Börsen öppnar ned och testar stöd

omsattning21Uppgången på Stockholmsbörsen i fredags visar inte riktigt sanningen. OMXS30 steg 0,5 procent till 945 punkter under hög omsättning 12,2 miljarder kronor (det var bara halvdag). Stödet från USA och Asien höll börsen på gott humör hela dagen. Sandvik och SSAB redovisade mindre förluster än väntat.

Ericsson var fredagens mest omsatta aktie och agerade draglok med den höga omsättningen, hela 20 procent av börsens totala omsättning.

SSAB A stod för börsens näst högsta omsättning och avancerade hela 8,8 procent till stängningskursen 111,00 kronor. ”Det är lite småkul att se hur alert JP Morgan är när de nu höjer riktkursen på SSAB till 97 kronor”. sektorer110Swedbank återhämtade sig och steg 4 procent till 62,05 (spännande att se vad som händer idag). ”JP Morgan passar på att höja riktkursen på Swedbank till 76 kronor”. Håll gärna koll på om de följer sina egna rekommendationerna idag, i annat fall kan det vara en riktigt bra säljsignal.

I fredags steg 231 aktier, 115 sjönk och 220 aktier stängde på samma nivå som i torsdags. Köparna dominerade i 77 procent av affärerna. Bland extremt högt omsatta aktier i fredags hittar vi SSAB, Lundin Mining, Autoliv, Swedbank, Ericsson, Boliden och Assa Abloy.

Bästa bransch i fredags blev IT följt av råvaror och verkstad. Sämsta bransch blev telekom.

”En inte fullt så trevlig nyhet är att svenskarna har fördubblat sina huslån sedan 2004. Däremot känns det bra att huspriserna faller (hoppas på lite mothugg på denna trevare)”.

– S-kongressen avslutades igår och det har varit en intern framgång för min alldeles egen partiledare, inte konstigt hon utstrålar ju både charm, empati och kunskap. I Rapport fick vi igår höra att Anders Borg har mycket större förtroende hos de tillfrågande än Thomas Östros.

– I Ekot i lördags kunde vi höra Maria Wetterstrand föreslå att nya kärnkraftsverk förbjuds. Det skall verkligen bli spännande att höra den interna debatten mellan LO och Miljöpartiet. Nu är Maria inne och tassar på Monas område, det kan bli infekterat… Maria Wetterstrand har ju beskrivits som maktfullkomlig och vi får väl se vilken höna som har ihjäl den andra :-)

Industrivärlden rapporterar samtidigt som börsen öppnar.

På makrofronten kommer det definitivt inköpschefsindex för EU-länderna kl 10:00. Från arbetsförmedlingen kommer det veckostatistik kl 10:45.

Från USA kommer det i eftermiddag kl 16:00 statistik över hur industrin mår, utvecklingen för bygginvesteringar under september och kontrakterade husköp under september.

På de amerikanska börserna var det totalt kaos i fredags (vilket vi ännu inte har fått känna av eftersom Stockholmsbörsen bara höll öppet halva fredagen. Efter de, till en början positiva BNP-siffrorna var det positiv stämning under torsdagen, men efter att analytiker, traders och mäklare granskat siffrorna lite djupare konstateras att siffrorna inte alls var så positiva som framhållits. Under Q3 drogs BNP upp tack vare skrotningsavgiften på bilar, som upphörde under september.

Oron för att uppgången inte står i paritet med den ekonomiska utvecklingen oroar investerarna och många väljer att ta hem vinsterna efter bara någon dag.

Det är psykologin som styr och skapar de sågtandsliknande kursrörelserna (en hel del sanning i nedanstående teckning). VIX-indexet passerade upp över den magiska 30-nivån och detta utlöste panik. Kan det vara så att fler och fler inser att det blir svårt att få en hållbar ekonomisk återhämtning när allt fler står utan jobb och all stöden bara fokuseras till de stora bankerna med sina teflonminnen. Förra fredagen var det 106 banker som gått i konkurs, bara i år – det ryktas om att det är flera hundra till på väg. Förmodligen ett grönt skott i den Obamska världen…

serie1

 

Igår ansökte CIT Group i USA om konkursskydd enligt Chapter 11.

esz931På den amerikanska S&P 500-terminen syns det tydligt vilken nedförsbacke det var i fredags, efter Stockholmsbörsens stängning. Efter Nikkeis öppning ser det ut som om Asien stigit ordentligt, men siffrorna är lite missvisande eftersom den kinesiska börsen lyfter det bredare asiatiska indexet. Just nu pekar indexet på en nedgång i inledningen på mellan 1,5 och 2,0 procent (efter USA-börsernas stängning indikerades en nedgång på nästan 3 procent).

 

 

indikatorer117I Asien är det bortsett från i ”röda” Kina nedåt där börsen stiger efter ett positivt inköpschefsindex som steg från 54,3 i september till 55,2 i oktober, detta var något mer än förväntningarna. Uppgångstakten i den kinesiska tillverkningsindustrin är nu den högsta på de senaste 18 månaderna. Indexet steg från 55,0 till 55,4 och tros stärka momentumet de kommande månaderna. Japan backar med 2,3 procent och det generella asiatiska indexet backar 0,3 procent.

Bland de ledande indikatorerna klockan 08:15 noterar vi…. mer att skriva här

Läs även: Mest nedåt i Asien (DN VA AFV). Svenskt bolånerekord (DN). Inköpschefsindex fortsätter uppåt (SvD). Världsekonomin: Hoten (VA). Därför faller börsen (AFV). Verkstadsaktierna som är köpvärda (AFV). Kronan försvagas mot dollarn (AFV). Veckans första aktietips (AFV). Banker måste ta risk (AFV). Storbank i konkurs (AFV DagensPS). Nyheter i korthet (DagensPS). Guldprisets utveckling (Cornucopia)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar