Börsen öppnar upp – kraftig pullback inledningsvis

omxs30analys45Stockholmsbörsen föll som väntat under tisdagen, men dagsstängningen skedde över den tidigare så kritiska nivån 929 punkter. Under natten har USA vänt upp och även i Asien är det nu på morgonen positiva börser. När OMXS30 stängde igår var det 2,3 procent lägre än i måndags och slutnoteringen blev 931,5. Omsättningen var högre än i måndags och 25 procent högre än snittet. Är det då dags att blåsa faran över om USA vänt upp och Asien följer efter? Nej, men inledningsvis kommer vi att få se en pullback, men alla ledande index befinner sig i nedåtgående trender även om det nu finns en del motstridiga signaler.

Gårdagen präglades av tre saker: Korea, Spanska banker och skillnaden på räntespreadar.

Det kan säkert bli en ordentligt uppstuds bland bankaktier idag efter den press de varit utsatta för under lång tid och efter den kraftiga återhämtning vi såg i USA igår.

Volvos vd Staffan Jufors informerade igår om att bolaget uppvisar större lönsamhet nu än innan krisen och att marginalen närmar sig Scanias. Aktien föll med 3,0 procent.

Gummisnodden på OMXS30 är rejält spänd på nedsidan, i kombination med konvergenser i diagrammen kommer att ge en initial pullback uppåt idag. Det gäller dock fortfarande att bevaka stöd- och motståndsområden för det är inte under några omständigheter slut på oron och därmed osäkerheten.

Motstånd: 939 / 947 / 958 / 964 / 978
Stöd: 929 / 923 / 915 / 904 / 884 / 860

VIX-indexet som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 föll marginellt under måndagen, sjönk hela 10 procent igår men ligger fortfarande kvar över 30, men inte längre på de paniknivåer som det innebär när 40-nivån passerats. Det räcker inte med en dag för att återställa lugnet, men kraschrisken som det innebär när VIX är över 40 verkar i alla fall undanröjd i det korta perspektivet. Läs gärna min analys av VIX-indexet som du hittar blandagard övriga index här på sidan.

HQ meddelar idag på morgonen att man avvecklar tradingen och genomför en nyemission.

Inga viktiga bolagsrapporter idag.

Stora Enso har webbsänd kapitalmarknadsdag och då rekommenderar jag att man håller sig borta från aktien.

Följande bolag handlas idag exklusive utdelning: Intellecta (1,25 kr), Kopparbergs Bryggeri (0,36 kr), Millicom (1,40 USD), Raysearch (0:50 kr)

Håll koll på följande tider idag:
– Frankrike: industrins konfidensindikator maj kl 8.45
– SCB: export och import av varor mars kl 9.30
– SCB: handelsnetto april kl 9.30
– OECD: Economic Outlook kl 10.45
– USA: order varaktiga varor april kl 14.30
– USA: försäljning nya hem april kl 16.00
– USA: oljelager, veckostatistik kl 16.30

För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).

Läs gärna en bra artikel om daytrading

En annan intressant artikel om teknisk analys

Precis som börserna i Europa föll USA-börserna kraftigt i inledningen under tisdagen men nådde dagslägsta under första kursstapeln för att sedan stiga i stort sett hela dagen och stänga på dagshögsta.

Vid stängningen noterades DJIA ned med 0,2 procent. S&P 500 stängde i stort sett oförändrat och Nasdaq Composite backade 0,1 procent. Omsättningen uppgick till 32 procent över snittet, men det gäller att inte dra för stora växlar av rörelsen under en dag. Stängningskursen på 1074 punkter är klart över årslägsta som visserligen passerades under öppningen men försvann omedelbart och går in under ”brusbegreppet”. Om stängningen skulle skett under tidigare årslägstanivån 1044, hade det säkerligen lett till att ytterligare en våg av utförsäljningar hade startat.

Bäst under tisdagen gick finansaktier som utsatts för hård press den senaste tiden. Även guldproducenter gick starkt.

Sämsta branscher blev åter energi där ett fallande oljepris pressade sektorn.

Igår presenterades de amerikanska hushållens konfidensfaktor som kom in på 63,3 och var klart högre än analytikernas förväntningar på 58,5.

Husprisindex för storstadsområdena visade att huspriserna stigit med 2,35 procent i mars vilket var något lägre än analytikernas förväntningar på 2,5 procent.
inxanalys7

Osäkerheten fortsätter och vi bör ”känna oss för” innan vi tar beslut. Med detta menar jag att köppositioner skall vara betydligt mindre än normalt och de stöd och motståndsnivåer som gäller skall tas på stort allvar för inget är säkert efter en dags positiva signaler.

Inför dagen är jag dock positiv och övertygad om att gårdagen i alla fall på kort sikt kommer att fungera som en urblåsning av de sista säljarna – i alla fall på denna nivå. Faller kursen under 1052 punkter under den första timmen kan de nu slumrande säljarna vakna till liv och på nytt driva kursen nedåt, men idag är det upp som gäller!

Motstånd: 1086 / 1097 / 1104 / 1131 / 1141 / 1165 / 1174
Stöd: 1059 / 1052 / 1041 / 1029 / 995 / 961 / 941

spterminenPå den amerikanska S&P 500 terminen noterar jag att nivån, trots att uppgångarna i Asien avstannat något, ändå noteras mer än 2 procent högre än vid Stockholmsstängningen igår.

Börsfallen i Asien hejdades under onsdagen. Japanska Nikkei stiger och noterar just nu plus 0,8 procent.  Trots de dåliga nyheter som presenterats den senaste tiden menar många bedömmare att de bättre ekonomiska förhållande och stigande resultat hos bolagen kommer att dominera börsutvecklingen den närmaste framtiden. Detta tillsammans med USA-börsernas starka avslutning lyfter de asiatiska börserna.

Bland de ledande indikatorerna kl 08:20 noterar jag att den amerikanska S&P 500-terminen noteras på samma nivå som när USA-börserna stängde igår. I Asien noteras just nu det bredare asiatiska indexet för en uppgång på 1,6 procent. Dollarn som var uppe över åtta kronor igår noteras idag på morgonen i 7,93 kronor och en euro kostar 9,75 kronor att jämföras med 9,78 igår morse. Oljepriset har hämtat sig något och ett fat Brentolja kostar nu 70,00 dollar. Guldpriset fortsätter uppåt och ett troy ounce kostar nu åter över 1200 dollar (1205,80). Det är inga större förändringar bland övriga metallpriser.

indikatorer255

 

Läs även: Baksmälla efter bolånefest (SVD e24). Oljekatastrofen, tre varningar före explosion (SVD), Stockholmsbörsen en vinnare (SVD). Två köptips (AFV). Kronan starkare inatt (AFV). New York återhämtade sig (AFV).  Australien visar vägen (Cornucopia). Spanska sparbanker (Flute Tankar). Marknaderna överreagerar (e24). Tungt sparpaket i Italien (e24)

Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden,  AORD, Bovespa, börsen, Grekland, Hang Seng, Nikkei, skuldkrisen, teknisk analys

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar