Börsen inleder svagt uppåt med stöd från Japan

Det blev en förväntat, men måttlig nedgång på 1,5 procent som avslutade 2009. Ett starkt år med en uppgång på 45 procent. Slutnoteringen för året blev 952 punkter precis på stödnivån som MA-50 utgör. Omsättningen uppgick till 9,3 miljarder kronor, vilket var 15 procent lägre än de senaste tre månadernas genomsnitt.

Totalt steg 296 aktier, 329 föll och 112 stängde på samma kurs som i tisdags. Plankan var ganska platt under hela dagen, det var först under sista halvtimmen som säljarna tog över något.

Dollarn stärktes något under kvällen, men har åter försvagats något och noteras idag på morgonen lägre mot både kronan och euron än i onsdags morse.

Swedbank steg efter uttalande från flera storägare att de bekräftade sitt långsiktiga engagemang. Detta fick aktien att rusa med 2,6 procent i en sektor som totalt sett backade.

SAS avslutade året med genom att addera ytterligare en nedgång på 3,6 procent. Det summerade nedgången till totalt 35 procent under 2009.

Vinnare under 2009 blev Boliden och Lundin Mining som bägge steg över 300 procent.

De flesta analytiker verkar vara positivt inställda till 2010 och tror på fortsatta uppgångar, kanske inte lika dramatiska som 2009.

I det lite kortare perspektivet väntar en del fordons-, industri- och beklädnadsstatistik. Strax innan börsen öppnar kommer det inköpschefsindex för december från Silf/Swedbank.

Inköpschefsindex för EU och Storbritannien kl 10:30. I eftermiddag är dags för samma temperaturmätare i USA kl 16:00, tillsammans med bygginvesteringar i november.

USA och Storbritannien har idag stängt sina ambassader i Jemen efter hot om attacker från al-Qaida.

esh010Analys av S&P 500 i tidigare inlägg idag, terminen ligger några punkter lägre än i samband med Stockholmsbörsens stängning i onsdags. Kurserna är dock mestadels uppåt i Asien idag på morgonen, även om det var lite skakigare på de kinesiska fastlandsbörserna i sluthandeln. Det är en något splittrad bild inför börsöppningen där de Europeiska terminerna pekar på en svag positiv öppning, däremot ligger nivån på den amerikanska terminen fortfarande något lägre än stängningen i onsdags. 

På Bloomberg.com uttalade sig Zhou Xiaochuan, chef för Kinas centralbank att 2010 kommer att bli ett avgörande år för den ekonomiska återhämtningen och att Kina kommer att fortsätta med en mjuk penningpolitik. Inköpschefsindex i Kina steg till 56,6 under december mot 55,2 under november, vilket var något högre än analytikernas förväntningar. Intresset för Kinafonder steg och totalt steg antalet affärer i dessa fonder med 67 procent under december, uttalar sig Claes Hemberg på Avanza Bank.

Det nya året startade mestadels positivt i Asien och det är mestadels uppåt idag på morgonen, Nikkei ligger på 1,0 procent plus när detta skrivs. Den mest akuta oron för Japan Airlines verkar ha lagt sig. Aktien stiger under stor volym med 33 procent idag på moronen. Banker går något sämre än börsen som helhet. Bäst går exportbolagen. De kinesiska fastlandsbörserna har vänt nedåt i sluthandeln.

indikatorer157Bland de ledande indikatorerna kl 08:00 noterar jag att råvarubolagen sjönk i onsdags men indexen stiger idag. Idag på morgonen stiger åter dollarn något på de fallande obligationsräntorna, men faller marginellt mot yenen. Oljepriset fortsätter uppåt och ett fat Brentolja kostar nu 78,7 dollar. Guldpriset har vänt uppåt igen och ett ounce guld kostar 1103 dollar, att jämföras med 1094 i onsdags. Även övriga metallpriser har stigit något. Den viktiga volatilitetsindikatorn stiger åter och noterar nu 19,0 vilket iofs fortfarande inte är alarmerande.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar