärtrenden hinner ikapp tertiärtrenden denna gång och en ny attack mot 900-nivån sker. Personligen tror jag det finns en risk för att indexet måste ner mot 850-nivån och samla ihop styrkorna innan något hållbart försök görs för att ta sig förbi 900-nivån.

omxs30real11

Frågan de flesta ställer sig är om börsen nu samlar kraft för en fortsatt uppgång eller om luften är på väg att gå ur och vi står inför en rekyl eller i värsta fall en vändning nedåt. Spänningen är ooolidlig…
Som vi ser på indexen nedan var det verkstad och IT som gick sämst under fredagen.

Ericsson tyngde börsen och IT-sektorn mest, 11 miljoner aktier omsattes till ett värde av 750 miljoner kronor. Aktien backade 2,18 procent och slutade på 67,20. Aktien steg 51 öre under kvällen i USA.

I verkstadssektorn var det Sandvik, Atlas Copco och Volvo som tyngde mest, allihop med nedgångar på mer än 2 procent.Nibe som kom med en bättre rapport än väntat backade ändå 4,2 procent, menst beroende på att tillväxten inte var lika bra som väntat.

sektorer42

Ett svagare konfidentindex än väntat från de amerikanska konsumenterna fick veckan att stanna på rött för första gången på fem veckor. Förväntningarna på konsumentförtroendet låg på 68,5 men kom in på endast 63,2.

När de amerikanska börserna stängde i fredags noterades DJIA på 9321 punkter, en nedgång med0,8 procent. S&P 500 sjönk med 0,9 procent till 1.004. Nasdaq Composite-index sjönk hela 1,2 procent till 1986 punkter.

Totalt omsattes 3 miljarder aktier på de amerikanska börserna under fredagen.

Boeing agerade det största sänket med en nedgång på hela 3,7 procent efter att ha stoppat arbetet med sprickor som hittats på 23st 787 Dreamliner.

På Nasdaq var det Apple som var det sura äpplet.

Gårdagens minskade förtroende går stick i stäv mot förväntningarna att andra halvan av 2009 skall innebära ökade investeringar och konsumtion. Så länge inte världens ledande ekonomi lånar upp varannan dollar för varje spenderad tror jag inte att ”ekonomin är på rätt väg”. Det går inte att bortse från att konsumentförtroendet inte ökar när Mr & Mrs Smith skuldbörda blir större och större, den verkliga arbetslösheten stiger lavinartat, fortsatta försämringar på bostadsmarknaden om än i mindre brant utförsbacke, oundvikligt kommer tajta till och försena den ekonomiska återhämtningen.

I USA kom det igår uppgifter om att konsumentpriserna var oförändrade under juli månad. De senaste 12 månaderna har priserna i USA sänkts med 2,1 procent, vilket är den största nedgången sedan januari 1950. Självklart beror denna nedgång till stor del på att energipriserna fallit med 28,1 procent sedan toppen i juli 2008. Någon liknande deflation har vi inte upplevt sedan den stora depressionen.

Fed rapporterade på fredagsmorgonen att USA:s industriproduktion ökade i juli, vilket var första gången sedan oktober förra året. Totalt sett har industriproduktionen gått ner 13,1 procent det senaste året, detta har bara hänt två gånger sedan den ekonomiska nedgången började 2007.

Att krisen inte är över fick vi ännu ett bevis på när den amerikanska banken Colonial Bank Montgomery i delstaten Alabama lämnade in sin konkursansökan i fredags. Banken var en stor aktör på den amerikanska bostadslånemarknaden och nu tas tillgångarna över av konkurrenten BB&T. Detta är den enskilt största bankkonkursen i år i USA och kommer att kosta de amerikanska myndigheterna motsvarande 20 miljarder kronor.

Den kommande veckan kommer att bli spännande. Hoppet finns fortfarande kvar på de företag, bla HP som kommer med sitt delårsbokslut. På måndag kommer det viktiga Empire Manufacturing index och på tisdag får vi reda på hur utvecklingen av nya bygglov ser ut. På onsdag kommer varulager-statistik och Philadelphia Fed på torsdag. Veckan avslutas med statistik över försäljningen av befintliga hus.

Granskar jag den amerikanska S&P 500-terminen var det en hel del intressanta iaktagelser. 94 procent av rörelsen skedde inom två timmar av fredags handelssession. Efter att Japan öppnat fick vi en tangering av den högsta nivån som terminen varit på sedan juli 2008. Frågan är om nivån 1016 kommer att bli en topp, eller breakoutnivå, tjusningen är att ingen vet förrän efteråt, men då är det många som påstår att de visste det från början… De volymökningar som uppstod den sista handelstimman i kombination med köptrycket är den kraftigaste avslutningen sedan den 3:e juni i år. Frågan är om den senaste tidens utveckling innebär en fortsättning uppåt eller om vi sett toppen nu. Tveksamheten i form av de små volymerna gör att det är osäkert vilket scenario som är mest troligt. 

esu918

Omsättningen på de amerikanska börserna var nära nog exakt som genomsnittet de senaste veckorna.

Läs även: Svenska intressenter vill köpa Volvo PV (DN). Island blåser nytt liv i två banker (DN). Islands skuld måste delas (DN). Island vädjar om utländsk hjälp (DN). Börsveckan slutade på minus (DN). Svenskt konsortium slåss om Volvo PV (SvD). Expanderar mitt i krisen (SvD). Börsen är i ett vänteläge (AFV). Statistik tynger USA-börser (AFV). Kurslyften som behövs för nya nivåer (AFV). Nibe förbryllar analytiker (AFV). 8 heta sommarreleaser (VA). Vi följer Apples utveckling (VA). Dr Doom till senaten (Cornucopia, intressant artikel). Flöden, fonder och skuldsättning (Cornucopia). Sjätte största bankkollapsen i amerikansk historia (Flutetankar)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar