Börsen rekylerar upp i inledningen

omsattning78Om gårdagen var skvalpig efter nedgången i inledningen kommer det förmodligen att bli bra drag under torsdagen. Det formligen väller in intressanta rapporter och statistik idag. Först ut i morse var HM med en kanonrapport, mycket intressant efter den senaste tidens kursutveckling, kommer vi få se en uppgång på över 5 procent? Under gårdagen var det TeliaSonera och Handelsbanken som tillsammans med verkstadsbolagen agerade draglok. Börsen stängde efter en lång fin uppgång under dagen på 946,7 punkter, en uppgång på 0,4 procent. Omsättningen uppgick till 16,0 miljarder kronor, vilket var 13,4 procent högre än det dagliga genomsnittet de senaste tre månaderna.

Den amerikanska centralbanken meddelade under onsdagskvällen att man väljer att behålla den låga styrräntan.

Totalt steg 227 aktier, 174 sjönk och 181 aktier slutade på samma nivå som i tisdags. Plankan lutade nedåt i inledningen men segade sig uppåt och till slut stod köparna som vinnare, men knappt. Lundin Mining och Boliden återfanns bland de extremt högt omsatta aktierna.

sektorer172Telekom blev bästa bransch där TeliaSonera bidrog till att lyfta sektorn under hög omsättning steg aktien med 1,9 procent till 49,79 kronor. Tele2 steg 1,2 procent till 105,80 kronor. DGC One som kanske inte viktar indexet så mycket steg hela 5,0 procent till 63,00. DGC är en liten pärla, ett mycket välskött bolag och ett av de få IT-bolag utanför large cap som jag verkligen gillar.

Näst bästa sektor blev verkstad där Sandvik, Volvo och ABB agerade draglok i sektorn. Carnegie rekommenderade ABB och de återfanns bland köparna under större delen av dagen, de kommer med den ena fullträffen efter den andra. Jag är imponerad över deras helt enastående analyser den senaste tiden.

Riskaptiten växte påtagligt under onsdagen, vilket tydligt avspeglades i sektorresultaten. Sämst gick följdaktligen hälsovård där AstraZeneca tyngde, men Getinge gick starkt med en uppgång på 1,5 procent.

Inför dagen ser det ljust ut för HM, Boliden, Swedbank, ABB och Lumi.

Swedbank pressades ytterligare under gårdagen och backade 0,9 procent till 65,15 kronor, efter sänkt rekommendation från Morgan Stanley. Styrelsen meddelande att man stoppar bonusutbetalningarna för 2009, detta kommer säkert att motivera personalen till ”ytterligare stordåd”.

Ericsson var börsens högst omsatta aktie under onsdagen och steg 0,4 procent till 71,10. Efter Stockholmsbörsens stängning steg aktien motsvarande 0,7 procent i USA.

Rapportsäsongen är nu i full gång och det kommer som vanligt att erbjudas både guldkorn och surhål. På VA.se rekommenderas Nordea och Scania, men varnar för Alfa Laval på kort sikt (men rekar på lång), Electrolux och Assa Abloy.

Idag kommer det massor med intressanta rapporter. Nu på morgonen har Hennes & Mauritz kommit med sin rapport för det fjärde kvartalet. Resultatet uppgår till 7.992 miljoner kronor, vilket är hela 13 procent över analytikernas förväntningar. Försäljningen steg med 15 procent jämfört med samma månad 2008, då ökningen var 3 procent. Varulagren uppges ha ökat med 20 procent, jämfört med för ett år sedan.

För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster). 

Efter en något skakig inledning stängde USA-börserna uppåt på onsdagen. Fed:s besked om att hålla kvar den låga räntan i kombination med Apples iPad hjälpte till att lyfta börserna de sista två timmarna. Fed anser att det ekonomiska läget fortsätter att förbättras.

Bankerna steg efter den senaste tidens kräftgång efter besked från Fed.

Apples aktie steg 0,9 procent efter presentationen av den nya läsplattan.

Det börjar strömma in en hel del rapporter och Boeings rapport tillhörde de som var bättre än väntat, men Caterpillars nådde inte upp till förväntningarna. Caterpillars aktie sjönk med 4,3 procent.

När börserna stängde hade S&P 500 avancerat 0,5 procent, DJIA 0,4 procent och Nasdaq Composite 0,8 procent.

esh029På den amerikanska terminen noterar vi en stadig uppgång efter Stockholmsbörsens stängning. På Nikkei har det varit kraftigt uppåt under morgonen, även om den senaste halvtimmen har sett lite svagare ut. Men nivån är fortfarande klart över gårdagens.

Det är breda uppgångar i Asien efter de positiva beskeden från Fed om att behålla den låga räntan och att en ekonomiska återhämtningen verkar hålla i sig. Exportbolagen gick starkt och Canon steg med 2,2 procent. Honda, Japans näst största biltillverkare avancerade 3,8 procent efter besked om att vinsten nästa kommer in 50 procent högre än förväntningarna. Sony steg 5,1 procent.

Japanska Nikkei ligger just nu på plus 1,6 procent.

indikatorer173Bland de ledande indikatorerna klockan 08:30 noterar jag att den amerikanska terminen backat något under den senaste timmen, men ligger fortfarande en bra bit över gårdagens stängning i USA. Jämfört med igår morse vid denna tiden ligger det bredare asiatiska indexet 1,1 procent högre. Dollarn har backat något mot igår och kostar just nu 7,29 kronor. Oljepriset är oförändrat. Guld- och metallpriserna har fallit något.

 

 
Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden

Läs även: Svensk ekonomi starkast i EU (DagensPS), Öppning för kärnkraft (DagensPS). Skamlöst nyspråk och brist på kritik (Obamas tal till nationen igår på bloggen Cornucopia),

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar