Börsen skvalpig till svag i väntan på räntebesked och europaoro

omsattning95Stockholmsbörsen inledde veckan med en svag studs uppåt vid öppningen, men därefter var det svagt nedåt under hela dagen. Marknaden oroar sig för den kommande räntepolitiken i USA och oron för hur allvarlig situationen är i PIIGS-länderna och om rent av Frankrike och Storbritannien kommer att adderas bland krisländerna. Oavsett digniteten och utvecklingen är de flesta bedömmare eniga om att Euron kommer att utsättas för än större press framöver. Igår bröts det viktiga stödet kring 9,80. När börsen stängde var det 0,3 procent ner på 954,1 punkter. Omsättningen på 12,1 miljarder kronor var betydligt lägre än årets genomsnitt på 15,6 miljarder kronor.

Plankan var för platt för att skapa förutsättningar för en bra tradingdag. Säljarna vann med 58-40 vilket är för skvalpigt för att skapa några vettiga rörelser. Totalt var det 207 aktier som sjönk, 179 steg och 188 aktier stängde på samma nivå som fredags. Peab och Eniro återfanns på listan över extremt omsatta aktier.

sektorer189Detaljhandelsaktier utvecklades sämst på börsen igår, till stor del beroende på att HM backade hela 1,8 procent till 436,00 kronor. Exane BNP Paribas sänkte igår rekommendationen för aktien till underperform och sänkte även riktkursen till 413,00 kronor. Det blir intressant att följa rapporten från Gap senare i veckan och hur det kommer att påverka HM.

Bästa branscher blev råvaror och finanssektorn. Nordea som var tredje högst omsatta aktie fick en höjd rekommendation av JP Morgan och steg 1,9 procent till 69,50 kronor. Flera bolag inom råvarusektorn gick starkt i spåren av stigande råvarupriser. SCA (+1,2%), Billerud (+2,4%) och Lundin Mining (+1,3%) bidrog till att lyfta sektorn.


Ericsson som var näst högst omsatta aktie under måndagen backade 0,6 procent till 72,40 kronor. Efter Stockholmsbörsens stängning backade aktien motsvarande 0,7 procent Nasdaq.

I övrigt var det inga aktier förutom Nordea på Large Cap som utmärkte sig positivt. Verkstadsaktier gick generellt sämre än genomsnittet.

Nordea skriver i ett pressmeddelande igår att de räknar med att Riksbanken höjer räntan redan på räntemötet i april.

Idag väntas affären mellan Spyker och Saab bli klart. Det skall nu bli intressant att se, dels hur lång tid det tar innan produktionen (om den finns kvar så länge) flyttas utomlands, när bolaget kommer be om nya lån och vilket inflytande Mullers ryska vänner kommer att få.

Samtidigt läser jag i Affärsvärlden att GM planerar att köra dygnet runt på en av sina fabriker för att producera den lilla modellen Chevrolet Cruze som är en konkurrent till Ford Focus.

Inga viktiga rapporter från svenska bolag idag. Däremot kan det vara intressant att hålla koll på Home Depot och Merck Kgaa.

SSAB och Nordea håller kapitalmarknadsdag.

Viktiga hållpunkter idag:
– Kl 10.00: Tyskland: IFO-index för februari
– Kl 15.00: USA: Husprisindex december
– Kl 16.00: USA: hushållens konfidensindikator februari
– Kl 23.00: USA: ABC/WP hushållsindikator
För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).

USA-börserna präglades av små rörelser när börserna öppnade veckan. S&P 500 och Nasdaq sjönk vardera 0,1 procent och DJIA backade 0,2 procent. Räntehöjning i slutet av förra veckan mottogs relativt positivt på världens börser. Under måndagen övergick detta i fundersamhet och väntan på de besked som väntas komma från Vita Huset och Ben Bernanke.

Bolag inom papperindustrin sjönk kraftigt i New York under måndagen, bankerna tillhörde vinnarna. Bank of America steg 2,1 procent och JP Morgan gick upp 2,0 procent.

Barack Obama presenterade förslag om hur den övergripande hälsovårdsreformen ska finansieras. I förslaget ingår en ny skatt på 10 miljarder dollar för läkemedelstillverkare. Detta fick läkemedelsaktier att backa.

esh047På den amerikanska S&P 500-terminen noterar vi att utvecklingen i Asien, trots nedgången i Japan ändå ligger på högre nivåer än vid Stockholmsbörsens stängning igår. Trots att det ser ut som terminen stiger kraftigt är det viktigaste ”i” terminen utvecklingen i Japan. Som initialt föll och däreft steg i lugn takt fram till strax innan kl 07.00 därefter har det varit en sidledes rörelse. Totalt pekar terminen på små rörelser ett par tiondelar ovanför nollstrecket.

I Asien är blandad utveckling med små rörelser nu på morgonen. I Japan rekylerar börsen nedåt efter gårdagens glädjeskutt. I fastlandskina fortsätter de flesta börser uppåt även idag.

Den japanska centralbanken BOJ redovisar sitt protokoll från senaste penningpolitiska mötet, där det framgår att flera av ledamöterna anser Japans finanspolitiska situation som ”allvarlig”. Ledamöterna var eniga om att behålla ”extremt låga” räntor.

indikatorer192Bland de ledande indikatorerna noterar vi små rörelser efter USA-börsens stängning, trots den starka utvecklingen i Kina. ”Krasch-indikatorn VIX är nere på nivåer under 20 och på samma sätt som en nivå över 30 historiskt ökar risken för en börskrasch är låga nivåer att betrakta som ”lugnet före stormen”. Att Euron skall få det tufft framöver är väl de flesta överrens om och nu på morgonen har även den viktiga stödnivån kring 9,80 punkterats och en Euro kostar just nu 9,77 kronor. Kronan stärks även mot dollarn som just nu kostar 7,17 kronor. Oljepriset ligger kvar på samma nivå som igår, kring 78 dollar per fat (Brent). Guldpriset har fallit något och ett ounce guld kostar just nu 1117 dollar. Det är små förändringar i det bredare metallprisindexet.

Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar