Börsen inleder uppåt – håller det i eftermiddag?

omsattning103Stockholmsbörsen var inledningsvis svajig och osäker, men när den kritiska nivån 977 bröts stärktes köparna och kursen steg svagt hela dagen fram till USA-öppningen. Den senaste timmen var det rejält volatilt och efter en sättning på tio punkter under en halvtimme stärktes börsen på slutet under tilltagande volym och stängde starkt. Slutnoteringen på 984,30 innebar en uppgång på 0,3 procent. Omsättningen uppgick till 13,5 miljarder kronor vilket var högre än i onsdags och får räknas som en positiv ackumulationsdag trots att volymen var 12 procent lägre än det dagliga genomsnittet hittills i år men 3 procent högre än snittet de senaste tre veckorna.

De dåliga husförsäljningssiffrorna i USA kompenserades av inte fullt så låg orderingång som befarat i USA.

I Storbritannien kom inte helt oväntat besked om att styrräntan lämnas oförändrad, vilket även ECB meddelade.

Grekland kommer att sälja tioåriga statsobligationer i euro för 5 miljarder euro och de övertecknades kraftigt, detta bidrog till förstärkningen av det positiva sentimentet.

Trots den starka avslutningen var det inte en helt enkel tradingdag. Totalt steg 210 aktier, 177 sjönk och 190 aktier slutade på samma nivå som i onsdags. Köparna dominerade i 72 procent av affärerna. Lundin Mining, Boliden och Autoliv återfanns även igår bland extremt omsatta hela dagen. Boliden var den enda av de som följde klimatet hela dagen.

sektorer197Sandviken blev dagens högst omsatta aktie och gick med en uppgång på 1,0 procent till 80,90 kronor, bättre än börsen som helhet. På andra plats kom Ericsson som steg 0,4 procent till 74,10 kronor och på tredje plats Boliden som gick bäst bland de högst omsatta med en uppgång på hela 1,6 procent till 96,60 kronor.

Bästa bransch blev energi där Lundin Petrolium med en uppgång på 1,9 procent till 59,05 kronor, tillsammans med Alliance Oil som avancerade 2,96 procent till 104,50 kronor utgjorde draglok i sektorn.
Näst bäst gick finans där Swedbank var den starkast lysande stjärnan med en uppgång på 1,27 procent. Det skall bli intressant att se om den generella nedgraderingen av svenska banker kommer att sätta fart nedåt när börsklimatet vänder ner.

IT gick bättre än börsen som helhet. Ericsson steg med 0,4 procent till 74,10 kronor.

Sämre gick det för råvaror och telekom som blev de sämsta branscherna under torsdagen. SCA och SSAB backade bägge runt 1,0 procent.

Idag rapporterar Netonnet (som jag bevakar av mer nostalgiska skäl). I övrigt inget av intresse.

Från Tyskland kommer det industriorder klockan 12:00.

I eftermiddag däremot blir det riktigt intressant när sysselsättningssiffrorna från USA släpps klockan 14:30.

För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).

I USA var det skakigt i inledningen igår. Husstatistiken som kom in sämre än väntat kompenserades med en bättre detaljhandelsstatistik än väntat.

Det var endast mindre rörelser på de amerikanska börserna och Dow Jones industriindex gick upp 0,5 procent till 10.444,1. S&P 500 steg 0,4 procent till 1123 punkter.  Nasdaqs kompositindex steg 0,5 procent och stängde på 2.292,3. Omsättningen var 14 procent lägre än de senaste 50 börsdagarnas genomsnitt.

Idag kommer den viktiga amerikanska arbetslöshetsstatisiken, där ytterligare 50.000 personer förväntas ha förlorat jobben under februari. Om så skulle vara fallet kan man ju ställa sig frågan, vem skall få hjulen att börja snurra på riktigt, utan en massa vilda gröna skott som snarare kan definieras som ogräs och nya bubbelvarningar.

esh055S&P 500-terminen fortsatte uppåt under gårdagskvällen och gör så även idag på morgonen. Om detta räcker för att dra OMXS30 upp över årshögstanivån, men jag lutar åt att det räcker.

Bland de ledande indikatorerna kl 08:25 noterar jag att det är mestadels uppåt i Asien och Nikkei ligger just nu på över 2 procents uppgång. En dollar kostar nu på morgonen 7,15 kronor att jämföras med 7,17 igår morse. Euron har fallit från 9,80 igår till 9,71 kronor. Oljepriset ligger kvar på oförändrad nivå (i dollar räknat), så även de flesta råvarupriser.

indikatorer200
Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar