Börsen ser ut att fortsätta uppåt

omsattning61Stockholmsbörsen öppnade tisdagen uppåt, men efter bara några minuter övergick det till en sidledes rörelse till USA-börsen öppnade. H&M, AstraZeneca och Nordea agerade draghjälp. Statistiken under dagen påverkade inte börsen i någon nämvärd omfattning. Inte förrän statistiken över försäljningen av befintliga bostäder i USA kom in bättre än väntat tordes köparna åter hänga i. När börsen stängde hade OMXS30 stigit med 1,4 procent till 962 punkter. Omsättningen uppgick till 11,2 miljarder kronor, vilket var 15 procent lägre än de senaste tre veckornas genomsnitt.

Bäst bransch blev råvaror, där SCA och SSAB agerade draglok. SCA B steg med 2,3 procent till 96,00 kronor. SSAB A avancerade 1,5 procent till 119,70 kronor.

Näst bästa bransch blev telekom, där högt viktade TeliaSonera drog upp sektorn med sin uppgång på 1,8 procent till 52,75 kronor.

sektorer153Sämsta bransch blev energi där tyngst viktade Lundin Petrolium föll med 0,8 procent och PA Resources backade 2,4 procent.

Totalt högst omsatt var Ericsson som stod för 10 procent av börsens totala omsättning. Aktien steg med 1,1 procent till 66,85 kronor. Efter Stockholmsbörsens stängning fortsatte Ericsson upp motsvarande 0,6 procent i USA.

Bäst på large cap gick SKF B som det var bra drag i redan från start.  Se ovan.

Volvo B som varit hårt pressad en tid, lyfte igår efter konkurrenten Navistars positiva rapport. Det kan vara läge att bevaka Volvo B den närmaste tiden.

Totalt steg 210 aktier, 209 backade och 190 slutade på samma kurser som i tisdags. Köparna dominerade i 82 procent av affärerna. Bland exremt omsatta aktier hittade jag bara Lundin Mining under dagen, men aktien följde inte klimatet och var därför inte intressant.

I Veckans Affärer kan vi idag läsa om sex hot mot den ekonomiska återhämtningen.
– Risken för bakslag i konjunkturbedömningarna och risken för att USA åter backar in i en ny recession.
– De växande skulderna som många av världens stater drar på sig. Budgetunderskotten i USA, Japan, Storbritannien och flera EU-länder är ett mycket stort hot.
– Alltför kraftigt stigande råvarupriser.
– Risken för en dollarkollaps.
– En allt större arbetslöshet i världens före detta ekonomiska stormakter.
– En okontrollerad inflation på grund av svårbedömda effekter av de likviditetsstimulanser som gjorts.
– En förskjutning av världens ekonomiska tyngdpunkt mot Kina som idag sitter med trumf på hand genom sina enorma innehav av amerikanska finansiella tillgångar. (Detta ser jag som det stora hotet inte bara för den ekonomiska stabiliteten. Det finns inget positivt med att flytta produktion och ekonomiska resurser till Kina. Vi kommer tyvärr att få detta i baken och det kommer att svida).

Övriga nyheter:
 

I VA.se kan vi läsa att de flesta börsdirektörer får mindre bonus, men högre lön. Vilket är en helt vansinnig utveckling och bara ett sätt att undvika de negativa rubriker och den avundsjuka som bonusar skapar. En rejäl bonus är väl ändå ett mycket bättre lönesystem än en hög fast lön. Den chef som inte drivs av möjligheten att tjäna mer är inte en bra förebild för personalen. Felet med bonusar är inte att de kan bli höga, de skall istället bygga på de långsiktiga effekterna av de prestationer som gjorts. Debatten har ju blivit helt snedvriden för att bonusarna periodiseras så att de råkar betalas ut under en lågkonjunktur. Suck! – Däremot känns det lite kymigt att anställda i Swedbank som väntas redovisa en mångmiljardförlust kommer att få dela på uppemot 200 miljarder när banken får tigga om pengar från ägarna två gånger på mindre än ett år… (SvD)

Läser i Dagens Industri att julbocken i Gävle åter brunnit ner.

pahusvader1En nulägesrapport över vädret visar att det är åter drägligt att gå ut. Det ser i alla fall ut att bli en vit jul över hela landet, även i Åhus :-).  Aktuellt väder igår em ser ni i bilden till höger (bilden är tagen i färg… snacka om gråmulet).

Anders Borg ser möjlighet att presentera nya reformer innan valet tack vare en starkare ekonomisk återhämtning än väntat. Luktar valfläsk tycker jag.

Tyvärr verkar förhandlingarna om Volvo med kinesiska Geely fortsätta. Det ryktas att ägarna är nära en underskrift, kanske redan idag. Mer och mer till Kina…

Är det någon som är förvånad över att Spyker ”ser problem” att ta över Saag, efter att ha besökt Trollhättan

Under dagen kommer det information kring rederirater under vecka 52 (en ganska viktig siffra på hur mycket varor som faktiskt levereras, dock har den inte så stor påverkan på börserna på kort sikt).

Idag kommer det BNP-siffror från Canada 14:30, de kan vara viktiga (även om de inte brukar orsaka några större kursrörelser).

Det kommer ett helt koppel av amerikansk statistik som kan vara viktiga och kursdrivande:
– 14:30 Privata konsumtionssiffror (viktighetsgrad 2 av 3)
– 16:00 Försäljning av nya hem (2 av 3)
– 16:00 Michigan index över konsumenternas förtroende för den kommande ekonomiska utvecklingen. Den svarar på om konsumenterna är villiga att spendera mer pengar framöver. Förra undersökningen för november blev det 73,4 och nu ligger förväntningarna på 74,3. (2 av 3)
– 16:30 Statistik över råoljelager per 18:e december (1 av 3)

 

 USA-börserna slutade svagt uppåt även under tisdagen med draghjälp från bla bostadssatistik. Historiskt är det ganska vanligt att dagarna före jul är ganska bra börsdagar i USA. När börserna stängde hade DJIA lagt till 0,5 procent på tisdagens kurs, S&P 500 0,4 procent och Nasdaq 0,7 procent. Som ni läste i min tidigare analys av S&P 500 i morse ligger omsättningen mellan 20-30 procent lägre dessa dagar än genomsnittet de senaste tre månaderna. BNP-statistiken som var något sämre än väntat hade väldigt liten effekt på börsen.

Lastbilstillverkaren Navistar rusade efter att ha presenterat betydligt bättre siffror än väntat för senaste kvartalet. Aktien steg hela 8,6 procent.

esh07På den amerikanska S&P 500-terminen noterar vi att Asien-börserna fortsätter uppåt (Japan är stängt idag). Just när detta skrivs (08:18) är det bra drag uppåt.

 

 

 

 

 

indikatorer154Bland de ledande indikatorerna kl 08:20 noterar jag att den amerikanska terminen fortsatt att klättra och så även dollarpriset. En dollar kostar nu 7,33 kronor. Ett fat Brentolja 73,50 dollar och ett ounce guld noterar just nu 1087 dollar. Det är små förändring bland metallpriserna, men de noteras ju i dollar, som ju stiger kraftigt just nu.

 

 

 

Läs även: Zen och konsten att klara av julstressade pensionärer (Cornucopia). Så enkelt tjänar du två miljoner i veckan (DagensPS). Uppåt på asiens börser (DagensPS AFV). Färre bonusar till direktörer (DN). Facket anser att Spyker är seriösa köpare (DN SvD AFV). Lån lockar flugorna (DN). Schumi gör comeback (DN). Konunkturen fortsätter att stärkas (SvD). Stark julhandel spås för kläder och skor (VA). Astra gick på en vaccinpro´pp (AFV). Vattenfallaktier borde vara gratis (AFV). Bostadsstatistik drog upp Wall Street (AFV)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar