Börsen upp idag på positiv statistik och draghjälp från Asien

Stockholmsbörsen backade en hel del fram till lunch igår och var som mest ner 1,8 procent. Kurserna vände åter uppåt runt 857 punkter. Oron för om Kina verkligen skall bli den katalysator för världsekonomin som ligger till grund för den spirande optimismen börjar naggas i kanten och tilltron till den statistik som kommer från Kina har fått sig en törn. När börsen stängde var OMXS30 ned med 0,4 procent till 869 punkter. Omsättning uppgick inte till mer än 12,3 miljarder.

De mest omsatta aktierna var i följande ordning; Swedbank, HM, Ericsson, AtlasCopco, Boliden, Nordea, Electrolux, SEB, Sandvik och Volvo. Swedbank steg även igår men lite mer sansat med 1,4 procent till 74,75 efter att ha fått höjda rekommendationer från flera analytiker. HM och Ericsson backade med 0,9 respektive 1,6 procent. Ericsson fortsatte att backa i USA med 44 öre efter stängningskursen på 66,90 i Stockholm.

Totalt var det 139 aktier som steg, 214 som stängde lägre än i tisdags och 213 aktier som stängde oförändrat igår. Plankan som visar om avsluten skett uppåt eller nedåt var ganska platt 41 procent uppåt och 50 procent nedåt.

Proffice var extremt omsatt då 7,5 procent av börsvärdet omsattes. Bland extremt högt omsatta i förhållande till börsvärdet hittar vi även Swedbank, Boliden, IFS och Lundin Mining.

Sämsta sektor under onsdagen var IT där Ericsson med sin tyngd var den aktie som satte störst press på indexet, även Axis och Nokia tyngde indexet med nedgångar på 1,8 respektive 2,1 procent.

Näst sämsta bransch var råvaror, men det vände senare på eftermiddagen som vi vet. Boliden backade 3,6 procent till 74,25 och Lundin Mining stängde 1,2 procent lägre på 24,40.

Verkstadssektorn hade det oxå tungt och Sandvik backade 1,4 procent till 68,25.

Energi blev dagens vinnarbransch med PA Resources som draglok med en uppgång på hela 4,2 procent till 29,80 där trenden i stort sett hela dagen var nedåt, visar på styrka.

Finanssektorn hämtade andan något under onsdagen. Det var bara Swedbank av storbankerna som slutade på plus.

sektorer49

OMXS30 befinner sig åter och fortfarande i ett konsolideringsområde, vilket är naturligt efter den kraftiga uppgång som påbörjades den 13:e juli och höll på i precis två veckor till den 31:a juli. Kortsiktigt är indexet helt trendlöst, men primärtrenden MA200 pekar fortfarande uppåt och kursen ligger 17,2 procent över primärtrenden och närmar sig golvet i den medellånga stigande trendkanalen som påbärjades i slutet av mars. Styrkan i uppgången har definitivt avtagit eftersom MACD inte orkar vrida upp de dagar vi sett uppgångar inom konsolideringsområdet. Indexet har under hela augusti legat och pendlat, ibland med stora dagliga rörelser mellan 850 och 900. Precis som det brukar innan ett utbrott tajtas området till och trendlinjerna dras samman. Fyra av de senaste sju dagarna har indexet toppat dagen på 877 punkter vilket därför är en viktig motsåndsnivå att bevaka för ett eventuellt utbrott.

omxs30real15

Idag kommer det rapporter från Björn Borg (vinsten 11,9 miljoner för Q2, att jämföras med 16,6 miljoner förra året), Digital Vision och Malmbergs.

På statistikfronten gäller det idag att hålla koll på Storbritanniens detaljhandel för juli klockan 10.30. I eftermiddag kommer statistik på nyanmälda arbetslösa i USA klockan 14.30. Klockan 16.00 kommer ledande indikatorer i USA för juli och Philadelphia Fed för augusti.

Alla de tre amerikanska börserna stängde på plus 0,7 procent. Inledningen var nedåt, men efter den positiva lagerstatistiken, som visade på rejäla nedgångar av råolja vågade köparna sig ut ur båsen och efter hand steg självförtoende och förpassade säljarna åt sidan. Draghjälp i uppgången fick uppgången av energijättarna Exxon och Chevron. Även Cisco och Oracle bidrog till uppgången och såg till att IT-sektorn gick bättre än börsen i stort.

Bengt Göransson skriver i Dagens Industri att det är blankarna som styr upp- och nedgångarna. Han skriver att flera ”blankargrupper” chansade på en nedgång, som triggades av den kraftiga nedgången i Kina. Nedgången blev dock inte så övertygande och efter någon timmes handel var det köparna som tog över och blankarna hjälpte till att pressa upp index när de stängde sina positioner. Sentimentet är enligt Göransson fortfarande positivt bland handlarna och rädslan för att missa rallytåget är större är oron för att de senaste veckornas konsolidering skulle vara början på en nedgång. VIX-indexet närmar sig den kritiska 30-nivån som tidigare har utlöst panikartade åtgärder, men det återstår att se.

Flera placerare och analytiker uttalar sig positivt om ekonomin igen (börsen gick ju upp igår) och menar att ekonomin klarar sig bättre än vad folk tror. Obama-administrationen är på väg att revidera ned prognosen för budgetunderskottet innevarande år. Efter revideringen kommer budgetunderskottet att uppgå till 11,2 procent av BNP.

I Asien är det stigande kurser idag på morgonen, vilket inte är helt oväntat. Kina går starkast efter den senaste tidens kräftgång. Shanghai Composite stiger närmare 3 procent nu på morgonen. Bank of America/Merrill Lynch skrev i ett marknadsbrev att 
kinesiska aktier bör återhämta sig efter den senaste månadens fall. Banken tror att de kommande bolagsresultatet skall överträffa förväntningarna och utlåningen kommer att ligga på en fortsatt hög nivå.

I Japan steg Isuzu Motors, Japans tredje största fordonstillverkare med 5,9 procent efter en höjd rekommendation.

Uppgången på de Asiatiska börserna kommer säkert att påverka råvarupriserna positivt under dagen.

Aluminium- och kopparpriserna har fallit med 2 respektive 0,4 procent sedan igår.

Råoljan stiger med draghjälp från statistiken igår att lagren minskat kraftigt. Priserna på råolja steg med nästan 5 procent igår och även idag på morgonen stiger priserna men inte i samma takt som igår. WTI-oljan ligger nu 0,32 dollar över gårdagens stängning. Just nu kostar ett fat WTI-olja 72,75 (kl 7.50)

Det är små förändringar på räntemarknaderna. Tioåringen har backat 2,3 procent, femåringen 2,2 procent och tvååringen 4 procent.

Äntligen verkar det som om Statsminister Fredrik Reinfeldt sätter ner foten när det gäller Saab-affären. Min kommentar är enkel, Puh!!! Om regeringen hade stöttat Koenigsegg genom att pantsätta svenska folket hade det varit en stor skandal. Läs gärna mina tidigare artiklar (då jag var ganska ensam om att kritisera affären). (Koenigsegg är som en norrländsk hembrännare. ) (Saab läggs ner – förhoppningsvis.) ( Saab-facket är som en tvåtaktare som inte går rent.)

Nedan kan ni se nivåerna på den amerikanska S&P 500-terminen sedan lunch igår:

esu922

 

Ledande indikatorer klockan 08.15 visar att den amerikanska terminen har stigit ytterligare 0,5 procent sedan USA-börsernas stängning. I Asien ser vi att det är rejält uppåt. Dollarn tappar mot euron och den svenska kronan stärks mot både euron och dollarn. Oljepriset fortsätter uppåt.

 indikatorer57

 

Läs även: Aktierna som lyfte Wall Street (AFV). Uppåt i Asienhandeln (AFV). Värt en chansning (VA). Räkna med fortsatt rally (VA). Köpvärt kraftpiller (VA). VA-portföljen startar hösten på defensiven (VA). Låt dig inte luras, bäst vinner i höst (VA). Bakslag för Q-med (VA). Storvinst för mobiloperatör (VA). Lägre vinst för Björn Borg (VA). Reinfeldt sågar Saab-upplägget (DN). Seger för USA:s skattmas (SvD). Ökad fart på USA:s bolånemarknad (SvD). Han rattar årets bästa fond – upp 86 procent (dagensPS). Delägare säljer PR-byrå – får upp till 145 miljoner (dagensPS). Reinfeldt sågar Saab-affär (dagensPS). Statens kassakista stängd för Koenigsegg (DN). Cirkus Koenigsegg (Cornucopia)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar