Börsen inleder svagt nedåt

omsattning110Stockholmsbörsen noterade ett ytterligare årshögsta på 1023 punkter i fredags. Bäst gick IT och verkstad. OMXS30 slutade på 1018,2 den högsta stängningen i år. Omsättningen var den högsta på en månad och uppgick till 16,2 miljarder kronor, vilket var 19 procent högre än det dagliga genomsnittet de senaste tre veckorna.

Statistikskörden från USA gav en blandad bild av läget där detaljhandeln steg med 0,3 procent i februari, vilket var bättre än analytikernas förväntningar. Däremot sjönk stämningen bland amerikanska konsumenter, vilket Michigan-indexet speglar.

Industriproduktionen inom EU steg med 1,7 procent i januari, vilket var betydligt bättre än vad analytikerna hade förväntat sig.

Totalt steg 277 aktier, 151 sjönk och 160 stängde på samma nivå som i torsdags. Plankan visade på ett klart övertag för köparna under hela handelsdagen. Lundin Mining och Autoliv återfanns hela dagen bland extremt högt omsatta aktier.

sektorer202IT- och verkstad visar tydligt att investerarer söker mer risk nu när sentimentet stiger. Ericsson blev börsens högst omsatta aktie och steg hela 2,5 procent till 79,10 kronor. Aktien har under en tid befunnit sig i en tradingkanal där 80,00 kronor utgör ett motstånd och en vändning ner från denna nivå tror jag kan sätta punkt för den uppgång vi sett ett tag. Aktien fortsatte upp i USA efter att Stockholmsbörsen stängt. Det visar sig om teorierna att Ericsson laggar övriga IT-bolag håller eller om resan för denna gång är över…

Volvo B avancerade hela 2,8 procent till 70,60 kronor efter höjd rekommendation från  JP Morgan. En annan verkstadsaktie som gick starkt var Sandvik som steg hela 2,5 procent till 88,80 kronor. Alfa Laval gick emot sektoruppgången och föll efter en sänkt rekommendation från Bank of America/Merrill Lych.

Det börjar blåsa upp till strid och kan nog bli en tuff/kostsam avtalsrörelse. Svenskt näringslivs vd Urban Bäckström säger sig vara oroad över industrifackens tonläge. Än lever och frodas ”The Wanja Principle”.

Saab planerar att starta produktionen under nästa vecka läser jag i Di.se och hela helgen har vi sett annonskampanjer för att Saab åter är med på banan…

Jag analyserade Elekta i slutet på veckan och idag på morgonen läser jag att även Handelsbanken och SEB rekommenderar aktien (kan de vara så att de läser varandras rekar, de säger i stort sett samma sak…).

Inga bolagsrapporter idag.

I eftermiddag kommer det TICS-data från USA klockan 14:00 och en kvart senare är det dags för industriproduktionen i USA under februari. Efter Stockholmsbörsens stängning är det dags för husmarknadsindex för mars.

För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).

I USA öppnade börserna uppåt, men efter uppgångar i inledningen tryckte säljarna enkelt tillbaks köparna under öppningskurserna. De största volymerna sågs under de inledande minuterna, därefter var det en håglös börs. Vid stängningen slutade S&P 500 i stort sett på oförändrade nivåer. DJIA steg 0,1 procent och Nasdaq backade knappt märkbart.

Konsumenternas förtroende för en stabil återhämtning börjar avta och nivåerna på börserna känns inte attraktiva längre. Just nu är det girighet som driver kurserna och det lutar nog åt en avtagande uppgång eller rekyler snart, kanske redan idag.

esh061På den amerikanska S&P 500-terminen noterar jag små förändringar mot stängningsnivån i fredags. Efter inledande nedgångar i Asien har kurserna hämtat sig något men nivån ligger fortfarande 0,4 procent under nivån där Stockholmbörsen stängde i fredags.

I Asien är det mestadels nedgångar nu på morgonen efter en pånyttfödd oro för hur Kina skall öka åtgärderna för att dämpa effekten av den överhettade ekonomin. Det har riktats kritik mot landets valutapolitik, vilket kinas premiärminister Wen Jiabao tillbakavisar. Han säger att Kina skall öka sin import, men under tiden bör man inte ”fixera blicken vid Kinas export”…
I DN.se läser jag: En del exportföretag vann på en svagare yen samtidigt som uppgången motverkades av vinsthemtagningar i tidigare vinnaraktier som Advantest.

Seoulbörsens Kospi-index föll med 0,8 procent. Finansaktier föll, liksom en del teknikföretag.

I Japan var det små förändringar och Nikkei ligger och skvalpar kring nollstrecket.

Bland de ledande indikatorerna kl 08:15 noterar jag att VIX-indexet börjar närma sig nivåer där en nedgång står för dörren, men mer om det i de dagliga anlayserna. Det var små rörelser på de amerikanska börserna och den amerikanska terminen backar några tiondelar mot fredagens stängning. Det är mestadels nedgångar i Asien, kraftigast i fastlandskina efter en tilltagande osäkerhet om hur de ”alltför gröna skotten” och protektionismen skall bekämpas. En dollar kostar just nu 7,05 kronor och en euro 9,70 kronor vilket innebär att kronan stärkts mot i fredags morse. Ett fat Brent råolja ligger på samma pris i dollar räknat men det innebär att den är något billigare för oss svenskar. Guldpriset har fallit något, men övriga metallpriser är svagt uppåt.

indikatorer208

 

Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar