Börsen inleder upp men blir skvalpig efter hand

omsattning94Stockholmsbörsen öppnade nedåt efter nedgångar på efterbörsen i USA och i Asien under morgonen efter diskontohöjning i USA. Efter bara några minuter vände dock USA-börsen uppåt och det stärkte uppgången som Stockholmsbörsen påbörjade någon timme tidigare. Räntehöjningen tolkades efterhand istället som ytterligare en bekräftelse på den ekonomiska återhämtningen. OMXS30 stängde till slut på 957,3 punkter vilket innebar en uppgång på 1,1 procent och ett veckoresultat på 2,7 procent, även året som helhet ligger nu på plus 0,5 procent. Omsättningen på 13,4 miljarder kronor ligger 17 procent under det dagliga genomsnittet i år.

De amerikanska konsumentpriserna steg mindre under januari än väntat. Det innebär att Fed inte har någon nämvärd inflation att bekämpa och dämpa oron för kommande räntehöjningar.

Totalt steg 220 aktier, 164 sjönk och 190 aktier stängde på samma kurs som i torsdags. Plankan vände under eftermiddagen uppåt och slutade på seger för köparna på 87 mot 11 för säljarna. Boliden, Autoliv och Lundin Mining återfanns bland de aktier som var extremt högt omsatta.

Boliden blev börsens högst omsatta aktie och den enda av de trettio högst omsatta som stängde på minus. Aktien stängde på minus 0,8 procent och 90,00 efter sänkt rekommendation från Goldman Sachs. Ericsson var näst högst omsatt och steg med 0,5 procent till 72,80 kronor och trea kom Sandvik med en uppgång på hela 1,6 procent till 81,50 kronor.

sektorer188Hälsovård  blev både i Sverige och övriga europa den starkast lysande stjärnan. Min favorit Meda steg 5,5 procent till 77,25 kronor i spåren efter den starka rapporten tidigare i veckan. Aktien har fått höjda riktkurser från HQ Bank och Handelsbanken, till 85 respektive 90 kronor, medan
Danske Bank upprepat 115 kronor. Samtliga tre rekommenderar köp. Getinge plus 3,1 procent. Elekta steg 2,2 procent till 190 kronor. I Dagens Industri påpekades Investors ständigt ökande andel i medicinteknikbolaget, som uppgår till knappt 7 procent. Astrazeneca steg 1,0 procent till 317,50 kronor trots negativa besked från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA, att
astmapreparatet Symbicort i kombination med Glaxosmithklines Advair under lång tid bör undvikas.
Näst bästa sektor blev detaljhandeln där AarhusKarlshamn avancerade hela 7 procent efter en höjd rekommendation från Swedbank, som anser att aktien skall upp minst 25 procent. Bland sällanköpsvaror utmärkte sig MTG med en uppgång på 3,5 procent till 397,30 kronor.

Sämsta bransch  och den enda som slutade på minus blev energi där Alliance Oil som väger mest i sektorn backade 3,2 procent till 107,25 kronor. PA Resources stängde 1,6 procent ner på 24,10 kronor. Råvaror blev näst sämst i fredags, tyngda av Bolidens utveckling.

Alliance Oil redovisar sin rapport någon gång mellan 07.30 och 08.00.

SSAB håller kapitalmarknadsdag och därför tycker jag det är viktigt att ta det försiktigt med aktien under tisdagen.

Inför måndagen kan vi förvänta oss en mindre uppgång i inledningen, som ni kan läsa mer om i morgonanalysen av OMXS30 längre ner. När motståndsnivåerna nås visar det sig om köparna har kraft kvar att dra upp indexet genom 977 som i första hand kommer att behövas för att åter vända indexet till köp, nu är det neutralt.

I DN.se skriver de en del om att köpa aktier inför utdelningssäsongen. Det som inte riktigt framgår i artikeln är ju den psykologiska effekten och styrkan som bolag med hög utdelning bidrar till. Däremot är det helt riktigt som tidningen skriver att det ofta kan bli en minusaffär när man spekulerar i att köpa en aktie precis före stämman för att sälja den efter avstämningsdagen, då aktierna självklart tappar utdelningen i priset. Men jag rekommenderar definitivt att ha ett antal bolag med hög direktavkastning i den långa portföljen.

Det kommer ingen viktig makrostatistik under måndagen.

För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).

Det var små rörelser på de amerikanska börserna i fredags. S&P steg 0,2 procent, DJIA och Nasdaq 0,1 procent vardera. Verkstadsaktier tillhörde vinnarna på Wall Street, medan tekikrelaterade aktier backade i spåren på Dells sänkta rekommendation.

esh046På den amerikanska S&P 500-terminen noterar jag att nivån ligger 0,1 procent över den nivå där Stockholmsbörsen stängde i fredags. Även om uppgångarna i Asien haussas i media är det viktigt att komma ihåg att indexen laggar efter nyårsledigheten.

I Asien ser vi de enskilt största uppgångarna en enskild dag sedan i november. Det är dock viktigt att komma ihåg att den Kinesiska börsen varit stängd under veckan som gick för nyårsfirande, efter europas och USA:s uppgångar laggar flera asiatiska börser och drar upp de bredare indexen.

Det stigande oljepriset, där priset nu är över 80 dollar per fat i kombination med att yenen försvagas mot de 16 största valutorna. I Japan stiger Tokyobörsen med mer än tre procent nu på morgonen.

Även råvarubolagen går starkt i Asien och Förenade Rusal Co Ltd, världens största producent av aluminium stiger just nu 6,5 procent på Hong Kong-börsen. Däremot faller kopparprisfutures på London Metal Exchange. Ben Bernanke har uttalat sig om att det inte är någon nära förestående räntehöjning eftersom arbetsmarknaden är svag och det inte är något akut inflationshot.  Finans- och banker går starkt på de positiva asiatiska börserna nu på morgonen.

Tyngdpunkten i världsekonomin hålleratt svänga över från USA till Kina, ingen positiv utveckling enligt min mening. Oljeexporten till USA sjönk 2009 till den lägsta på 22 år, samtidigt ökar Saudiarabien sitt engagemang i Kina.

Euron är enligt derivattraders på väg mot den lägsta noteringen på nio månader och fallet kommer troligen att fortsätta när EU, enligt en del bedömare kommer att bli tvungna att stödja Grekland. Jag väntar med spänning på nästa fas i den breda europeiska krisen, skulle däremot PIIGS-länderna inte falla tillbaks i recession kommer det att tolkas positivt av marknaden.

indikatorer191Bland de ledande indikatorerna noterar jag att trots den kraftiga uppgången i Asien är det endast en måttlig uppgång mot nivån när Stockholmsbörsen stängde i fredags. Euron har återhämtat sig något från i fredags mot dollarn. Kronan har tappat mark mot både euron och dollarn. En dollar kostar nu på morgonen 7,20 kronor att jämföras med 7,30 i fredags. En euro kostar 9,81 jämfört med 9,83 kronor i fredags morse. Guldpriset har stigit och ett troy ounce kostar nu på morgonen 1124 dollar jämfört med 1102 i fredags. De flesta metallpriser stiger och det bredare metallprisindexet noteras just nu i 291,25. WTI-oljan har ligger nu för andra dagen över 80 dollar, ett fat Brent-olja kostar nu 78,50 dollar.

 

Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden

Lämna ett svar

Liknande

Liknande inlägg

OMXS30: Icebreak av MA-200

Teknisk analys OMXS30: Igår skrev jag: ”Mycket talar för att indexet kommer inleda en rekyl idag eller någon av de närmaste dagarna och den bevakar