Stockholmsbörsen inledde något trevande men efter en timme bröts brakeoutnivån och när den positiva jobbstatistiken kom lyfte börsen och innan stängningen hade ett nytt årshögsta på 1035,6 punkter presterats. De senaste 17 börsdagarna har vi fått se 10 nya årshögsta, en sällan skådad styrka.
Omsättningen uppgick till 13,6 miljarder kronor vilket var högre än i onsdags, men 6 procent lägre än det dagliga genomsnittet de senaste tre månaderna.
Det är intressant att analysera den starka trend som råder, där positiva ackumulationsdagar är en av de indikatorer som jag fäster stor vikt vid när jag analyserar. Av de senaste 17 börsdagarna har 10 dagar varit positiva ackumulationsdagar, med andra ord har omsättningen ökat när kursen ökat.
OMXS30 når och passerar den ena motståndsnivån efter den andra. Nästa motstånd hittar vi nu kring 1042 och därefter är det 1066 som agerar måltavla.
Totalt steg 251 aktier, 152 backade och 180 stängde på samma kurs som i onsdags. Plankan var ganska platt under större delen av dagen, det var först på slutet som den tippade över till köparnas fördel.
Ericsson var börsens högst omsatta aktie och fortsatte igår under det magiska 75-kronorsstrecket. Nedgången blev 0,53 procent och stängningen 74,80 kronor. Efter Stockholmsbörsens stängning fortsatte Ericsson ner med hela 1,9 procent i USA…
”Så här skrev jag i analysen på Axier.se den 12 mars: Aktien befinner sig i en lång konsolidering mellan 79,00-80,00 kronor (fib 38,2%) och 64-66 kronor (fib 23,6%). Just nu befinner sig aktien vid den den övre motståndsnivån i denna konsolidering. Mitt huvudspår är däremot att aktien kommer att vända ner och även bryta stödet kring 65,80 kronor – apropå att vara självgod..”.
Bäst utveckling under torsdagen hade sällanköpsvaror där MTG lyste som den klaraste stjärnan med en uppgång på hela 2,6 procent och en stängning å 425,40 kronor. HM avancerade 1,6 procent och stängde på 481,80 kronor och närmar sig 500-kronorsgränsen i rask takt.
Näst bästa sektor blev energi som äkade med 0,9 procent. Lundin Petrolium var den aktien som med sin uppgång på 1,6 procent lyfte sektorn. Även PA Resources gick bra efter den senaste tidens kräftgång och steg med 1,9 procent.
Normalt bevakar jag bara de två bästa och sämsta sektorerna, men på senare tid har jag lagt mer och mer fokus på finans- och bankaktier. På tredje plats under torsdagen kom finanssektorn, där Nordea steg med 0,7 procent (se gärna min separata analys av Nordea). SHB steg 0,9 och SEB 0,6 procent.
Sämst gick det för IT där Ericsson, som jag lämnade säljrek på i förra veckan backade med ytterligare 0,5 procent till 74,80 kronor. Näst sämsta sektor blev detaljhandeln där Swedish Match backade 0,3 procent tilll 171,70 kronor.
”Det har varit mycket diskussioner om euroländerna skall stödja Grekland ekonomiskt eller ej. Nu verkar det som att den Europeiska centralbanken trots allt skall RNB rapporterar klockan 07.00 (men det är ju länge till dess).”
Idag håller Siemens kapitalmarknadsdag (kan påverka DAX:en)
Hufvudstaden, IFS, Intrum Justitia och Nordea handlas alla exklusive utdelning from idag.
Viktigaste siffrorna idag kommer som vanligt från USA. Klockan 13.30 är det dags för BNP-siffror (def) för det fjärde kvartalet. Kl 14.55 presenteras definitivt Michiganindex för mars.
Toppmötet i Bryssel fortsätter.
För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).
New York-börserna inledde börserna uppåt men när ECB-chefen Jean-Claude Trichet uttalade sig om huruvida den internationella valutafonden, IMF, är villiga att stödja Grekland eller ej tog uppgången slut och kurserna började pressas ner.
Vid stängningsdags hade S&P backat 0,2 procent till 1166 punkter, Dow Jones stängde precis ovanför nollstrecket på 0,1 procent och 10841 punkter. Nasdaq stängde precis under nollan på minus 0,1 procent och 2397,4 punkter. Omsättning på Nasdaq och S&P 500 var högre än snittet, men på Dow Jones var det något under snittet.
I samband med vändningen nedåt var det råvaru- och oljebolag som pressades mest efter att råvarupriserna backade i snabb takt efter att euron försvagades mot dollarn.
På den amerikanska terminen noterar vi att S&P 500 vände nedåt efter Stockholmsbörsens stängning igår, men att terminen vänt uppåt i takt med att börserna i Asien stiger nu på morgonen.
Det är uppåt på de flesta asiatiska börser nu på morgonen. I Kina stiger börsen med 0,7 procent och Hongkong med 0,4 procent.
Kinas centralbank meddelar att man ”inom kort”, för tredje gången i år kan höja reservkraften för bankerna, för att som man säger ”dränera likviditet från marknaden”. Samtidigt meddelar en talesman för banken att man överväger att gå tillbaks till en ”administrerad float” av växelkursen, för att undvika en revalvering.
I Japan rapporteras det att landet fortfarande har deflation. Kärn-KPI sjönk med 1,1 procent, vilket var något bättre än vad analytikerna hade förväntat sig. Nikkei stiger med 1,1 procent nu på morgonen.
Bland de ledande indikatorerna kl 06:00 noterar jag att fallet på de amerikanska börserna igår kväll har bromsats upp och att Asienbörserna stiger. Dollarn har försvagats mot euron och även mot den svenska kronan. Valutaparet EUR/USD ligger nu på 1,33. En dollar kostar just nu 7,25 kronor vilket är marginellt lägre än igår morse. Oljepriset föll något under kvällen och ett fat Brent råolja kostar nu 79,90 dollar. Guld- och övriga metallpriser har däremot stärkts något jämfört med nivån igår morse. Ett troy uns guld kostar nu 1094,5 dollar.
Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden