Börsen framöver (V48) och veckan som gick (V47)

veckan9

veckanflag12Den skvalpiga gångna veckan har präglats av osäkerhet. Är det gröna skott vi ser, eller försöker vi bara tolka situationen bättre än den är? 

Makrostatistik under veckan har kommit in både bättre och sämre än väntat. Nybyggnation av bostäder visar tydligt att det är en bit kvar innan vi kan ropa hej. I den positiva vågskålen noterades bättre detaljhandelssiffror än väntat.

Den gångna veckan backade OMXS30 1,6 procent men S&P 500 föll inte mer än 0,2 procent. På årsbasis ligger OMXS30 på plus 44 procent och S&P 500 21 procent plus sedan årsskiftet.

Det amerikanska konjunkturinstitutet skriver att indexet för de ledande ekonomiska indikatorerna steg för sjunde månaden i rad med 0,3 procent under oktober. Trots att det blivit några tusen färre arbetslösa var det endast sex av tio ledande indikatorer som ökade under oktober, jämfört med åtta av tio indikatorer under september. I bästa fall tyder detta på en svag återhämtning, men om arbetslöshetssiffrorna åter stiger i kommande rapporter ökar risken för att konsumenterna inte klarar att infria den förväntade ökningen av konsumtionen, som trots allt är nästan 70 procent av USA:s totala BNP.


 

Ben Bernanke talade i måndags och varnade åter för risken för deflation inte är över, detta innebär troligen att räntan hålls på en fortsatt låg nivå under överskådlig tid.

Detaljhandeln ökade med 1,4 procent under oktober, vilket var mer än förväntat. Det är dock viktigt att notera att bilförsäljningen står för den största delen av ökningen. Bortser man från bilar i statistiken var ökningen endast 0,2 procent.

På måndag är det dags för amerikansk statistik över försäljningen av befintliga hem. På tisdag är det dags för BNP, konsumenternas förtroende och FED Open Market Committee. På onsdag är det statistik över försäljningen av varaktiga varor, personliga inkomster och utgifter och försäljning av nya hem.

in-x48Granskar vi den amerikanska indexet S&P 500 öppnade veckan positivt med en uppgång på 1,5 procent i början på veckan och vi fick nya årshögsta. De sista tre dagarna lyser däremot rött. På S&P 500 omsattes 3,2 miljarder aktier vilket är hela 22 procent lägre än genomsnittet de senaste tre månaderna.

Som vi ser i månadsdiagrammet för S&P 500 har indexet nu varit uppe och testat motståndsnivån som utgörs av den fallande motståndslinjen (och även 50 procent total återhämtning). Vi får förflytta oss tillbaks till slutet av 2007 och början av 2008 för att se samma osäkerhet. Intervallet mellan 1004 och 1111 utgör nu begränsningarna som behöver brytas för att bestämma om det är en kortare rekyl vi är på väg mot eller en större sättning. Så länge både den längre och kortare trenderna pekar uppåt är jag positiv till ett utbrott uppåt. Passeras däremot stödnivåerna som det medellånga medelvärdet utgör kan det vara dags att rita om kartan.

Som jag påpekat under längre tid i de dagliga analyserna är det små volymer som omsätts och en tilltagande osäkerhet vilket syns på candlestick-formationen (se tidigare candlestick-inlägg).

omxs30real84OMXS30 noterade förra torsdagen ett nytt årshögsta på 976 punkter vilket var början på en triangelliknande formation som fullbordades i torsdag då golvet i formationen bröts. Detta orsakade en nedgång till till stödet kring 950 där indexet nu studsat ett antal gånger de senaste dagarna.

Trenden är fortsatt uppåt, men efter de senaste veckornas stadiga uppgång har det blivit mer och mer ansträngt. Precis som med S&P 500 är nu frågan om detta är starten på en större rekyl eller bara en helt naturlig andhämtningspaus. I 60-minutersdiagrammet till höger har jag noterat vilka stöd- och motståndsnivåer vi bör bevaka för utbrott. På nedsidan är det 915 som bör hålla för att inte släppa till möjligheten för en ännu kraftigare rekyl, men redan en nedgång som punkterar 926-nivån ser jag som oroande. På ovansidan är det årshögsta som måste passeras – men det vill till volym!

”Den närmaste tiden skall 30 miljarder kronor i PPM-pengar placeras, detta kommer naturligtvis att gynna både volymerna och minska risken för en större rekyl. Jag fokuserar en del på vilka aktier som kan vara intressanta och tror att det kommer att gynna bla AstraZeneca. Spännande veckor framöver med mycket inflöde av kapital och mängder med makrostatisik. ”

”Den globala temperaturen stiger kan man läsa på fler och fler ställen. Propagandan börjar anta hysteriska proportioner, nu senast utnyttjar korrumperade länder i Sydamerika detta i PR-syfte som skarpsynte Cornucopia påpekar (länk nedan); – Att den fortsatta klimathysterin även den enbart handlar om förmögenhetsöverföring från väst blir väldigt konkret när nu Sydamerikas korrumperade länder kräver 105 miljarder USD från västländerna i ersättningar för dåligt väder. Till en början. Ersättningarna gäller några rejält korrumperade mindre länder, och när man får igenom detta kommer resten naturligtvis kräva ännu mer. Pengarna kommer naturligtvis försvinna in i korruptionen och i slutändan landa på privata bankkonton i skatteparadis”.

Jag önskar alla läsare en riktigt god helg – det har ju börjat bra med sol och vindstilla.

Läsvärt: Swedbank tyngde börsen (DN). En ny världsreligion (Den hälsosamme ekonomisten). Globala temperaturen oktober 2009 (Moderna Myter). Ännu fler huvuden i sanden (Cornucopia). Årsdag för börskraschernas moder (SvD)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar