Börsen inleder svagt uppåt men höj garden

omsattning117Stockholmsbörsen öppnade lite skvalpigt igår för att sedan ta ordentlig fart när USA hade bestämt sig för att det var upp vi skulle. När börsen stängde hade OMXS30 avancerat upp till en ny årshögstanotering på 1030,1 vilket motsvarar en uppgång på 0,85 procent. Omsättnigen uppgick till 13,4 miljarder kronor vilket är 7 procent lägre än det dagliga genomsnittet för de senaste tre månaderna.

Övriga börser i Europa gick starkt även om Stockholmsbörsen hörde till de starkare.

VIX-index som ibland kallas för kraschindex backade 3 procent igår och är nu nere på så låga nivåer att vi får gå tillbaks till toppen 2007 för att hitta lika låg volatilitet.

KappAhl som handlades upp ordentligt innan rapporten (alla vet väl att det är förbjudet att handla ”innan rapport”) kom med en usel rapport, vilket för många kom som en chock. Kollegorna har ju visat bra siffror… Hur som helst finns det nu goda chanser att trenden vänder nedåt i aktien då kursen nu ligger under det magiska ”death cross”. Aktien backade 8,9 procent till 69,00 kronor och kollegan H&M som oxå steg kraftigt i måndags backade med måttliga 0,3 procent.

Autoliv fortsatte uppåt efter ytterligare rekommendationer och positiva uttalanden. Aktien steg 4,9 procent till 53,50 kronor och drog med sig flera kollegor. Det börjar se riktigt intressant ut för ex.vis Höganäs! Även Trelleborg och Haldex gick starkt och steg 4,9 respektive 4,0 procent.

sektorer210Totalt steg 248 aktier, 155 sjönk och 178 stängde på samma nivå som i måndags. Plankan var platt och tråkig i stort sett hela dagen, det var endast på slutet som den tippade över åt köparnas sida och tillät köp. KappAhl, NCC och Autoliv återfanns på listan över extremt omsatta aktier.

Bästa bransch blev verkstad med draghjälp från lastbilstillverkarna Volvo och Scania som steg 1,4 respektive 1,1 procent. SKF B steg 2,7 procent till 128,60 kronor, Sandvik avancerade 2,4 procent och Atlas Copco A 2,2 procent till 113,90 kronor.

Även finans gick starkt och alla storbanker steg med över 1 procent. Bäst gick det för SHB som avancerade 1,6 procent till 208,30 kronor. I DN.se kan vi läsa att Nordea varit generösa med bonusar till sina toppchefer. Förra året betalade banken 2,9 miljarder kronor i bonusar. De flesta chefer ligger på runt en miljon kronor i månaden hos Nordea, inte så tokigt faktiskt.

Sämsta bransch blev IT med Ericsson som sänke med en nedgång å 0,7 procent till 76,70 kronor. Inom telekom däremot steg Tele2 B 1,5 procent till 122 kronor. Bank of America/Merrill Lynch har tagit bort Tele2 från sin så kallade ”European telecom least preferred”-lista efter den fantastiska uppgång aktien lagt bakom sig den senaste månaden.

Näst sämsta bransch blev sällanköpsvaror där bland annat H&M och KappAhl tyngde. Då räckte inte Autolivs fortsatta uppgång med 2,3 procent till för att lyfta sektorn till plus.

Sämst bland de aktier som är intressanta gick KappAhl och Ericsson. Trots flera mäklares och analytikers köpråd av Ericsson rekommenderar jag alla att vänta med köp av Eric tills aktien lyckats etablera sig ovanför 80-kronors nivån. Det är definitivt större risk för nedställ än ett rally i aktien, oavsett vad ”alla” säger!

Håll koll på Morgan Stanleys hantering av SCA idag efter deras rekommendation ”övervikt”. Behöver de sälja eller anser de att aktien är köpvärd, oavsett kan det vara ett bra läge för köp- eller blankning…

Idag meddelar Volvo hur det gått med lastbilsleveranserna under februari.

Den japanska handelsbalansen som presenterades tidigare imorse visade på ett överskott på 4705 miljarder yen, vilket var rejält mycket högre än förväntningarna på 389,2 miljarder yen.

Idag kan det vara på sin plats att hålla koll på följande klockslag:

– 09.00: Frankrike: inköpschefsindex (prel) för mars
– 09.15: KI: konjunkturbarometern företag och hushåll mars
– 09.30: Tyskland: inköpschefsindex (prel) mars
– 13.30: USA: order varaktiga varor februari
– 14.00: Norge: Norges Bank lämnar räntebesked
– 15.00: USA: försäljning nya bostäder februari
– 15.30: USA – Olja: lagerstatistik i USA, veckosiffra
För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).

Efter den positiva statistiken över försäljningen av befintliga bostäder lyfte börserna i USA igår. S&P 500 steg 0,7 procent, Nasdaq adderade 0,8 procent till måndagens stängning och DJIA avancerade 1,0 procent. Omsättningen var 5 procent lägre än snittet.

Industri- och tekniksektorerna visade styrka under hela dagen gick framåt under dagen. Caterpillar hörde till dagens stora vinnare med en uppgång på hela 4,1 procent. Google hade det kämpigare efter strulet i Kina och sjönk istället 1,5 procent efter beslutet att stänga sin söktjänst i just Kina.

esm02USA-börserna gick starkt efter att Stockholmsbörsen stängt igår och Asien öppnade uppåt, men har fallit tillbaks något den senare delen av handelsdagen. På den amerikanska terminen indikeras en måttlig uppgång i öppningen, kanske runt 0,3-0,4 procent.

Det är mestadels uppåt, men små uppgångar i Asien idag på morgonen. Det breda FTSE All-Asia index noterar just nu 0,4 procents uppgång. Indien håller helgstängt.

Efter att de positiva siffrorna över handelsbalansen för Japan sade den japanske finansministern Naoto att han överväger att hålla regelbundna möten med landets centralbank.

Bland de ledande indikatorerna kl 08:15 noterar jag att den amerikanska terminen backat marginellt sedan USA-stängningen igår. VIX-indexet sjönk med hela 3,1 procent igår, det kommer jag att hålla koll på med lupp den närmaste tiden, sjunker det mer, vilket vore trevligt kommer vi få se en rekyl inom kort. I Asien är det små, men dock uppåtriktade rörelser. Dollarn har stärkts något mot igår morse och kostar nu 7,22 kronor. Oljepriset stärktes något igår eftermiddag, men har trillat tillbaks till samma notering som igår morse. Det är små (något nedåt) bland metallpriserna.

indikatorer215
Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar