Börsen fortsätter uppåt inledningsvis

omsattning85Trots en skakig inledning och beskedet att SAS behöver ta in pengar från ägarna steg Stockholmsbörsen under tisdagen. När börsen stängde hade OMXS30 avancerat med 0,7 procent till 944,8 punkter. Omsättningen uppgick till 15,6 miljarder kronor som var lägre än de senaste veckornas omsättning, men något högre än de senaste tre månadernas genomsnittliga omsättning.

Bästa bransch blev energi där Alliance Oil drog sektorn mest med en uppgång på 2,2 procent till 107,00 kronor.

Även hälsovård gick starkt, där Elekta utmärkte sig efter höjda rekommendationer från både Carnegie, Handelsbanken och SHB höjt sina rekommendationer för bolaget. Jag följer upp Carnegies rekommendationer och agerande för de har visat sig mycket träffsäkra det senaste halvåret. Elekta steg hela 9,6 procent till 183,00 kronor. Sektorkollegan Getinge steg mer än index och avancerade 2,1 procent till 158,80 kronor.

sektorer179Sämsta bransch, men som ändå klarade sig precis över nollstrecket blev sällanköpsvaror. H&M gick sämre än börsen som helhet med en nedgång på 0,1 procent till 435,00 kronor.

SCA och Holmen tyngde råvarusektorn med nedgångar på 3,6 respektive 1,7 procent.

204 aktier steg, 194 sjönk och 173 slutade på samma stängningskurs som i måndags. Plankan låg ganska platt och det styrkte svårigheten att trejda mitt under dagen igår. Lundin Mining, Boliden och rapporterande Swedbank placerade sig bland de aktier som var extremt högt omsatta under gårdagen. Det var bara Boliden som enligt modellen var tillåtet att agera i, men det blev ju en ganska trevlig resa.
Ericsson steg 0,7 procent till 72,80 kronor och var börsens tredje högst omsatta aktie. Efter Stockholmsbörsens stängning fortsatte aktien motsvarande 0,6 procent ytterligare i USA.

Rapporterande Swedbank visade en förlust på 1 673 miljoner kronor för Q4 och det fick aktien att rasa med 3,0 procent.

Till skillnad mot ägarna till Swedbankaktier föreslår SEB en utdelning på 1 krona per aktie. Banken redovisade ett resultat på 564 miljoner kronor för Q4. Då bör nämnas att effekten av de sk hybridlånen uppgår till 270 miljoner kronor.

Tele2 kom med en mycket bra rapport med kraftigt ökad vinst men en omsättning på samma nivå. Utdelninen höjs däremot kraft i och med den extrautdelning på 2 kronor som presenterades igår. Inte dåligt med nästan 6 procents utdelning.

Eniro redovisar idag ett kraftit minskat resultat för Q4.  Vinsten blir 240 miljoner kronor efter skatt, vilket kan jämföras med 405 miljoner kronor motsvarande period föregående år. Omsättningen uppgick till 1 966 miljoner kronor, vilket är en minskning från 2 111 miljoner kronor året före.

SAS stod under tisdagen för rubrikerna. 650 personer tvingas lämna bolaget, 2 miljarder skall sparas och bolaget ber ägarna om ett ytterligare tillskott på 5 miljarder. Kursen rasade med 27 procent.

Morgan Stanley sänker idag riktkursen för Scania till 79 kronor, återstår om det är för att de skall komma in billigare eller om de verkligen sänker reken. Det är inte ovanligt att de hamnar på motsatt sida under dagen…

”Ni må kalla mig dåligt påläst, jag försvarar mig med allt det strul som omläggningen av handelsplattformen orsakat mig igår och idag. Det är på gränsen att jag orkar få till inläggen med allt strul, men det kan ju bara bli bättre… Det jag inte har riktig koll på är vad som hänt i Securitas. Jag noterar att flera mäklare höjt sina rekommendationer de senaste dagarna. Vad det är som orsakat den omsättning som jag noterar i listan ovan till höger vet jag inte. När jag upptäckte det hade mäklarstatistiken nollställts. Hur som helst får vi snart reda på orsaken.”

Idag kommer det ett helt batteri av rapporter från svenska bolag (som jag bevakar): BE Group (kl 7.30), Eniro (kl 8.00), Millicom (kl 13.00), MultiQ (kl 13.00), Munters (kl 7.30), Niscayah (kl 8.30), Nordea (kl 7.00), Oriflame (kl 7.15), SEB (kl 7.30), Semcon (runt lunch – före kl 12), SSAB (kl 8.00).

Rapporterande Eniro håller under förmiddagen kapitalmarknadsdag.

Viktigaste siffran idag är USA:s handelsbalans som presenteras kl 14.30. Klockan 16.30 är det dags för utvecklingen av oljelagren i USA. Opec lämnar en månadsrapport över oljesituationen.

Klockan 16.00 är det dags för BNP-estimat från Storbritannien.

För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).

På Wall Street drog investerarna en lättnads suck att stödnivåerna höll, åtminstone för denna gång. Istället fick vi igår ett lättnadsrally med hyfsad volym. Rykten om att EU inte kommer att lämna Grekland i sticket lugnade marknaden. Kunde de inte på en gång meddelat att de kommer stödja Spanien, Irland, Italien, Ungern och Portugal som står på tur?

Råvarubolagen gick bäst där Alcoa steg 1,7 procent.

USA:s grossistlager minskade 0,8 procent i december enligt gårdagens statistik. Analytiker hade räknat med att grossistlagren skulle öka med 0,5 procent.

esh038På den amerikanska S&P 500 terminen noterar vi en något högre nivå än vid Stockholmsbörsens stängning igår. Även Eurostoxx 50 tyder på en uppgång mot gårdagens stängningsnivåer.
Börserna i Japan och Kina stiger måttligt idag på morgonen, medan övriga börser rör sig sidledes. Under morgonen har det kommit statistik över maskinorder i Japan som sjönk 1,5 procent under december, jämfört med motsvarande månad 2008.

Bland de ledande indikatorerna kl 08:15 visar det sig att nivån på den amerikanska terminen återhämtat sig de senaste timmarna, efter att ha fallit när börserna i Asien backade inledningsvis. VIX- eller kraschindexet som många kallar det har stabiliserat sig kring 26, som iofs är ganska högt. Det är mestadels blått i Asien där det bredare indexet ligger på ungefär plus 1,0 procent. Hang Seng som fick glädjefnatt efter lunch (lokal tid) igår stiger även idag, just nu med 0,7 procent. Oljepriset har fortsatt upp och ett fat Brentolja kostar nu på morgonen 71,8 dollar. Dollarn har fallit några öre till från igår morse och kostar just nu 7,32 kronor. Guldpriset och övriga basmetaller stiger jämfört med i går morse ungefär 0,5 procent.

indikatorer182

 

 
Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar