Börsen vänder ner redan idag

sektorer238Måndagens handel på Stockholmsbörsen präglades naturligtvis av det ”räddningspaket” som EU:s finansministrar enades om sent i söndags kväll. Stockholmsbörsen avancerade över 6 procent och stängde å 1005,3 punkter under relativt hög omsättning som var 40 procent över genomsnittet.

Marknadsbedömmare tycker det är ett imponerande paket, personligen tycker jag det är 2010 års version av Ebberöds bank och en variant på Karl Marx ideologi. Ta från de som sköter sig och ge till de som inte orkar sköta sig, inget annat än kommunism. Jag är inte alls övertygad om att det kommer att blidka marknaderna på längre sikt jag hoppas att att de genomskådar dårskapet att Tyskland skall ha samma växlingskurs å sin valuta som Grekland!

Totalt steg 401 aktier och 61 sjönk igår. Plankan låg konstant i köp och aktier som korrelerade med detta (och fick handlas) var Lundin Mining, PA Resources, Boliden och Autoliv.

Högst omsatt var Ericsson som steg 3,2 procent till 79,40 kronor. Efter Stockholmsbörsens stängning steg aktien motsvarande 0,6 procent i USA.

Lundin Mining avancerade 6,8 procent till 31,50 kronor och Boliden steg 7,7 procent till 94,65 kronor. Metallpriserna har vänt kraftigt upp, efter den
senaste tidens nedgångar.

Bästa bransch blev finans som steg 8,9 procent med SEB och Swedbank i täten, bägge steg med över 12 procent.

Nästa bäst gick det för verkstad där Volvo med en uppång på 6,5 procent, Sandvik 6,7 procent tillsammans med AtlasCopco som steg 8,6 procent var med och drog upp sektorn.

Sämsta bransch blev IT och hälsovård, men äve dessa sektorer steg med ungefär 4 procent. Generellt steg de aktier mest som pressats hårdast under förra veckan. Ex.vis Meda och Axis.

omxs30analys35Jag är fortfarande positiv till OMXS30 men det är värt att notera att vi går en skakig period till mötes där i stort sett vad som helst kan hända. Dagens öppning och stängning kommer vara viktiga för fortsättningen. Öppnar indexet över 1010 och inte faller tillbaks för mycket den första timmen kan det vara positivt för resten av dagen. Bryter indexet åter ner och passerar 989 punkter är det ett klart svaghetstecken. Gummisnodden är redan ganska spänd och i övrigt är den längre momentumindikatorerna ganska neutrala och det kan ge upphov till en rekyl idag (vilket jag är inställd på).

Motstånd: 1010 / 1016 / 1024-1026 / 1057 / 1088
Stöd: 989 / 964 / 953 / 933 / 902 / 860 / 815
EU, ECB och IMF skapade i helgen ett räddningspaket för skuldtyngda EU-länder på sammanlagt 750 miljarder euro. Helt sanslöst att länder som totalt ignorerar de regler som gällde för EU-inträde och bluffade sig in i gemenskapen. Därefter har de fortsatt att vansköta sina ekonomier och som belöning får de nu billigare lån att lösa dyrare marknadslån med. Även alla politiker är överens (verkar det som) tycker jag det verkar vara som att bara fortsätta hälla på olja i en motor som behöver renoveras. Den plan som Grekland har för att komma tillrätta med sitt galopperande budgetunderskott är ju bara ett stort skämt. Vadå åtstramningar, efter åtstramningarna är det färre som jobbar, lägre skattetryck och generösare ersättningar än i de flesta EU-länder!

Peab rapporterar i eftermiddag, ett resultat före skatt på 146 miljoner kronor för årets första kvartal väntas, vilket är lägre än fjolårets resultat.

SSAB får idag höjd riktkurs av Goldman Sachs, från 148 till 152 kronor. Rekommendationen neutral kvarstår.

Följande bolag rapporterar idag: Lagercrantz (kl 13.00),
Linkmed (kl 8.00), Peab (kl 13.00-14.00), Raysearch (kl 7.45), Toyota

Följande bolag handlas idag exklusive utdelning:
– Drillcon (0:03 kr), Old Mutual (0:16 kr)

Håll koll på följande tider idag:
– Nederländerna: KPI april kl 9.30
– SCB: KPI april kl 9.30
– SCB: tjänsteprisindex 1 kv kl 9.30
– SCB: industrins lager 1 kv kl 9.30
– SCB: industrins kapacitetsutnyttjande 1 kv kl 9.30
– AF: arbetslöshet april kl 10.00
– Miljöpartiets avgasrör Peter Eriksson träffar
riksdagsjournalisterna kl 10.00
– RB: resultat omvänd repa kl 10.15
– Storbritannien: industriproduktion mars kl 10.30
– Lettland: KPI april kl 12.00
– USA: grossistlager mars kl 16.00
– USA: ABC/WP konsumentförtroende, veckodata kl 23.00
– Olja: Opec månadsrapport

För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).

I USA var det precis på de flesta andra håll i världen kraftiga uppgångar igår efter beskedet om att PIGGSS-länderna kommer att ges nya gigantiska lån för att betala dyrare lån med…

De amerikanska aktiemarknaderna steg mellan 4 och 5 procent under måndagen. Flera bedömmare menar att stödpengarna elimenerar oron på marknaden, vilket jag inte alls håller med om.

Placerarkollektivet sökte åter mer risk och bankaktier med Citigroup och Bank of Amerika steg bägge med 5,5 respektive 6,9 procent.

Det verkar inte som om det finns något tydligt svar på varför de amerikanska börserna föll som de gjorde i torsdags. Nu meddelar den amerikanska finansinspektionen SEC att ett ramverk skall bildas för att stärka så kallade ”circuit breakers”, som används som regler för automatiska handelsstopp vid stora utförsäljningar av aktier.

inxanlays42VIX-indexet som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 föll igår med nästan 30 procent (på en dag) och befinner sig åter under den kritiska (men dock nära) 30. Det är alltså fortfarande risk för en rejäl sättning.

Trots att de flesta tekniska indikatorer pekar på att uppgången skall fortsätta upp kan det redan idag komma en rekyl inledningsvis, den behöver dock inte vara speciellt kraftig, men den korta gummisnodden drogs med gårdagens uppgång upp på nivåer som definitivt kan leda till en pullback ner mot fredagens stängningsnivå kring 1128 punkter. En öppning under 1133 ökar risken för att 1128 passeras tidigt på dagen och då bevakar jag 1107 och MA-200 som nästa viktiga stödnivå. I det fall index öppnar upp över MA-100 vid 1171 punkter skapas förutsättningar för en ny positiv dag.

Motstånd: 1172-1175 / 1188-1190 / 1232 / 1273
Stöd: 1133 / 1107 /  1097 / 1066 / 1024 / 990

De asiatiska börserna faller nu på morgonen. Press kommer efter inflationssiffror från Kina som var betydligt högre än väntat. En stor oro sprider sig naturligtvis oxå för att man pumpar in enorma pengar i länder som historiskt inte lärt sig läxan, och naturligtvis inte kommer göra det denna gången heller. 
Honken faller med 1,4 procent, Nikkei med 0,8 procent och det bredare asiatiska indexet med 0,7 procent.

Bland de ledande indikatorerna kl 08:30 noterar jag att råvarumarknaderna i likhet med de flesta av världens börser reagerade positivt på räddningspaketet, i alla fall igår. Euron stärktes under måndagen mot dollarn vilket fick oljepriset att stiga kraftigt. Läs gärna min dollaranalys, där jag tror att vi såg en botten igår em. Börserna i asien som initialt var ganska pigga vände efter de kinesiska siffrorna ned och denna nedgång har tilltagit efterhand. En dollar kostar nu på morgonen 7,57 kronor. Ett fat Brent råolja är åter nere under 80 dollar och guldet har stigit något sedan igår morse, vilket även övriga metallpriser gjort.

indikatorer245

 

Läs även: Fondsparare på efterkälken (DN). Tokyo håller igen (DN). Besparingsåtgärder klubbade i Grekland (DN). EU vann chickenrace mot marknaden (DN). Gårdagens börsyra gav asiatisk baksmälla (DN). Börsjubel efter krispaket (SVD). Överskatta inte börsreaktionen (SV). Nu väntar en tuff tid i Europa (SVD). Tacka marknaden (SVD). Nytt liv på andra sidan (VA). Börserna nyktrar till (VA).Börserna vänder (AFV). Riskfyllt krispaket (AFV). Euron nära årslägsta (AFV). Aktierna som lyfte Wall Street (AFV)

Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar