Börsen idag små rörelser uppåt i väntan på utbrott

Efter en stark öppning direkt i inledningen i fredags konsoliderade OMXS30 under hela fredagen och uppgången kunde skrivas till 0,5 procent precis på 900-nivån. Omsättningen uppgick till låga 11,8 miljoner kronor.

Som ni ser i den tekniska analysen tidigare i morse närmar sig indexet ett utbrott och hoppet ställs nu till de kommande rapporterna och att den ekonomiska återhämtningens styrka. Hoppet, den ökade framtidstron och industrins positiva inköpschefer ställs mot en av de kraftigaste uppgångarna, extremt höga P/E-tal och den galopperande arbetslösheten.

omsattning1Bästa bransch i fredags blev energi, tätt följt av finans. Nordea och Swedbank var högt omsatta och steg 1,6 respektive 4,5 procent. Högst omsatta aktie blev Ericsson med en uppgång på 0,9 procent till 70,50 kronor, efter Stockholmsbörsens stängning sjönk Ericsson 10 öre i USA.

En tråkig tradingdag, där 208 aktier steg, 173 aktier backade och 181 aktier stängde på samma nivå som i torsdags. Det var alldeles för jämnt mellan köpare och säljare, men plankan i stort sett i jämvikt. Lundin Mining var börsens mest omsatta aktie i förhållande till börsvärdet.

 

 

sektorer93Swedbank hotar enligt en artikel i Di nu på morgonen att de kommer att skala ned sin närvaro i Lettland om de nya reglerna för hur kreditgivare kan ta säkerheter. För någon vecka sedan sade Swedbank att man inte har för avsikt att minska engagemanget i Lettland, men å andra sidan är det bara ett halvår sedan banken inte hade för avsikt att göra fler nyemissioner, eller för några månader sedan påstod man att pengarna från den senaste nyemissionen skulle gå till att betala av stödet till staten och få lägre inlåningsräntor. De bidde ingen vante, bara en tumme.

Nordeas vice ordförande Björn Wahlroos vill utvärdera ett samgående med Swedbank, enligt en artikel i DN Ekonomi.

Idag är det lugnt på rapportfronten, endast Philips rapporterar (tänk så annorlunda vi ser på Philips idag, lite ”Luxor” över bolaget…).

De tyska grossistpriserna sjönk med 0,2 procent, att jämföras med en utebliven, förväntad uppgång med 0,3 procent. Priserna sjönk med 8,1 procent jämfört med samma månad föregående år.

Japan håller helgstängt och så gör även räntemarknaden i USA, men USA-börserna håller öppet.

På tisdag rapporterar Intel som förväntas komma med en bra rapport efter försäljningsuppgången för serverlösningar. Nokia rapporter på torsdag och många tror att de låga förväntningarna på Apple som rapporter på fredag. Köpläge i Apple är det en del som tycker.

De amerikanska börserna stängde uppåt i fredags, på den högsta noteringen under senaste året. När börserna stängde hade S&P 500 stigit med 0,6 procent, DJIA noterades uppåt med 0,8 procent och tekniktunga Nasdaq steg 0,7 procent, efter flera höjda rekommendationer för tekniksektorn.

Det är små, blandade rörelser i Asien idag på morgonen. Ökad oro för att de sydkoreanska oljeraffinaderiernas resultat  blir lägre än väntat. MSCI Asia Pacific index backar innan  stängningen med 0,3 procent. I Japan har börserna hållit helgstängt, vilket innebär att jag tar siffrorna med en hink salt.

esz914Den amerikanska S&P 500 terminen ligger något över den nivå som gällde när Stockholmsbörsen stängde i fredags. Det är viktigt att notera att det är små rörelser och bristen på viktig statistik idag ger inte förutsättningar för några större kursrörelser. Indexet ligger endast 0,4 procent upp från den nivå som rådde vid Stockholmsbörsens stängning. Den senare delen av börsdagen i Asien har dock varit positiv och det kan ge förutsättningar för en uppgång idag, ett uppbrott över 902 kan ge extra skjuts uppåt. Etablerar sig inte indexet ovanför denna nivå är det ett svaghetstecken. Jag läser att flera analytiker förväntar sig en uppgång idag, men jag är inte alls lika säker, snarare tveksam.

indikatorer102Bland de ledande indikatorerna klockan 08.25 noterar vi att kurserna steg på de amerikanska börserna efter Stockholmsbörsernas stängning, speciellt DJIA. Nu på morgonen noteras blandade rörelser på de asiatiska börserna. Dollarn stärks mot både Euron och kronan World Steel Association höjde sin prognos nyligen från en nedgång på 14,1 procent till 9,2 procent. Oljepriset har fortsatt svagt uppåt och ett fat Brentolja kostar nu på morgonen 70,50 dollar. Guld- och metallpriserna ligger på ungefär samma nivå som i fredags.

Läs även: Företagen som går lysande i krisen (DagensPS). Han vill skapa en svensk superbank (DagensPS SvD). Räkna med sänkta elpriser i vinter (DagensPS). Uppåt på indiska börsen (DN). Blandat på asienbörserna (DN). Skatteverket hårdbantas (SvD). Latinamerika i fondtoppen (SvD). Sveriges okända finanskungar (AFV). 263 kvinnor som är beredda (VA). Ett grovt brott i Baltikum (VA). Hektisk vecka för Sony Ericsson (VA)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar