Börsen vänder åter upp under dagen

Stockholmsbörsen backade igår för tredje dagen i rad och präglades även igår av vinsthemtagningar och ökad oro för framtiden.

Nedgången var stundtals mer än 2 procent när börsen vände uppåt och till slut stängde på minus 1,7 procent och 873 punkter. Omsättningen som uppgick till 17 miljarder kronor, var betydligt högre än genomsnittet för de senaste 15 dagarna. Totalt var det 74 aktier som stängde på plus, 314 stängde på minus och 177 aktier slutade på samma kurs som i tisdags. De flesta affärerna dominerades av säljarna som tog affärer på köpsidan i 92 procent av affärerna och köparna dominerade endast i 7 procent av fallen. Bland aktier som var extremt högt omsatta i förhållande till börsvärdet hittar vi Swedbank, där 4,4 procent av börsvärdet omsattes. Oron ökar definitivt både för Swedbanks och SEBs värderingar. Även Lundin Mining, Boliden och SSAB var med bland de 12 extremt omsatta under gårdagen.

När jobbstatistiken från ADP Employer Services visade att antalet sysselsatta i den privata sektorn i USA minskade med 298.000 personer i augusti enligt undersökningen försvann ännu fler köpare.

Även statistik över industriorder i USA för juli kom in nästan 1 procent sämre än förväntningarna.

Precis som tidigare i veckan är det bankaktier som är under hårdast press på börserna runtom i världen, Sverige är absolut inget undantag. Igår fortsatte Swedbank sin kräftgång och backade 6,9 procent och var den mest omsatta aktien. SEB A stängde 3,6 procent ned och både Nordea och SHB backade 2,2 procent. Anders Borg uttalade sig i skarpa ordalag och påpekade att det inte är 1999 utan 2009 nu, men att bankerna agerar som om inget hänt. Han hotar med hårdare regleringar, vilket kanske avskräcker en del.

Precis som i tisdags hade cykliska aktier det kämpigt, Husqvarna och SSAB föll mer än 3,0 procent.

Metallpriserna fortsatte nedåt, så även Bolidens aktikurs som backade nästan 4 procent till 68,40. Lundin Mining backade 2,5 procent till 23,80.

Meda som jag hållt ögonen på ett tag var en av få aktier som steg under onsdagen. Aktien avancerade hela 3 procent och slutade på 59,75. Tekniskt är det en av få bolag som känns köpvärda på large cap för tillfället.

Ericsson var endast tredje mest omsatta aktie och den svaga uppgång som inledde dagen byttes till en stängning på ett svagt minus på 0,4 procent och  68,20 kronor. I USA fortsatte nedgången med ytterligare 46 öre efter Stockholmsbörsens stängning. Aktien har av flera analytiker utpekats som köpvärd.

Verkstadsindustrin backade som helhet 1,35 procent. Volvo B som var näst högst omsatt igår klarade sig i det perspektivet bättre än sektorn med en måttlig nedgång på 0,4 procent till 61,00 kronor. Kollegan Scania backade däremot mer än sektorn och stängde på minus 2,1 procent och 83,00 kronor.

sektorer61

 

OMXS30 fortsätter att klamra sig fast i den stigande trendkanalen som pågått sedan april månad. De senaste dagarnas nedgång är enligt min karta bara en helt naturlig andhämtning och ger nya förutsättningar för en ny uppgångsfas. Indexet närmar sig golvet i den stigande kanalen och borde vända uppåt idag, men som vanligt gäller det under förutsättning att stödnivån runt 865 håller, gör den inte det navigerar jag mot 850. Närmast uppåt gäller det i första hand att hålla koll på 880 sedan 895-900. Gummisnodden är ganska spänd på nedsidan och därför är chansen stor att kursen söker sig upp mot jämviktslinjen idag.

omxs30real26

Idag håller Sandvik kapitalmarknadsdag. Gap, Limited Brands och TJX lämnar information om den senaste månadens försäljning.

Sveriges volymutveckling för varuimport- och export avseende Q2. Torsdagen domineras för svensk del av Riksbankens räntebesked där analytikerna räknar med att reporäntan hålls kvar på 0,25 procent.

På makrofronten kommer det inköpschefsindex EMU-länderna klockan 10.00 och detaljhandel klockan 11.00.

USA:
Klockan 14.30 nyanmälda arbetslösa.
Klockan 16.00 ISM för tjänstesektorn under augusti.

New York-börserna rörde sig endast med små rörelser kring nollstrecket. Flertalet stora investerare avvaktar den närmaste tidens utveckling och placerar något mer defensivt än för bara några veckor sedan. Den negativa sysselsättningsstatistiken dämpade riskaptiten.

När börserna stängde hade S&P 500 backat 0,3 procent och ligger fortfarande precis under 1000-nivån. DJIA stängde 0,3 procent lägre och Nasdaq backade 0,1 procent. Omsättningen låg i linje med de senaste 15 dagarnas genomsnitt.

IT och teknik gick förhållandevis bra, meda bankerna gick betydligt sämre än börssnittet. Däremot steg AIG som backat ordentligt de senaste dagarna.

Fed-chefen i Philadelphia, Charles Plosser, sade i en intervju med CNBC på
onsdagskvällen att räntorna kan komma att höjas ”aggresivt” i framtiden för att förhindra inflation. – Visst känns det som om Obama-administrationen har läget under kontroll…

I Asien är det blandad utveckling. Kina hämtar sig ordentligt efter de senaste dagarnas ras. Nu på morgonen bär det av uppåt med mellan 3-4 procent. Japan backar med marginella 0,4 procent. På valutamarknaden stärks yenen, som nu handlas nära den högsta nivån på sju veckor gentemot både dollarn och euron. Det totala Asiatiska indexet ligger nu på plus 0,9 procent.

S&P 500-terminen visar visserligen på att nivån är lägre än när Stockholmsbörsen stängde igår. Det som är intressant är att det är runt 0,4 procent, men för tillfället är trenden på klimaten i asien uppåtriktad och efter en skakig och något osäker börsöppning tror jag att köparna kommer ta över och dra upp OMXS30-indexet mot i första hand jämviktslinjen.

esu931

 

Bland de ledande indikatorerna klockan 07.30 noterar jag att kronan stärkts mot dollarn som nu kostar 7,20. Dollarn har samtidigt även tappat något mot euron. Oljepriset har fortsatt att backa och ett fat Brent-olja kostar nu 67,60 dollar. Det är små förändringar på metallpriserna.

indikatorer69

 

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar