Börsen inleder starkt

sektorer251Efter att som väntat inlett gårdagen nedåt stärktes Stockholmsbörsen ordentligt i samband med att de amerikanska börserna visade vägen.

OMXS30 stängde på 989,8 punkter vilket motsvarar en uppgång på 0,86 procent. Omsättningen som uppgick till 13,0 miljarder kronor var fortsatt låg, 23 procent under snittet, men trots det den högsta innevarande vecka.

Högst omsatt var Ericsson som backade 0,31 procent till 79,50 kronor. Efter Stockholmsbörsens stängning steg aktien motsvarande 0,3 procent på den amerikanska börsen.

Volvo fortsätter att visa styrka och adderade ytterligare 0,97 procent till den senaste tidens uppgång.

Totalt var det 214 aktier som steg, 171 backade och 245 stängde på samma kurs som i tisdags. Plankan vände upp strax efter 10.30 och parkerade sig för uppgång under resten av dagen. Bland aktier som utmärkte sig på EO-listan hittar vi naturligtvis Tricorona, PA Resources, skämtet Eniro, Lundin Mining och Boliden (som jag rekade i morgonanalysen tidigare idag).

Så här skrev jag igår morse om Investor: Aktien har bra förutsättningar för att vända upp från nuvarande nivå där vändning uppåt skett vid flera tillfällen, det krävs dock att trenden på OMX pekar uppåt. Aktien steg 2,14 procent till 128,90 kronor igår.

De bägge konsumentsektorerna gick bäst under onsdagen med Oriflame, Swedish Match och Axfood som draglok. H&M och Electrolux steg bägge runt 2 procent.

Sämre gick det för energi och IT som var de enda branscher som backade under onsdagen. PA Resources föll med ytterligare 7,3 procent till 5,75 kronor och Alliance Oil backade 0,7 procent till 101,50 kronor. Det blir intressant att studera oljebolagen idag, efter den rallyliknande uppgång de stod för i sluthandeln i USA igår.

Gårdagens vinnare i Stockholm var Tricorona som handlar med utsläppsrätter. Det är helt vansinnigt att handel med utsläppsrätter och elcertifikat blivit den business den är. Det flyttar bara skattepengar till företag och tillför absolut ingenting. Budet från  finanskoncernen Barclays innebar att aktien rusade med 41,2 procent.

omxs30analys50För OMX del ser det inför dagen positivt ut. Den starka stängningen och kraftfulla kursstapel bör ge en ordentlig skjuts uppåt inledningsvis idag. Passerar indexet 997 (vilket jag är nästan säker på) under den första timmen är det 1005 som möter upp som motstånd och därefter 1015 där vi hittar MA-50. Skulle däremot 976 passeras på nedsidan kommer det vara ett svaghetstecken för köparna, men för det krävs riktigt negativ statistik eller information, i övrigt är det upp som gäller inför dagen.

Motstånd: 997 / 1005 / 1014 / 1025 / 1028-1030 / 1053 / 1064 / 1077
Stöd: 976 / 962 / 942 / 929 / 923 / 919 / 902

VIX-indexet som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 föll igår med lika mycket som den steg i tisdags, nämligen 15 procent. Nu är X nere på 30,17 vilket är närmare ”varning” än ”panik”. Som jag flera gånger den senaste tiden påpekat räcker inte någon enstaka dags positiva rörelser, speciellt om uppgångarna beror på brist på säljare för för att återställa balansen. Det är fortfarande skakigt. Läs gärna min analys av VIX-indexet som du hittar blandagard övriga index här på sidan.

Labs 2 Group har skickat ut ett pressmeddelande om ett tilldelningsbeslut av etablerande av öppennät på nationell nivå till ViaEuropa. Labs2 skriver att det innebär ett ordervärde på 85 MSek över tio år. En liten brasklapp bara… Ersättningen är baserad på ”aktiva hushåll”. Min egen reflektion: – Kan det vara så att bolaget behöver ”positivisera” sig lite inför ytterligare en nyemission?

I Veckans Affärer rekommenderar tidningen att man säljer Swedish Match och köper Tradedoubler. Skulle det visa sig att Swedish Match passerar ATH kring 175 kronor tror jag istället att vi får ett bra köpläge i aktien. Jag gör en analys på Axiers sida idag eller imorgon.

Både Flute-Tankar och Cornucopia har skrivit två utmärkta artiklar om kommunisten Lars Ohly och hans svammel om höjda skatter på bland annat aktier. Klicka in på artiklarna och läs de!

Inga bolagsrapporter som jag anser vara av värde idag.

Håll koll på följande tider idag:
– Nederländerna: KPI maj kl 9.30
– SCB: nybyggnad av bostäder 1 kv kl 9.30
– EMU: PMI (def) tjänstesektor och composite kl 9.58
– EMU: detaljhandel april kl 11.00
– USA: ADP sysselsättning privat sektor maj kl 14.15
– USA: produktivitet (def) 1 kv kl 14.30
– USA: nyanmälda arbetslösa v21 kl 14.30
– USA: industriorder april kl 16.00
– USA: ISM inköpschefsindex tjänstesektorn maj kl 16.00
– USA: oljelager, veckostatistik kl 17.00

För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).

En annan intressant artikel om teknisk analys

Läs gärna en bra artikel om daytrading

Cornucopias morgonanlys belyser även USA:s statsskuld och att Iran skall sälja 45 miljarder euro för att tanka guld och dollar.

De amerikanska börserna stärktes ordentligt i sluthandeln, då även volymerna tilltog. Oljebolagen steg kraftigt efter den senaste tidens pressade kurser.

Vid stängning var Dow Jones Industrial Average upp 2,3 procent till 10250 punkter. S&P 500 noterade en uppgång på 2,6 procent till 1098 punkter och Nasdaq Composite avancerade 2,6 procent till 2281.

Bank- och finansaktier gick starkt. Wells Fargo avancerade 3,4 procent och Bank of America steg 2,9 procent.

inxanalys10S&P 500-indexet lyfte ordentligt i sluthandeln med tilltagande volym (som tidigare under onsdagen varusel). Jag är neutral inför torsdagen och utesluter inte en pullback ner mot 1069. Det som kommer att avgöra är förutom marknadsbruset och statistiken öppningen. Faller indexet under 1080 den första timmen blir det vinsthemtagningar och på motsvarande sätt förstärks det positiva sentimentet om 1107 passeras.

Motstånd: 1107 / 1116 / 1142 / 1169 / 1174 / 1220
Stöd:  1080 / 1063 / 1059 / 1041 / 1029 / 1004

I Asien är det klart uppåt idag på morgonen efter att yenen försvagats mot euron. Japanska Nikkei noteras just nu för en uppgång på över 3 procent. Hang Seng stiger 1,8 procent. Olje- och råvarubolag går som tåget och borde sätta märke på dagens handel i Stockholm.

Den svenska kronan är nu starkare än innan Lehman Brother-kraschen den 15 september 2008 skriver Affärsvärlden i en artikel. Vidare skriver tidningen: Med den uppgång som den svenska kronan noterade under natten mot torsdagen är valutan tillbaka på nivåer från före finanskrisen, som drog i gång på allvar i samband med att den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers försattes i konkurs hösten 2008. Med den uppgång som den svenska kronan noterade under natten mot torsdagen är valutan tillbaka på nivåer från före finanskrisen, som drog i gång på allvar i samband med att den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers försattes i konkurs hösten 2008.

Bland de ledande indikatorerna klockan 08:10 noterar jag att VIX-indexet sjönk ner mot 30-nivån igen efter USA-börsernas oväntade styrka igår eftermiddag. I Asien är det urstarkt idag på morgonen och det kommer att spä den positiva stängningen igår när börserna öppnar idag. Dollarn fortsätter att pressas och är på väg ner mot den kritiska stödnivån 7,42-7,52 kronor. Oljepriset stiger, vilket är naturligt, vad är det för logik i att oljepriset faller när det så tydligt visats den senaste tiden. Varför skulle oljebolagen välja allt dyrare sätt att få upp oljan på om det inte var nödvändigt? Priset på olja kommer att gå upp framöver, helt säkert. Guldpriset har stabiliserats något, eller fallit om vi ser på priset i SEK, vilket är ganska naturligt efter gårdagens rally. Övriga metallpriser har stigit sedan igår morse.

indikatorer260

 Läs även: Kraftigt upp i Tokyo (DN VA AFV). Bostadsstatistik lyfte Wall Street (DN VA AFV). BP kämpar för sin existens (SVD). USA:s skuld över 13 biljoner dollar (DN). Tvåkrona införs (Aftonbladet). Kostsam rödgrön politik (NSK). Veckans bästa aktietips (VA)

Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden,  AORD, Bovespa, börsen, Grekland, Hang Seng, Nikkei, skuldkrisen, teknisk analys

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar