Börsen öppnar nedåt för att sedan konsolidera

omsattning24Stockholmsbörsen steg oavbrutet under hela onsdagen. När börsen stängde hade OMXS30 avancerat hela 2,0 procent. Omsättningen uppgick dock inte till mer än 14,1 miljarder kronor, vilket är hela 13,5 procent under de senaste 15 dagarnas genomsnitt och inte positivt för volymbalansen. De senaste 15 dagarna har indexet stigit 9 dagar, men bara 3 av dessa dagar har volymen tilltagit vilket inte är något styrketecken.

Dollarn är viktig för börsernas utveckling den närmaste tiden. Om uppgången fortsätter vet jag inte, men det ser mer ut som en rekyl i den negativa nedåtgående trend indexet befinner sig i.

Totalt var det 255 aktier som steg, 131 sjönk och 181 aktier slutade på samma nivå som i tisdags. Köparna dominerade i hela 85 procent av affärerna. Doro, Lundin Mining, NCC, Autoliv, SSAB, Electrolux, Boliden och Elekta tillhörde de aktier som var extremt högt omsatt i förhållande till sitt börsvärde.

sektorer114Gårdagens bästa bransch blev cykliska varor, följt av energi och verkstad.

NCC som presenterade en rapport som var bättre än vad analytikerna förväntade sig steg hela 6,8 procent till 113,25 kronor. Även kollegan JM gick starkt i draget av NCC och avancerade hela 7,5 procent.

Electrolux steg hela 4,85 procent till 173,10 kronor och var börsens femte mest omsatta aktie.
Volvo B blev börsens tredje högst omsatta aktie med en uppgång med 4,8 procent till 69,15 kronor efter beskedet att försäljningen av tunga lastbilar steg med 105 procent under oktober jämfört med samma månad i fjol.
Även Scania steg 4,2 procent till 91,80 kronor. Sandvik steg 3,3 procent och SKF plussade på tisdagens notering med 3,0 procent.
Finanssektorn återhämtade sig efter den senaste tidens kräftgång. Detta fick Swedbank att stiga 4,0 procent, SHB och SEB steg 3 respektive 4 procent. Nordea som tidigare klarat sig bättre än branschkollegorna avancerade endast 0,3 procent

H&M var börsens näst mest omsatta aktie och steg 3,4 procent till 418,40 kronor efter att Marks & Spencer redovisat ett resultat som som överträffade förväntningarna.

Ericsson B var som vanligt den mest omsatta aktien och en av de få högt omsatta som gick emot strömmen. Ericsson backade 1,1 procent till 74,65 kronor. Aktien börjar bli trist och bolaget har definitivt förlorat mycket av sin glans, allmänt tråkig (tycker jag). Efter Stockholmsbörsens stängning backade Ericsson hela 1,30 kronor i USA.

”Toyota meddelade ju igår morse att man drar sig ur Formel 1, att beskedet kom när det gjorde är ingen slump. Idag på morgonen kom beskedet att bilföretaget förväntar sig en förlust för helåret på 200 miljarder yen”.

”På Dagens Industri som jag inte kommer länka till, läser jag att SAS i natt suttit i förhandlingar med facket. Pilotfacket har tidigare gått med på att piloternas löner sänks med 10 procent, ledningen kräver nu större besparingar, som facket sätter sig emot. – Men kära facket: Det är väl ändå bättre att tjäna några kronor extra, nu när bolaget gått några kronor plus. Strunta  i om företaget går omkull, det är trots allt lönen som är det viktiga. Det är precis som vanligt när facket är inblandat”. LO-ledningen sade häromdagen det mycket intelligenta uttalandet att det inte är högre löner som gör att företaget får svårt att överleva, det är den minskade försäljningen… Inte höga studieskulder där inte. LO menar att det är bättre att höja lönerna med 600 kronor så att folk får möjlighet att konsumera mer, så att företagen blir lönsammare… Härligt vilket skärpa! Varför inte ta i lite så att hela Sverige snabbt kommer på fötter, varför inte 50.000 kronor i lönehöjning över hela linjen, snacka om köpkraft”.

Idag lämnar Ratos, SAS och Skanska rapport före börsens öppning, se länkarna nedan för resultatet i rapporterna.

Storbritannien: industriproduktion september kl 10:30

Detaljhandel inom EU för september kl 11:00

Viktigaste siffran idag kommer klockan 14:30 när antalet nyanmälda arbetslösa i USA presenteras. Även produktiviteten för tredje kvartalet presenteras 14:30.

Strax innan börsens stängning kl 17:00 får vi reda på försäljningsutvecklingen för detaljhandelskedjorna i USA.

I USA inleddes börserna positivt och S&P 500 avancerade till en början hela 1,5 procent. När Fed efter lunch (lokal tid) meddelade att räntan lämnas oförändrad kom köparna efter en första explosion av volatilitet och drog för andra gången under dagen upp indexet till motståndet 1061, men det höll även för denna attack och denna dubbeltopp fick fart på säljarna som tog över föreställning under resten av dagen.

När börserna stängde hade S&P 500:s uppgång reducerats till 0,1 procent, DJIA noterades på plus 0,3 procent och Nasdaq landade precis under nollan på minus 0,1 procent. Omsättningen låg precis i linje med de senaste tre månadernas genomsnitt.

På statistikfronten presenterades inköpschefsindex för  tjänstesektorn något lägre än väntat. Indexet sjönk till 50,6 i oktober jämfört med 50,9 i september.

Antalet sysselsatta i den privata sektorn minskade med hela 203.000 personer.

esz934På den amerikanska S&P 500-terminen ser vi att Stockholmsbörsen stängde ungefär en procent högre än vad den noteras i just nu. Det kraftiga fall som inledde de asiatiska börserna imorse har avtagit och Nikkei ligger just nu på 1,2 procent minus.

Idag på morgonen är det mestadels nedåt i Asien. I Sydkorea har diskussionerna om hur hållbar återhämtningen egentligen är, fått investerarna att bli försiktigare. Samsung som visade riktigt fina kvartalssiffror häromdagen backar idag 2,3 procent. I Japan faller Sanyo med 19 procent. I Nya Zeeland har enligt Bloomberg arbetslösheten nått den högsta nivån på nio år.
indikatorer120Bland de ledande indikatorerna klockan 08:30 noterar jag att den amerikanska terminen ligger på en lägre nivå än igår. De flesta asiatiska börserna backar. Dollarn är något högre än igår och kostar idag 7,08 kronor. Ett fat Brentolja kostar just nu 78,20 dollar. Guldpriset är uppe på hela 1085 dollar per ounce. Det är små förändringar bland metallpriserna.

 

 

Läs även: SAS fortsätter spara (DN SvD VA AFV). USA-börserna mottog räntebeskedet negativt (DN SvD DagensPS). EU-frågor fördröjer Saab-lånet (DN). Bankerna plågar ägarna (SvD). Skanska slår prognoserna (AFV). USA-börserna föll (AFV). Nedgångar i Asien (AFV). Bopriserna ett allvarligt hot (AFV). Wall Street kan ta ett kliv uppåt (AFV). Antalet sysselsättningar minskar i USA (AFV)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar