Börsen fortsätter mot nya rekord

omsattning30Efter den kraftiga uppgången i måndags var det dags för en naturlig vilopaus igår. Det var skralt med nyheter, de som kom in var med dragning till den lägre delen av förväntningarna (om man kan uttrycka sig så…). Efter en förhållandevis optimistisk avslutning skrevs nedgången till slut till 0,3 procent och 956 punkter. Omsättningen uppgick omsättningen till 13,1 miljarder kronor, vilket var 23 procent högre än i måndags, men 20 procent lägre än de senaste 15 dagarnas genomsnitt. Det är en negativ volymbalans och det är kanske ett orosmoln, det vet vi snart. I övrigt är det mestadels positiva signaler som råder.

Totalt var det 225 aktier som backade, 174 steg och 247 aktier slutade på samma nivå som i måndags. Plankan låg och skvalpade hela dagen och talade om för oss att det inte var några stora rörelser att vänta, och så rätt den fick.

Totalt under dagen dominerade säljarna i 63 procent av affärerna. Bland extremt högt omsatta aktier hittade vi åter Autoliv, som tillsammans med Lundin Mining gjort det till en vana att vara med denna lista. Bluffbolaget Morphic lyckades oxå komma med och det med en uppgång (kanske ett nytt Labs2…).

Från Tyskland fick vi veta att förväntningarna inför kommande tillväxt dämpats från 56,0 under oktober till 51,1 i november.

sektorer119Bästa bransch blev förbrukningsartiklar. De sämsta branscherna blev energi, råvaror och telekom.

Lundin Petrolium backade 2 procent till 61,50 kronor inför Q3-resultatet som presenteras idag på morgonen.

Den senaste tiden har det varit bra drag i Autoliv. Aktien har under flera veckors tid, nästan dagligen placerat sig på listan över aktier som är extremt högt omsatta i förhållande till börsvärdet. Igår slutade aktien på 263,50 kronor, vilket motsvarade en uppgång på 3,5 procent. Aktien har gått bättre än branchen som helhet under en längre tid och tillsammans med Getinge vad de ensamma om att stiga mer än 3 procent bland ”riktiga” aktier. Det syntes oxå relativt tidigt på morgonen att det var ett stort intresse bland mäklarna i just dessa papper.

Högst omsatt var Ericsson, som backade 0,3 procent till 72,50 kronor. Efter Stockholmsbörsens stängning steg aktien 32 öre i USA. SKF gick starkt och var börsens femte högst omsatta aktie. Uppgången blev hela 1,9 procent och slutkursen 118,80 kronor. SKF:s vd Tom Johnstone meddelade igår att efterfrågan stigit under den senaste tiden.

Securitas fortsätter sin kräftgång och var den aktie bland de tjugo högst omsatta som utvecklades sämst. Aktien backade 3,0 procent till 69,60 kronor.
 

Vinsten minskade med 33 procent för Lundin Petrolium kan vi läsa i kvartalsrapporten som redovisas nu på morgonen presenterat sitt kvartalsresultat. Intäkterna sjönk till 1776 miljoner kronor, vilket är 17 procent lägre än motsvarande siffra föregående år. Resultatet för perioden belastats av kostnadsförda men ej framgångsrika prospekteringsborrningar samt en nedskrivning av tillgångar i Venezuela på 529 miljoner kronor heter det i rapporten. Av den totala vinsten var hela 18,2 procent att härröra till valutavinster. Kassaflödet har ökat från det andra kvartalet.

I övrigt är det inga rapporter av intresse (Securitas kl 08:00)

Aarhuskarlsamn håller kapitalmarknadsdag.

I Dagens Industri läser jag att SEB och Swedbank slopar utdelningarna nästa år (väljer istället att lägga pengarna i Baltikum och Annika Falkengrens sminklåda, min egen reflektion). Spännande att se vad Investor gillar detta. Handelsbanken och Nordea delar ut 7 respektive 7,60 kronor.

I Japan redovisas att maskinorder sjönk med 22 procent i september i år jämfört med samma månad förra året.

Det kommer mycket statistik på morgonen från Kina. KPI -0,5%, PPI – 5,8%, investeringar +33,1%, industriproduktion +16,1% och handelsöverskottet blev 24,0 miljarder USD under oktober vilket var betydligt lägre än vad analytikerna hade väntat sig. Exporten minskade rejält.

Arbetslöshetsutvecklingen i Storbritannien presenteras kl 10:30.

USA:s oljelager, veckosiffra klockan 16:30 och Opec månadsrapport för november.

USA-börserna hämtade precis som övriga världen andan igår och valde att reflektera över vad måndagens rally innebär. Dagen slutade kring nollstrecket för alla tre börserna (se analysen av S&P 500 tidigare inlägg idag). DJIA steg för sjunde dagen i rad, även om det var måttliga 0,2 procent. Omsättningen var betydligt lägre än de senaste tre månadernas genomsnitt.

esz938På den amerikanska S&P 500 terminen noterar vi att nivån är högre än vid Stocholmsbörsens stängning, men inte mer än en halv procent. Det har varit lite skakigt och skvalpigt i Asien efter all kinesisk statistik, ett tag såg det ut att sluta mest på minus. De kinesiska börserna spurtar dock i sluthandeln och det lyfter upp terminen. I Japan ligger index fortfarande runt nollstrecket.

Det är mestadels uppåt i Asien och de flesta verkar anse att de kinesiska siffrorna trots allt inte är så negativa som de kinesiska investerna tycker. Sydkoreas arbetslöshet sjönk med 0,2 procent under oktober till 3,4 procent som är den lägsta nivån på nio måndader. Guldpriset fortsätter att stiga och Newcrest Mining, Australiens största guldproducent, avancerade 0,5 procent efter att guldpriset stigit för åttonde dagen i rad.

Idag håller räntemarknaden i USA stängt.

indikatorer124Bland de ledande indikatorerna klockan 08:15 noterar jag att oljepriset backade något under tisdagen och att dollarn stärktes något. En dollar kostar nu på morgonen 6,8 kronor och ett fat Brentolja ligger på 77,3 dollar. Guldpriset ligger på 1108 dollar och ser fortsatt starkt ut, ett orostecken tillsammans med de små handelsvolymerna på börserna. Flyr investerarna till säkerhet inför väntade ras?

 

 

 

Läsvärt: Läs den utomordentliga artikeln om IEA:s World Energy Outlook 2009 från Cornucopia.  IEA ljuger om oljan från Flutetankar.  Somliga lär sörja murens fall, en intressant artikel från Tokmoderaten och en del prikära uttalande från bla Lars Ohly. Så vill Geely öka Volvos försäljning (DN SvD VA). Stilla på Stockholmsbörsen (DN). Vattenfall tänker sälja elnätet (DN SvD AFV). Banker på PPM-jakt (SvD). Storföretag trotsar krisen (VA). Tre heta aktier (AFV). Lundin slår prognoserna (AFV). Mitt i prick Securitas (AFV). Ett mysterium oroar Riksbanken (AFV). Asien fortsätter uppåt (AFV). Mellandag i USA (AFV)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar