Stockholmsbörsen öppnade uppåt i fredags och allt var lungt tills USA-börserna kommit igång och satte press på världens börser. OMXS30 stängde till slut på plus, till stor del beroende på lösen av derivat som drev upp börsen efter stängning. Veckan som helhet slutade (bortsett från callen i fredags) på oförändrade nivåer. Hittills i mars har börsen avancerat hela 7,3 procent, vilket är mer än året totalt. Det är många som blåser ”faran över” i Grekland, vilket jag tycker är märkligt. Den närmaste tiden får väl utvisa vart vindarna blåser.
I fredags var det 218 aktier som steg, 186 som backade och 187 som stängde på samma kurs som i torsdags. Plankan dominerades under eftermiddagen av säljarna, men den ”snedvridna” callen fick det att se ut som om köparna hade övertaget, vilket blir något missvisande. Boliden och Autoliv återfanns bland aktier som var extremt högt omsatta.
IT sektorn blev fredagens vinnare, till stor del beroende på Ericsson som agerade draglok med hög omsättning och en uppgång på 1,4 procent till 76,85 kronor. Detaljhandel såg ut att gå starkt vilket var lite missvisande eftersom Swedish Match var ”överrepresenterad” i sektorn med en uppgång på hela 1,8 procent till 171,10 kronor (snygg rek av Carnegie för en vecka sedan).
Verkstadssektorn lyftes av Volvo B som var börsens näst högst omsatta aktie och steg med 3,2 procent till 74,00 kronor. Volvo påverkas av stigande fraktvolymer hos amerikanska åkerier vilket uppges som en bidragande orsak att aktien fått fart igen. En höjd rekommendation från bland andra investmentbanken JP Morgan spelar naturligtvis också in.
Sämsta branscher blev finans och hälsovård där Nordea och Swedbank backade 1,4 respektive 2,2 procent. Elekta och Q-Med backade 1,8 respektive 1,4 procent. AstraZeneca var högst omsatt i sektorn och tyngde sektorn med en nedgång på 0,3 procent till 316,10 kronor.
Goldman Sachs höjer riktkursen för SSAB till 148 kronor, men behåller reken neutral.
En del köprekommendationer från tidningen Börsveckan kan man läsa om i AFV.se.
Det är lugnt på makrofronten idag, inget av värde.
För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).
Börserna i USA backade efter en svag uppgång i inledningen. Dollarn stärktes, viket ledde till att råvarupriserna sjönk och satte press på börserna. Oron över Grekland och hur Kina kommer att agera i den allt mer uppmärksammade snedvridna konkurrensen kan påtagligt komma att minska riskviljan framöver.
S&P 500 avancerade 0,9 procent under den gångna veckan.
Japan håller stängt idag och på övriga asiatiska börser är det mestadels nedåt nu på morgonen. Hongkongbörsen backar 1,6 procent och Taiwan 1,3 procent. Rykten och oro för att världens centralbanker skall vidta åtgärder för att dämpa inflationen minskar påtagligt riskviljan. Indien höjde i fredags styrräntan med 0,25 procent. I Kina stiger börserna något.
Idag väntar jag mig att börsen inleder nedåt eftersom dollarn fortsatt uppåt och utvecklingen i Asien tynger inledningsvis.
”Ett stort orosmoment framöver är de räntehöjningar som alla räknar med kommer från och med sommaren”.
Bland de ledande indikatorerna kl 08:20 noterar jag att dolar har stigit till 7,19 kronor att jämföras med 7,12 kronor i fredags morse. Större press på råvoro efter en tilltagande marknadsoro har sat press på oljepriset där ett fat Brent råolja nu kostar 79,3 dollar, i fredags noterades 81,2 dollar. Guldpriset är nu nere på 1106 dollar per troy uns (men i kronor räknat befinner sig guldet i en konsolidering). Övriga metallpriser har oxå backat under morgonen.
Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden