Stockholmsbörsen steg igår för sjunde börsdagen i rad och stängde för första gången sedan juni över 1000-nivån. Indexet utvecklades betydligt starkare än övriga börser i Europa tack vare Ericsson och verkstadsaktier. De ”positiva” arbetslöshetssiffrorna i USA och avtagande rädsla för Grekland tillsammans med en stark bytesbalans i Japan ökade på riskaptiten ytterligare.
När börsen stängde hade OMXS30-indexet passerat 1000-nivån och stängde på 1003,4 punkter, en uppgång på 0,53 procent, en ny årshögstastängning. Under dagen hade ett nytt årshögsta på 1006 noterats. Omsättningen uppgick till 11,5 miljarder kronor, vilket är 21 procent lägre än det dagliga genomsnittet de sista tre månaderna och 30 procent lägre än snittet hittills i år.
Strax innan stängning stärktes dollarn från 7,06 kronor till 7,12 på en timme. Detta fick till följd att osäkerheten steg på de amerikanska börserna.
Totalt var det 216 aktier som steg, 197 som sjönk coh 169 aktier stängde på samma kurs som i fredags. Plankan var ganska platt under dagen och det var inte mycket att trada på. Bland extremt högt omsatta aktier hittar vi Swedbank, Autoliv och Lundin Mining.
Högst omsatt denna lungna börsdag var Ericsson som steg betydligt mer än börsen som helhet. Aktien steg 1,3 procent till 75,70 kronor. Inga direkta nyheter, men större aktivitet än vanligt från Credit Suisse och UBS drev på kursen. Efter Stockholmsbörsens stängning backade aktien motsvarande 0,2 procent på Nasdaq.
Verkstadssektorn gick starkt efter ett råd från Bank of America/Merrill Lynch att exponera sig i verkstadsaktier med fokus mot utvecklingsmarknader. Electrolux, Volvo B och Atlas Copco agerade draglok i sektorn med tydliga uppgångar.
Sämre gick det för kontradefensiva läkemedel som backade på grund av AstraZeneca som tyngde sektorn mest med en nedgång på 2,1 procent till 316,30 kronor. Meda sjönk 2,5 procent till 78,25 kronor. Även detaljhandel gick sämre än börsen som helhet.
Under tisdagen kommer det inga rapporter av värde.
För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).
Det var små men blandade förändringar på de amerikanska börserna. S&P 500 stängde oförändrat, DJIA backade 0,1 procent och Nasdaq steg med 0,3 procent.
Precis som på Stockholmsbörsen gick hälsovård sämre än börsen som helhet.
Inom råvarusktorerna var det en volatil och händelserik början på veckan. Tar man hänsyn till den stärkta dollarn har oljan i SEK blivit dyrare. Guld och övriga metallpriser backde något under måndagseftermiddagen.
På onsdag presenteras lagerförändringen av olja i USA. Enligt Bloomberg beräknas de amerikanska råoljelagren ha stigit med 2 miljoner fat förra veckan.
S&P-500 terminen ligger på ungefär samma nivå (bara någon punkt ner) som när Stockholmsbörsen stängde igår. Det är små rörelser och liten handelsvolym i Asien, precis som det var i USA igår.
I Asien är det små rörelser, mestadels uppåt idag på morgonen. Stängningarna överlag ser ganska starka ut.
Bland de ledande indikatorerna kl 07:30 noterar jag att det är små rörelser på valutamarknaden. EUR/USD noteras på ungefär samma nivå som igår, den svenska kronan har däremot tappat något det senaste dygnet. Oljepriset var uppe och vände på 82 dollar igår (Brent) men är åter tillbaks på 80-dollarsnivån. Metallprisindex har fallit stigit till 304 mot gårdagens notering på 305. Guldet har fallit från 1135 dollar per ounce igår till 1121 dollar.
Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden