Börsen öppnar nedåt – tilltagande osäkerhet

omsattning22Stockholmsbörsen stängde inte helt oväntat nedåt igår, trots att amerikansk statistik lyfte börsen på slutet. OMXS30 stängde till slut på minus 1,3 procent och 932 punkter. Omsättningen uppgick till 16,0 miljarder kronor, vilket ligger i linje med de senaste 15 dagarnas genomsnitt.

Amerikansk statistik över bygginvesteringar, inköpschefsindex och konsumentförväntingar kom in klart över förväntningarna, men något riktigt lyft lyckades siffrorna trots allt inte få. Detta är lite märkligt. De flesta rapporter har kommit in klart över eller i linje med förväntningarna och denna liknande statistisk hade definitivt lyft börserna om det varit i samband med förra rapportperioden. Nu blev det som sagt inget riktigt lyft, vilket kan vara ett svaghetstecken. Även om företagens resultat hållts uppe av besparingar, vilket i och för sig är positivt behövs trots allt indikationer på att omsättningen ökar och visar tecken på en varaktig återhämtning. 

sektorer111Sämsta bransch blev energi och finans. Bästa bransch blev råvaror och förbrukningsvaror.

Nordea som var börsens näst  högst omsatta aktie backade 2,6 procent till 75,80 kronor. Swedbank, tredje mest omsatta aktien backade 2,2 procent till 61,55 kronor. SHB A och SEB A sjönk med 2,2 respektive 1,1 procent. Bankkollegorna i Europa utvecklades oxå svagt.

SSAB som avancerade 9,0 procent i fredags efter rapporten i fredags backade 3,6 procent till 107,00 kronor. Sandvik stängde 2,1 procent lägre på 78,50 kronor.

Ericsson var börsens mest omsatta aktie och backade med 1,6 procent till 74,90 kronor. Efter Stockholmsbörsens stängning backade Ericsson ytterligare motsvarande 70 öre i USA.

Idag gäller det att hplla koll på bland annat följande rapporter: Meda (kl. 8:00), NCC, Niscayah (kl. 8:30), Tradedoubler (kl. 8:00)

Electrolux anordnar en kapitalmarknadsdag idag, gäller att vara på sin vakt med denna aktie, allt kan hända.

Meda rapporterade imorse och bolagets största produkt, allergimedicinen Astelin nådde 261 miljoner kronor. Försäljningen på den amerikanska marknaden minskade med 20 procent. I övrigt låg siffrorna över förväntningarna. Ta bara position i riktning med klimatet enligt instruktionerna i modellen Winning Trading (för Er som gått kursen).

I USA redovisas utvecklingen för industrin och orderingången klockan 16:00.

Efter USA-börsens stängning ikväll redovisas konsumentförtoendet för förra veckan.

I USA svängde börserna från plus till minus, till plus igen. Läs mer ingående om S&P 500 i min tidigare tekniska analys i morse. Den positiva statistiken gav stöd, men den tilltagande oron för hållbarheten i den ekonomiska återhämtningen tilltar.

När börserna stängde hade S&P 500 avancerat 0,6 procent till 1043 punkter, DJIA stängde på plus 0,8 procent och 9789 punkter. På Nasdaq var det rejält oroligt, men indexet stängde till slut under extremt låg volym på plus 0,2 procent och 2049 punkter.

Ford överraskade marknaden med en oväntat stark rapport för tredje kvartalet, vilket var helt väntat, se mina artiklar i lördags och söndags. Ford steg med 7,8 procent. Ford kommer att ta in hela 3,3 miljarder dollar via aktieförsäljning för att betala tillbaks och förlänga kreditlinan på 10,7 miljarder dollar.

esz932På den amerikanska S&P 500-terminen ser vi att nivån är lägre än vid Stockholmsbärsens stängning, mellan 0,5 och 1,0 procent. Värt att notera är att Japan håller helgstängt och siffrorna skall därför tas med en stor nypa salt.

I Asien är det blandad utveckling och Japan håller stängt (alltså inte mycket av värde alltså). För andra gången på två månader höjer Australien styrräntan med ytterligare 0,25 procent till 3,5 procent. National Australia Bank, landets största bank tappade 
1,8 procent och Westpac Banking Corp, den näst största, sjönk 0,6 procent. Hyundai Motor som har en stor del av försäljningen i USA steg 2,8 procent. Den största uppgången på runt 1 procent hittar vi i Kina och sämst går det för tillfället i Hongkong som backar 1,2 procent.

indikatorer118Bland de ledande indikatorerna klockan 08:10 noterar vi att den uppgång som rådde under efterbörsen i USA igår, helt har raderats ut. Det blir tydligt i diagrammet till höger att uppgångarna i USA igår inte orkar dra upp de asiatiska indexen efter smolket med den höjda australienska räntan, inte lika positivt som för två månader alltså. Dollarn har kanske sett sin botten för den närmaste tiden och noteras just nu i 7,05 kronor. Oljepriset steg något under måndagen, men faller tillbaks något nu på morgonen. Ett fat Brentolja kostar nu 76,5 dollar. Guldpriset är åter uppe i 1060 dollar per ounce. Det är små förändringar bland metallpriserna.

 

Läs även: Prisutvecklingen för bostäder (Cornucopia). Snabbt bredband utlovas till alla (DN SvD). Uppåt i USA (DN). 35 får gå från Ikea (DN). Han köper banker för miljarder (DN). Bästa resultatet av Volvo i år (SvD). Fackkraven vållar strid (SvD). Australien höjer igen (VA AFV). Industrin allt starkare (VA). Japan tillbaks på tillväxttåget (VA). Uppåt på USA-börserna (VA). Meda slår prognosen (AFV). Blandat i Asien (AFV). Guldpriset får stöd (AFV)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar