Börsen öppnar nedåt efter Tysklands blankningsförbud

sektorer242Stockholmsbörsen steg under tisdagen i likhet med övriga europeiska börser efter att oron kring situationen i sydeuropa börjat klinga av. Volatiliteten var som väntat hög och handeln kändes ryckig och osäker. Börsen har nu gått in i ett konsolideringsläge som präglas av varannandagskaraktär, sk jojo-rörelse.

När börsen stängde hade OMXS30 avancerat 0,88 procent till 1000,4 punkter. Omsättningen uppgick endast till 13,9 miljarder kronor, vilket var 15 procent lägre än snittet.

Ericsson var åter högst omsatt och stod för nästan 10 procent av den totala omsättningen. Aktien backade 0,43 procent och stängde på 81,95 kronor. Efter Stockholmsbörsens stängning föll Ericsson med motsvarande 0,6 procent i USA.

På SPI steg 268 aktier, 170 sjönk och 189 stängde på samma kurs som i måndags. Det var ganska skvalpigt, men plankan höll sig i stort sett hela dagen med en övervikt för köparna. Bland aktier som återfanns på extremtomsattalistan hittade vi PA Resources, Lappland Goldminer, EnQuest och Boliden. Även Electrolux återfanns på listan men var ju förbjuden att trada eftersom den inte följde klimatet igår.

Bästa sektorer blev energi och sällanköpsvaror som steg 2,9 respektive 1,7 procent. EnQuest steg med 8,9 procent och sektordominanten Alliance Oil avancerade med 2,7 procent till 104,00 kronor. H&M steg 2,0 procent till 450,00 kronor coh Husqvarna avanderade 3,45 procent til 52,50 kronor.

De enda branscher som visade röda siffror under tisdagen var telekom och IT som backade 0,7 respektive 0,2 procent. Telekom tyngdes av Tele2 som såldes exklusive utdelning. Ericsson tyngde med sin indexvikt IT-sektorn.

Jag är fortfarande långsiktigt positiv till OMXS-indexet, men viss oro inför de motstridiga uppgifter som uppvisas i diagrammet och styrkan i nedgångarna indikerar viss svaghet. Det gäller att hålla koll på stödnivån 974-976 och motståndet som fredagens högsta notering kring 1014 utgör.

Motstånd: 1005 / 1009 / 1014 / 1019 / 1028
Stöd: 995 / 990 / 976 / 962 / 935 / 929 / 919

VIX-indexet som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 steg åter igår och är nu uppe på 33,55 vilket motsvarar en uppgång på 8,8 procent. Risken för att det negativa sentimentet drastiskt tilltar är fortsatt stor. Läs gärna min analys av VIX-indexet som du hittar bland övriga index här på sidan.

Goldman Sachs sänker riktkursen för Cardo till 250 kronor från tidigare 265,60 kronor.

Bank of America/Merrill Lynch höjer riktkursen för Astrazeneca till 35 pund.

Idag rapporterar: Kabe, Vostok Nafta (innan lunch) och Deere i USA (när som helst före USA-börsernas öppning)

Husqvarna håller kapitalmarknadsdag och därför bör aktien undvikas idag.

Följande bolag handlas exklusive utdelning: Bong Ljungdahl (1,00 kr), Caperio (0,67 kr), New Wave Group (0,25 kr), Proact (1,35 kr)

Håll koll på följande tider idag:
– Japan: industriproduktion (def) mars kl 6.30
– Spanien: BNP (def) 1 kv kl 9.00
– EMU: produktion byggsektorn mars kl 11.00
– USA: KPI april kl 14.30
– USA: oljelager, veckostatistik kl 16.30
– Fed: protokoll från FOMC-mötet 27-28/4 kl 20.00

För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).

Läs gärna en bra artikel om daytrading

En annan intressant artikel om teknisk analys

De amerikanska börserna backade igår efter att humöret sänktes efter uppgifter om att nya finansiella regleringar införs i Tyskland. Tyskland kommer att förbjuda en viss typ av handel, så kallad ”naked short sales”. Historien har inte visat att denna typ av regleringar förhindrat några nedgångar, snarare tvärtom. Jag är övertygad om att det sänder ut helt fel signaler och dessutom hindrar det dynamiken på börsen och håller igen uppgångarna. Det gick inte speciellt bra när USA gjorde precis samma sak strax innan Lehman-smällen som väl de flesta kommer ihåg.

Dow Jones Industrial Average backade 1,1 procent, S&P
500 sjönk 1,4 procent och Nasdaq Composite tappade 1,6 procent.

Omsättningen var 15 procent högre än snittet och det var den andra negativa volymutvecklingen på de senaste tre börsdagarna.

Bankerna föll kraftigt i USA. Bank of America backade 3,6 procent respektive 2,4 procent.

Wal-Mart presenterade en kvartalsrapport som var bättre än förväntat och aktien steg 1,8
procent.

Även Hewlett-Packards kvartalsrapport var bättre än väntat.

Bostadsbyggandet i USA steg 5,8 procent i
april, vilket var betydligt bättre än förväntningarna. Producentpriserna föll med 0,1 procent jämfört med en uppgång på 0,1 procent som analytikerna förväntat sig.

inxanalys1Det är flera signaler i prisdiagrammet på S&P 500 som tyder på att vi kan stå inför en ny uppgång, men signalerna är även här motstridiga och det är definitivt för tidigt att positionera sig för köp. Skulle indexet etablera sig under 200 dagars glidande medelvärde kommer VIX att stiga till paniknivåer och då är det bra för nattsömnen att vara likvid.

Motstånd: 1141 / 1145 / 1160 / 1174 / 1192 / 1220
Stöd: 1115 / 1109 / 1097 / 1065 / 1044 / 1034

I Asien är det mestadels nedgångar efter det tyska blankningsförbudet. Detta har satt ytterligare press på euron och råvarupriserna faller nu på morgonen. Japanska exportbolag tyngs nu på morgonen av att yenen stärkts mot euron, men även i viss mån mot dollarn. De kinesiska börserna gick däremot på andra hållet, men de har ju å andra sidan fallit betydligt mer än kollegorna i regionen.

Bland de ledande indikatorerna klockan 08:10 noterar jag att efter fallet under kvällen i USA fortsätter de flesta asiatiska börserna nedåt nu på morgonen, endast Kina går emot strömmen. VIX-indexet noterar otäckt höga nivåer och det är nog inte en slump att statspapper blankats så hårt i Tyskland. Fortsätter indexet upp, eller ligger kvar på denna höga nivå kommer nervositeten tillta ordentligt. Passerar indexet över 40 kommer det att ulösa panikagerande med en börskrasch som en helt naturlig del. Det stora problemet med alla stödpaket är att de bakomvarande orsakerna inte får ta konsekvenserna och marknaderna inte ”läker” på ett naturligt sätt. Den nedgång vi fick i samband med kraschen 2007-2009 bromsades upp och vändes till en för tidig uppgång, detta kan komma att straffa sig. Nu är rädslan stor för att euron skall krascha och de stödpaket som sätts in för att förhindra kraschen gör att marknaden inte regleras på ett naturligt sätt. Det som är sjukt skall rensas ut! Nu finns fortfarande de sjuka länderna kvar i eurosamarbetet och EU vilket kommer att leda till ofrånkomligt svåra problem framöver (vilket härligt morgonhumör jag har då, det kan bero på att jag har punktering på bilen ser jag…).

Eftersom euron fortsätter att falla och dollarn stärks ser det ut att bli en spännande dag även idag, räkna med tvära kast!

indikatorer249

  
Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden,  AORD, Bovespa, börsen, Grekland, Hang Seng, Nikkei, skuldkrisen, teknisk analys

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar