Börsen öppnar uppåt med draghjälp från Asien

Stockholmsbörsen öppnade uppåt i fredags med draghjälp från den starka utvecklingen i Japan, därefter rörde sig OMXS30 i stort sett sidledes fram till den amerikanska jobbstatistiken som sänkte indexet till samma nivå som vid öppningen. I USA tolkas det mesta positivt, även nästan hundra tusen nya arbetslösa, det kunde ju varit mycket värre. Därför kom köparna tillbaks och tog över den senare delen av börsdagen och lyckades få Stockholmsbörsen att stänga på 973,4 punter, vilket innebär ett plus på 0,8 procent. Omsättningen uppgick till 13,1 miljarder kronor, vilket var 20 procent över de senaste 15 dagarnas genomsnitt och 10 procent över de senaste 5 dagarnas snitt. Kanske inte så relevant iofs med tanke på jullugnet.
Både arbetslöshetssatistiken och statistiken över grossistlagrens utveckling i USA kom in något sämre än vad analytikerna hade väntat sig men inget av de lyckades rubba det positiva sentiment som råder för tillfället. Vissa analytiker säger att den låga försäljningen innebär att grossistlagren växer och andra menar att grossisterna tror mer på ekonomin för att våga öka på lagren.

SEB A stängde hela 3,6 procent högre än i torsdags på 47,75 kronor. Samtidigt fick banken höjd rekommendation av UBS.

En avveckling av Saab har inletts och just nu håller en likvidator på att utses. Facket och Saabledningen påstår att det finns fyra seriösa bud och på det kan man utan speciellt höga studieskulder räkna ut att det på ren svenska är ”bullshit”. Självklart hade en seriös köpare fått köpa bolaget, varför skulle GM sätta sig på tvären och förlora mer pengar än de behöver. Det inser alla normalbegåvade kritiskt tänkande individer, men inte facket på Saab eller LO, eller Mona Sahlin och landet nya bilistparti ”Miljöpartiet”.

General Motors stänger hellre Saab än att sälja det till någon de inte tror på. Detta lyfts i pressen fram som något konstigt. Det är väl inte konstigt, varför stå med kostnader och teknikdränering till Ryssland eller Kina? Bob Lutz, som sitter i GM-toppen säger: ”Hellre ett slut med terror än terror utan slut”. Den mycket duktige gamle marknadsföringschefen säger vidare att hellre än att sälja bolaget så att det hamnar i Kina eller Ryssland avvecklar man hellre bolaget, då vet man vad det kostar, i annat fall kan konsekvenserna skade GM för en obestämd tid till obestämbara kostnader.

Det är kris i flygindustrin i Japan. Japan Airline, det största flygbolaget i landet kommer att säga upp 15 000 personer, vilket motsvarar nästan en tredjedel av bolagets anställda.

I Dagens Industri läser jag en artikel om att Biovitrum är väl högt värderat och att det lär ta tid för Biovitrum att växa in i värderingen.

Mona Sahlin lovar i en debattartikel i Göteborgsposten att Socialdemokraterna kommer att ge landet ett ”kunskapslyft”. Men herrejisses, skall det vara enligt ”The Wanja Principle” i så fall? Mona vill införa ett så kallat första-jobbet-avdrag, där företag som anställer långtidsarbetslösa ungdomar får dra av två tredjedelar av lönekostnaden i ett år. Genom att ge skolan resurser så att 60 000 lärare, sjuksjöterskor och vårdanställdas anställningar tryggas skall det ske ett ”kunskapslyft”.

”Det har inte mycket med trading att göra, men ni måste bara läsa artikeln som Tokmoderaten skrivit om ”En tango med en taliban”.

En definitiv orosfaktor är ju alla de länder som är i det närmaste konkursmässiga. I Dagens Industri har Gunnar Örn utgått från priset på CDS-kontrakt (”Credit Default Swaps”) som är en sorts kreditförsäkring och kommit fram till följande länder :
1. Ukraina daytrading tips, bästa börsmånaden, winningtrading, daytrading, winning trading
2. Argentina
3. Venezuela
4. Pakistan
5. Lettland
6. Island
7. Dubai
8. Litauen
9. Grekland
10. Libanon

”Jag tror dock att Irland, Portugal, Estland och Spanien borde in på listan”.

Kina har passerat Tyskland som världens största exportland. Det är definitivt inte några positiva nyheter och är ett av de största hoten som jag ser det för en hållbar och sund ekonomisk utveckling.
Det kommer inga bolagsrapporter av värde idag. Efter USA-börsernas stängning kommer dock aluminiumtillverkaren Alcoa med rapport.

Idag håller Tokyobörsen stängt.

Ingen direkt makrostatistik av värde. Hela listan på dagens händelser hittar ni på Tradingportalen.

Det blev uppåt för femte dagen på S&P 500 och alla tre amerikanska börserna stängde uppåt. Det var en avslagen handel strax under nollstrecket hela dagen och inte förrän på slutet hämtade sig indexen efter att köparna kom in med stor kraft och räddade signalerna. Det kommer att behövas mer än automathandel för att få till ett ordentligt lyft, i annat fall finns det risk att indexen inom kort trillar tillbaks i kanalerna.

Dow Jones Industrial Average stängde på plus 0,1 procent. S&P 500 steg 0,3 procent och bäst gick det på Nasdaq som avancerade 0,7 procent. Arbetslösheten ökade med 85.000 personer, men det blev ändå oförändrade 10,0 procent och det tolkar marknaden som ganska positivt, det kunde ju varit värre?!?!

Bäst gick det för cykliska aktier, verkstad och råvaror, avslutade veckan starkt. Aluminumtillverkaren Alcoa, steg med 1,9 procent sedan prisfallet på aluminium
dämpats. Alcoa inleder rapportsäsongen på måndag.

Ericssons aktie backade motsvarande 0,3 proent efter Stockholmsbörsens stängning.

esh015Den amerikanska S&P 500-terminen noteras just nu ungefär 1 procent högre än nivån vid Stockholmsbörsens stängning i fredags. Även den europeiska Eurostoxx 50-terminen indikerar en positiv öppning. Det skall bli spännande och se om detta lyckas lyfta OMXS30 upp över 977-nivån.

 
I Asien är det mestadels uppåt, men den viktigaste marknaden Japan håller stängt. I helgen har det kommit statistik som visar att den kinesiska exporten ökade med nästan 18 procent, att jämföra med en förväntad ökning på 5 procent. Mer skräp som produceras genom att öka oljeberoendet och en förflyttning av världsekonomin till barnarbete och ett land som struntar i allt vad miljö och energihushållning innebär. Den positiva statistiken pressade den amerikanska dollarn som nu åter ligger nere runt 7 kronor. Jag blir förvånad när jag ser det svenska Volvofacket stå och applådera ett kinesiskt övertagande av Volvo. Vilken planet är de födda på? Varför tror de att kineserna kommer att fortsätta produktionen i Torslanda? När allt är klart kring affären kommer utflyttningen till Kina att gå snabbare än snabbt. Tro mig, detta är ingen bra utveckling! Jag brukar inte säga ”vad var det jag sade..”. Denna gång kommer jag däremot att påpeka det!

indikatorer161Bland del ledande indikatorerna kl 08:30 noterar jag att oljepriset i fredags slutade på oförändrade nivåer och fortfarande ligger kvar på en oförändrad nivå i dollar räknat. Den amerikanska terminen har fortsatt uppåt, även efter USA-börsernas stängning i fredags och det är ett ganska bra lyft på de kinesiska börserna, kring en procent i snitt. Dollarn är nu nere kring 7 kronor. Guldpriset stiger något mer än dollarn sjunker och metallpriserna ligger på oförändrad nivå.

 

 

Mer om börsen: Optimismen inför börsåret bara ökar (DagensPS SvD). Årets fondvinnare (DN). Det finns en övertro att diversifiera sin portfölj (VA). Meda i licensavtal med Epicept (VA)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar