Börsen inleder svag nedåt – därefter skvalpigt och avvaktande

sektorer239I onsdags, som var halvdag, öppnade indexet som väntat nedåt men redan efter tio minuter vände indexet tvärt upp. Det började med att Tysklands BNP visade på en större uppgång än vad analytikerna förväntade sig. Industriproduktionen för euroområdet steg med 1,3 procent i mars, vilket var betydligt bättre än förväntningarna på 1,0 procent. Spanien presenterade ett sparpaket som minskade oron för krisen i sydeuropa.

OMXS30 stängde i onsdags på 1010,3 punkter vilket motsvarar en uppgång på 1,7 procent. Omsättningen uppgick till 10,9 miljarder kronor men är naturligtvis inte jämförbar med övriga dagar eftersom det var halvdag.

Totalt steg 302 aktier, 83 backade och hela 232 aktier stängde på samma kurs som i tisdags. Plankan visade på en total dominans av köparna och bland aktier som återfanns bland extremt omsatta och korrelerade med plankan hittar vi Lundin Mining, Boliden, PA Resources, Black Pearl och Holmen.

De två bästa branscherna blev energi och IT, bägge med uppgångar på nästan 4 procent. Lundin Petrolium avancerade med 5,12 procent till 39,43 kronor och PA Resources steg 6,27 procent till 14,40 kronor. Ericsson som var börsens mest omsatta aktie steg med 4 procent till 81,35 kronor, vilket är ett styrkebesked då just 80-kronorstrecket är kritiskt för den fortsatta utveckligen.

Sämsta branscher blev detaljhandel och verkstad men ingen av de backade.

omxs30analys36På kort sikt är jag ”svagt” positiv till OMXS30, men om det visar sig att kursen inte tar sig upp och förbi 50 dagars glidande medelvärde kommer det negativa sentimentet att tillta och det är alldeles för tidigt att räkna ut säljarna. Inför dagen tror jag på små rörelser. Passeras onsdagens stängning i öppningen är jag positivt inställd till avslutningen på veckan. Det ser allt mer ut som om indexet åtminstone på kort sikt är på väg in i en konsolidering. Bryts inte 1040 på ovansidan eller 990 på nedsidan ser det ut att bli en skvalpig dag.

Motstånd: 1020 / 1029 / 1040 / 1056 / 1082
Stöd: 999 / 990 / 975 / 955 / 948 / 929 / 919

En ny opinionsmätning visar att förtroendet för alliansregeringen ökar. Svenska folket anser enligt Novus undersökning att alliansens politik är bäst för ekonomin, jobben och skatterna.

Miljöpartiet tänker etablera sig som ett av Sveriges tre största partier. Enligt en artikel i DN satsar man på att locka till sig medelklassen i städerna. Måtte de inte lyckas. Den avgasrörspolitik de anser vara ”miljöpolitik” genomskådar förhoppningsvis de flesta normalbegåvade människor.

Grekiska fackföreningar har utlyst en ny generalstrejk. Bra Grekland, det är så man får landet på fötter! Det är ju fruktansvärt att arbetare bara skall få betalt för den tid de arbetar och att momsen nästan kommer att nå upp till snittet inom EU. Det har ju gått utmärkt tidigare att låna, tigga skriva av skulder, gå i konkurs och börja låna igen. Varför ändra ett vinnande koncept? Jag förstår att det grekiska folket säger ifrån!

Spanien genomför kraftiga besparingar i sina finanser enligt en artikel i DN.se. Besparingarna uppgår till 15 miljarder Euro.

Nyheten om att McDonalds fuskar med maten slår ner som en bomb i media och Tokmoderaten har sagt det mesta som är värt att säga i ett blogginlägg nu på morgonen. I ett tidigare inlägg har han studerat ministrarnas matvanor.

Håll koll på följande tidpunkter idag:
– Spanien: KPI april kl 9.00
– Italien: KPI (def) april kl 10.00
– Polen: KPI april kl 14.00
– USA: detaljhandel april kl 14.30
– USA: industriproduktion april kl 15.15
– USA: Michiganindex (prel) maj kl 15.55
– USA: lager osålda varor mars kl 16.00
För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).

De amerikanska börserna backade igår efter sämre jobbsiffror än väntat. DJIA och S&P 500 backade vardera 1,1 procent och Nasdaq Composite stängde 1,3 procent lägre än i onsdags. Placerarkollektivet väntade på en orsak att komma ur efter de senaste tre dagarnas kraftiga uppgång, som har varit den kraftigaste på tio månader.

I DI.se läser jag att: Nätverkskoncernen Cisco System redovisade i onsdags, efter börsernas stängning, ett bättre kvartalsresultat än väntat. Vinsten under tredje kvartalet steg till 2,2 miljarder dollar eller 37 cent per aktie, jämfört med 1,3 miljarder eller 23 cent per aktie förra året.

inxanlays43S&P 500 vände igår ner från att ha varit positiv under inledning av veckan. Vändningen och utseendet på kursstaplarna innebär att jag nu ser betydligt mer negativt på utvecklingen, åtminstone på några dagar upp till en veckas sikt. Efter en så pass kraftfull stapel som onsdagen innebar skall det komma en ny uppgång dagen efter, om köparna verkligen är så starka som de försöker ge sken av. Gårdagens svaga öppning gav ett tydligt besked – svaghet hos köparna!

Motstånd: 1169 / 1174 / 1180 / 1197 / 1219
Stöd: 1151 / 1142-1144 / 1128 / 1110 / 1099

VIX-indexet som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 föll steg igår igen (tecken på större osäkerhet) till 26,7 vilket motsvarar en uppgång med 4,6 procent. Fortfarande väldigt nära den kritiska 30-nivån där risken för en krasch ökar påtagligt.

I Asien är det blandad utveckling med en svag dragning nedåt under fredagsmorgonen. Sony lämnade en prognos som var sämre än vad marknaden ville höra. Aktien föll med 6,9 procent. Yenen har stärkts mot euron, för fjärde veckan i rad, på fortsatt oro för den europeiska skuldkrisen. På fredagen noterades yenen till 115,88 mot euron jämfört med 118,25 på torsdagen. Mot dollarn har yenen stärkts till 92,51 från 93,32. Förstärkningen påverkar aktier i exportbolag negativt. Sjunkande koppar- och aluminiumpriser sätter press på råvarubolagen.

Bland ledande indikatorer kl 08:17 noterar jag att osäkerheten åter ökar i och med att VIX-indexet stigit 4,5 procent sedan igår. De asiatiska börserna backar nu på morgonen och dollarn har fortsatt uppåt och noteras just nu i 7,61 kronor. Oljepriset ligger kvar på ungefär samma nivå som i onsdags. Ett fat Brent råolja kostar nu 81,2 dollar (och har alltså blivit dyrare i kronor). Det är endast marginella förändringar på guldpriset, men koppar och aluminium backar.

indikatorer246

 

Läs även: Fusk har avslöjats på McDonalds (Aftonbladet SVD ). Reinfeldt kritisk till EU-förslag (e24). Jobbsiffror sänkte USA-börserna (e24 SVD). Svångremspaket i Portugal (DN). Spanien vidtar kraftåtgärder (DN). Jätteunderskott i USA under april (DN). Oron för euron bromsade börslyft (DN). Euron är som en nackad kyckling (SVD). Folk ropade hej för tidigt (SVD). Grekland först ut att utnyttja nödlånen (SVD). Clas Ohlson står still (AFV). Tillväxten blir lägre (AFV)

Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar