Börsen inleder nedåt – höj garden!

omsattning123Stockholmsbörsen steg inledningsvis igår med draghjälp från Japan men lyckades aldrig passera motståndet vid 1031 utan bildade en dubbeltopp i intradagsdiagrammet, som ledde till en nedgång på slutet av dagen. När börsen stängde hade OMXS30 backat till 1022,8 punkter, en måttlig nedgång på 0,38 procent. Omsättningen uppgick til 12,1 miljarder kronor, vilket var högre än i måndags och dagen blir alltså en negativ ackumulationsag, den första sedan den 9 mars! Det är viktigt att notera att ingen aktie stack ut, omsättningsmässigt, vilket innebär att den negativa ackumulationen är mer värd än annars.

Utvecklingen såg ut på motsvarande sätt i övriga Europa.  Londonbörsens backade 0,7 procent, Paris stängde 0,3 procent lägre och Frankfurtbörsens DAX föll med 0,2 procent.

 

 

sektorer214Totalt steg 194 aktier, 217 sjönk och 185 stängde på samma nivå som i måndags. Plankan låg platt i stort sett hela dagen, men tippade över till säljarnas favör något de sista timmarna. Det är dock värt att nämna att plankan hela dagen avrådde oss från att handla. Det var bara Lundin Mining som kvalificerade sig bland extremt högt omsatta, men den gick på ”fel håll” i förhållande till börsklimatet och var ”förbjuden” att handla med.

Bäst gick telekomaktierna med en uppgång på 0,29 procent. Millicom steg hela 2,36 procent till 650,00 kronor. Telia Sonera stannade på oförändrat och Tele 2 steg 0,72 procent. Råvaruaktierna steg med 0,25 procent med Lundin Mining som klarast lysande stjärna och en uppgång på hela 4,48 procent till 37,30 kronor. SCA steg 0,2 procent och viktar indexet mest. Boliden steg 1,2 procent till 101,40 kronor.

IT-sektorn backade 1,14 procent. Ericsson föll tillbaks från ”dödsrycket” i måndags och backade 1,4 procent till 74,10 kronor. Nokia steg 0,63 procent och Axis backade 1,58 procent till 109,25 kronor.  Även detaljhandeln gick sämre än börsen som helhet. HM som var börsens mest omsatta aktie backade 0,52 procent till 476,00 kronor. Electrolux stängde på hela 3,45 procent minus och 168,00 kronor. Kollegan Husqvarna backade 1,43 procent till 51,75 kronor.

Verkstadssektorn backadee 0,49 procent och Sandvik som skrivit flera avtal med norska Aker om leveranser av rör till olje- och gasindustrin slutade på oförändrat.

Tricorona backade 0,7 procent efter beskedet att 34,8 procent av ägarna sagt nej till Opcons bud på företaget. Enligt budet vill Opcon att aktieägarna i Tricorona överlåter sina aktier i utbyte mot aktier i Opcon. Opcons aktiekurs sjönk med 2,5 procent.

SAS redovisar en förlust på 960 miljoner kronor och ledningen (som är tillsatt genom kvotering, vad bra det ser ut att bli) spår en förlust på 1 miljard bara för det första kvartalet. När skall tramset med att kvotering upphöra och styrelser tillsättas på kompetens istället för hur de ser ut mellan benen?!?? Det är faktiskt betydligt bättre att kontrollera hur det står till mellan öronen! Värre kommer det ju bli framöver, vilket jag och min bäste vän diskuterade igår. Tänk vad kul det skall bli när kineserna skall tillsätta styrelsen på Volvo och måste leta upp ”dugliga” fackföreningsföreträdare och studera hur ledamöterna ser ut i grenen…

Inga rapporter av intresse idag.

Electrolux handlas idag exklusiva utdelning på 4,00 kronor.

Följande tider kan vara bra att hålla reda på:
– Kl 09:15: KI: Konjunkturprognos
– Kl 09:30: Danmark: BNP (def) 4 kvartalet
– Kl 09:30: SCB: offentliga sektorns sparande och bruttoskuld enligt EU:s konvergenskriterier
– Kl 09:55: Tyskland: arbetslöshet mars
– Kl 11:00: EMU: snabbestimat KPI mars
– Kl 11:00: EMU: arbetslöshet februari
– Kl 11:00: Italien: KPI (prel) mars
* Kl 14:15: USA: ADP-mätning, sysselsättning privat sektor, mars
* Kl 15:45:  USA: Chicago inköpschefsindex mars
* Kl 16:00:  USA: industriorder februari
* Kl 16:30:  Olja: lagerstatistik i USA, veckosiffra

 
För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).

Trots positiv statistik slutade börserna i stort sett oförändrat under tisdagen. S&P 500 slutade kring nollan, DJIA steg 0,1 procent och Nasdaq 0,3 procent.

Trots att många jobbar för att lugna marknaden och påstår att det ser ut att lösa sig till det bästa för Grekland tilltog oron bland investerarna igår. Landets sjuåriga statsobligationer slutade rejält ner. Efterfrågan var betydligt mindre än väntat och det pyr under ytan. Kommer landet gå i konkurs?

Statistik som visar att husmarknaden förbättras presenterades igår. Under januari steg bostadspriserna för åttonde månaden i rad, vilket var den största enskilda ökningen på tre år.

Apple går tvärtemot sina kollegor i branschen och igår tillhörde aktien vinnarna. Nyheten om att företaget ska utveckla en ny Iphone fick aktien att stiga 1,5 procent.

Bankaktier gick däremot åt andra hållet till följd av oron för Greklands ekonomi och Bank of America-aktien sjönk 1,6 procent.

esm07På den amerikanska terminen noterar jag att det inledningsvis var uppåt i Asien, men att riskaptiten avtagit rejält den senaste timmen. Vi kommer att få ett test av de lägre nivåerna av trejdningkanalen idag.

 

 

 

Här kommer de ledande indikatorerna kl 08:25:

indikatorer220

Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar