Börsen saknar styrning – skvalpig rörelse

omsattning89Veckan avslutades med att börsen öppnade uppåt, men i denna typ av konsolideringsperioder styrs, som jag nämnt så många gånger, kursutvecklingen till stor del av nyhetsflödet. De höjda kraven på bankerna i Kina skapar oro för möjliheterna till att Kina införliva förväntningarna på att vara den ekonomiska frälsare som världen så gärna vill ha. Det är andra gången i år som Kina tvingar bankerna att höja sin reservkraft. Statistiken över utvecklingen inom EU lyckades inte heller få de stora elefanterna att öppna plånböckerna. Den starka öppningen på nästan 1,0 procent slutade till slut på en nedgång med 1,3 procent och slutnoteringen 931,3 punkter. Omsättningen på 16,7 miljarder kronor var högre än genomsnittet för de senaste 50 börsdagarna men 5 procent lägre än genomsnittet hittills i år.

När börsen stängde var det 282 aktier som stängde lägre än i torsdags, 126 stängde högre och 162 aktier slutade på oförändrade kurser. Plankan visade den första timmen på att det var jämnt i matchen mellan köpare och säljare, men efterhand var det säljarna som tog över och vann matchen med 83 mot 10 procent. NCC, Boliden, Autoliv, Eniro, Lundin Mining och SSAB återfanns bland aktier som var extremt högt omsatta.

sektorer183Det var stort fokus på verkstad, energi och råvarubolagen i fredags. Sämsta bransch blev verkstad med Sandvik, Volvo och Assa Abloy som sänken. Aktierna backade 3,4%, 3,7% respektive 4,0 procent. Sämst i sektorn gick det dock för Saab som presenterade ett bokslut som hade en del övrigt att önska. Aktien föll med 13,4 procent till 101,75 kronor. SAS fortsatte ner med 6,6 procent till 2,60 kronor.

Näst sämsta bransch blev energi, där Alliance Oil backade 2,0 procent till 109,75 kronor och tyngde med sin vikt sektorn mest. Lundin Petrolium och PA Resources backade 2,1 respektive 2,7 procent.
Detaljhandeln blev bästa sektor med Swedish Match som draglok med en, med tanke på börsklimatet imponerande uppgång med 1,1 procent och slutkursen 160,30 kronor under hög omsättning.

Näst bästa sektor denna negativa börsdag blev inte helt oväntat kontradefensiva läkemedel där Getinge hjälpte till att lyfta sektorn med hög omsättning och en uppgång på hela 2,0 procent till 161,30 kronor.

Högst omsatt under fredagen var hårt utstålda Boliden som presenterade en rapport som inte levde upp till förväntningarna och många av de senaste veckornas höjda rekommendationer kom på skam. Aktien stod ensamt för 10 procent av börsens omsättning och stängde till slut på hela 8,5 procent minus och slutnoteringen 88,10 kronor. NCC och Volvo kom på andra och tredje plats med nedgångar på 5,6 respektive 3,7 procent.

Idag är det inga bolagsrapporter av intresse (tycker jag). Möjligtvis att se LABS2 ordbajsa sig ur sitt usla resultat. En omsättning på 20,4 miljoner kronor (per år) och ett negativt resultat före avskrivningar på 13,3 miljoner kronor är imponoerande. Resulatet före nedskrivningar var i vanlig ordning högre eller i deras fall lägre än omsättningen, -24,0 miljoner kronor. Det pratas som vanligt om möjliga ordrar till Sydamerika och samarbeten som ibland visat sig bestå i mer eller mindre reella samarbeten. Jonas Birgersson avslutar inte helt oväntat rapporten med orden:  Labs² är fortsatt perfekt positionerat för att kunna bli de facto standardmjukvara för dagens och framtidens kommunikationsoperatörer. Kan vi snart förvänta oss en nyemission, för vilken gång i ordningen har jag tappat räkningen, den får väl ske i lire eller någon extern lågt värderad valuta för att inte behöva använda negativa tiopotenser eller väldigt många decimaler…

Huspriserna i Storbritannien steg i februari med 3,2 procent.

Dagens heta aktier i Affärsvärlden.

För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).

De amerikanska och kinesiska börserna håller stängt idag. I USA är det Presidents Day och i Kina har det kinesiska nyårsfirandet inletts idag.

esh041På den amerikanska terminen noterar jag att nivån är högre än vid Stockholmsbörsens stängning igår, även om Nikkei lyfte en liten stund efter de positiva BNP-siffrorna har nedgången tilltagit ju längre börsdagen lidit och ser ganska svagt ut just nu.

I Japan har det presenterats BNP-siffror nu på morgonen som visar en uppgång med 1,1 procent och 4,6 procent räknat på årstakt, vilket var något bättre än förväntningarna. Exporten ökade med 5,0 procent och importen ökade med 1,3 procent jämfört med föregående kvartal. Den japanske finansministerna sade under morgonen att risken för en doubledip har minskat efter de starkare BNP-siffrorna. Den japanska industriproduktionen ökade med 1,9 procent under december jämfört med november.

”Fördelarna med den globala återhämtningen spiller över även på Japan sade den japanske finansministern. Ekonomin kommer att fortsätta att återhämta sig.

Bland de ledande indikatorerna klockan 08.30 noterar jag att nivån på den amerikanska terminen är något lägre än i fredags morse och att det bredare asiatiska indexet nu noteras för en måttlig nedgång efter att inledningsvis noterats för en mindre uppgång. Dollarn fortsätter att stärkas i förhållande till Euron även om fallet för Euron avtagit något. Oljepriset har fallit något från i fredags och ett fat Brentolja kostar nu på morgonen 72,7 dollar. Guldpriset noterar en måttlig uppgång men övriga metallpriser backar något.

indikatorer185

 
Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden, grekland

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar