Börsen inleder svagt – osäkerheten ökar (jag vet ”vargen kommer”)

Jag bara måste få kommentera VM i hyckleri som alla vet går av stapeln i Köpenhamn. Enligt Dick Erixon används alla limosiner som går att uppbringa i Köpenhamn för detta event, många bra länkar även hos Flute-Tankar. Totalt har det använts 140 privatplan. Uppmaningen från världens klimatledare är alltså att vi vanliga, inte fullt så viktiga personer skall gå och cykla, i annat fall kanske inte klimatmålen nås när eliten faktiskt måste använda sig av energislukande privatjets. Go for it Al Gore, ingen flyger väl mer Jet än han och få skulle väl komma på tanken att inför TV-kameror skicka bagaget i Limo, själv åka buss en bit tills man är utom synhåll. Pinsamt var namnet sa Bill.

Motståndet växer sig allt starkare och skandalerna kring VM i hyckleri når nya höjder. Läs gärna Moderna Myter som tar upp en del om skandalerna och manipulerade data. Nedanstående bild är hämtad från Moderna Myter.

Igår dök det upp igen, Dubai-spöket och det som enligt gammelpressen försvann som ”kallt kaffe”. Precis som Cornucopia påpekar skulle detta inte påverka världsekonomin ett dugg. Hoppas att alla hör hur dumt det låter. En av de mer idiotiska byggnationer som världen skådat hittar vi i Dubai. Ingenstans i världen hittar vi tydligare exempel på hur primitivt vi människor tänker när vi handlar med pengar som inte skapats på ett ekonomiskt hållbart sätt. Island var ett annat exempel. Att förbruka så ofantliga mängder med ändliga resurser för att hålla skiten igång är en skandal och endast ett tecken på bristande kunskap. Både Cornucopia och Flute-Tankar har flera mycket läsvärda artiklar om Dubai.
omsattning52

Nu till gårdagens börs, som helt oväntat kom att präglas av Ericsson i inledningen och sedan sänkas av tysk industristatistik och ”märkligt nog” dras ner av den förnyade Dubai-oron. Fortfarande hävdar gammelpressen att oron för Dubai och Grekland inte får placerarna att inta någon defensiv hållning, det håller jag i och för sig med om. Däremot visar det tydligt, tillsammans med Island och Baltikum att det är ohållbart att bygga ekonomier på sandslott och drömmar, det behövs någon form av substans. Börsen slutade med en nedgång på totalt 1,3 procent, 12,7 punkter och noteringen 954 punkter. Omsättningen uppgick till 16,6 miljarder, vilket är 10 procent högre än snittet för den senaste veckan.

Totalt föll 231 aktier, 143 steg och 163 aktier slutade på samma nivå som i måndags. Plankan vred över ordentligt från köp till säljdominans och totalt dominerade säljarna i 85 procent av affärerna. Lundin Mining var den enda aktien av vikt som återfanns bland extremt omsatta.

sektorer140Sämsta bransch blev energi följt av finans där SHB A var den av bankerna som utvecklades sämst med en nedgång på hela 2,5 procent och 206 kronor.

Ericsson var den enda av aktierna bland OMXS30 som steg, efter en höjd rekommendation av HSBC. Aktien steg 1,6 procent till 68 kronor, starkt på en så pass dyster börs.

Högst omsatt under gårdagen var H&M som fortsätter att ha det lite tungt. Aktien föll med ytterligare 1,9 procent till 398 kronor.

Bästa bransch blev IT (med draghjälp av Eric) följt av kontradefensiva hälsovård. Där AstraZeneca klarade sig bättre än genomsnittet med en nedgång med måttliga 0,6 procent till 325 kronor.

Inga rapporter av värde idag.

BNP-siffror från Japan visar att bruttonationalprodukten steg med 0,3 procent under tredje kvartalet, att jämföras med förväntade 0,7 procents uppgång. Kanske inte riktigt läge att blåsa faran över?

Från Tyskland har det på morgonen kommit siffror som visar att handelsbalansen genererade ett överskott på 13,6 miljarder euro under oktober. Det kan jämföras med förväntningarna på 10,7 miljarder euro. Exporten steg med 2,5 procent och importen sjönk med 2,4 procent. Inlationstakten sjönk med 0,1 procent under november till 0,4 procent.

De två viktiga siffrorna från USA i eftermiddag rör grossistlagrens utveckling under oktober (presenteras kl 16:00). Klockan 16:30 är det dags för oljelagerstatistik, (veckosiffra).

esz958På den amerikanska S&P 500-terminen noterar jag att efterbörsen var stark och även tidigt i morse när jag började skriva låg terminen på ett klart plus på 0,4 procent. Efterhand har nedgångarna i Asien tilltagit och dragit ner terminen så att den vid 08:30 låg på samma nivå som USA stängde på igår, men i detta nu stiger terminen kraftigt och om det fortsätter blir öppningen extremt svårbedömd.

I Asien är det mestadels nedåt på börserna tyngda av en svagare BNP-siffra än väntat från Japan. Gruvbolagen och banker agerade sänken tillsammans med de exportberoende företagen som även tyngdes av en starkare yen. Nikkei ligger nu och studsar exakt på den kritiska 10.000 nivån.

indikatorer142Bland de ledande indikatorerna kl 08:30 noterar jag att nedgången i Asien har tilltagit de senaste timmarna och den amerikanska terminen ligger nu på ungefär samma nivå som när de amerikanska börserna stängde igår kväll. Dollarn har fortsatt upp sedan igår morse och har nu passerat 7,10-nivån. En dollar kostar just nu 7,14 kronor. Ett fat Brentolja har backat ytterligare en dollar till 75,5 (men priset är i dollar…). Detsamma gäller för guldet där ett ounce just nu noteras i 1128 dollar. Metallpriser har fortsatt att falla under natten.

 

Läs även: Geely uppges nära Volvo-avtal (DN). Obama i kamp för nya jobb (DN). Ericsson varslar 1000 anställda (DN). Krisen över första om fem år (DN). Ericssons chockbesked (SvD). Tio förlorade år på börsen (VA). Storaffär i bilbranschen (AFV). Sämre tillväxt än väntat i Japan (AFV). Verkstaden som är köpvärd (AFV). Aktierna som sänkte New York (AFV).

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar