Börsen fortsätter upp inledningsvis

omsattning88Stockholmsbörsen inledde gårdagen med en uppgång och redan efter en halvtimme utmanades flera motståndsnivåer, som indexet inte lyckades passera. Strax innan stängning såg det ut som om börsen skulle sluta på minus. När USA vände upp efter en timmes handel hakade Stockholmsbörsen på och det var rallystämning under skaplig volym den sista timmen. Indexet stängde på plus 0,7 procent och slutnoteringen 943,7. Omsättningen uppgick till 15,4 miljarder kronor, vilket är 16 procent lägre än genomsnittet de senaste tre veckorna.

Totalt var det 217 aktier som steg, 173 sjönk och 181 aktier slutade på samma kurs som onsdagas. Plankan höll sig ganska vågrät under dagen men tilltog på slutet och totalt över dagen dominerade köparna i 76 procent av affärerna. MTG, Eniro, Boliden och Autoliv hamnade på extremthögtomsattalistan.
I sluthandeln lyfte råvaror och finanssektorn, men det hjälpte inte för bägge sektorerna underpresterade jämfört med energi och dagligvaror som var de mest framgångsrika sektorerna under torsdagen. Energisektorn lyftes med vikt i följande ordning av Alliance Oil som avancerade 3,5 procent till 112,00 kronor. Lundin Petrolium 2,4 procent till 56,30 kronor och bäst gick PA Resources som avancerade hela 5,3 procent till 25,70 kronor.

sektorer182Detaljhandel gick starkt, till stor del tack vare Oriflame som adderade 4,3 procent till 425,00 kronor. Även Axfood och AarhusKarlshamn gick starkt. Lite längre ner, inte fullt så hårt viktat hittar vi sektorvinnaren Midelfart Sonesson som steg nästan 11 procent.

Sämst gick det för kontradefensiva hälsovård som var den enda sektor med röda siffror. AstraZeneca, Meda, Elekta och Active Biotech tyngde. Getinge fortsätter att tåga på och trots flera analytikers rekommendation att stänga ångar aktien på, så även igår.

I råvarusektorn hann inte den sena uppgången få indexet att bli bättre än näst sämst. Frågan är om Lundin Mining skall börja en upphämtning efter de senaste veckornas tilltagande lagg mot kollegorna? Var det början vi såg igår, det blev i alla fall en uppgång på 3,5 procent till 29,30 kronor.
Riksbanken meddelade igår att räntan kommer att behållas på en låg nivå åtminstone till nästa räntemöte. Däremot flaggar Riksbanken för att räntehöjningar kan komma snabbare än vad banken tidigare aviserat. LO-ledningen anser inte att höjda löner ger större köpkraft och därmed inte orsakar höjd ränta. Jag har fått skit tidigare för min inställning till kompetensen inom LO, men hur tydligt kan the Wanja Principle beskrivas? Läs artikeln i SvD (och det är inte jag som skrivit den).

Idag bevakar jag följande svenska rapporter: Assa Abloy (kl 8.00), Boliden (vid lunch), Hufvudstaden (kl 11.00-12.00), Nordnet (kl 8.30)

Utländska rapporter: Ingersoll-Rand (kl 13.00), Thyssenkrupp

Klockan 11.00 är det dags för industriproduktion under december och BNP (estimat) för Q4 inom EU.

Viktigaste siffrorna kommer som vanligt från USA. Först ut kl 14.30 är det dags för detaljhandelsförsäljningen under januari. Kl 15.55 får vi se hur Michiganindexet presenterar hur öppen plånböcker förväntas vara framöver, fem minuter senare är det dags för lager av osålda varor och kl 17.00 kommer det, något försenad siffra över oljelager i USA.

För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).

De amerikanska börserna stängde på plus igår efter en ganska svag öppning men en alltmer tilltagande styrka från köparna under förmiddagen. Öppningen påverkades en del av oron för vad som skulle komma ut vid EU-toppmötet angående Greklands problem. På toppmötet kom ledarna fram till att ”hålla ett vakande öga” men inte så mycket mer (och tur var väl det). De grekiska problemen är förmodligen bara en liten försmak på vad som kommer att brisera i övriga PIIGS-länder efter hand.

Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA sjönk med 43.000 personer till 440.000 personer, under den senaste veckan, vilket var betydligt bättre än vad analytikerna hade räknat med.

esh040På den amerikanska terminen noterar jag att USA-börserna fortsatte upp efter Stockholmsbörsens stängning. Nivån ligger just nu knapp 1 procent över stäningen för OMX igår.

Det är mestadels uppåt på de Asiatiska börserna nu på fredagsmorgonen. En viss lättnad över att investerare uttalat sig positivt om situationen i landet och säger sig villiga att återuppta investeringar. De stigande metallpriserna fick bolag inom råvarubranschen att stiga när Nikkei åter öppnade efter helgstäningen igår. Något lungnare var det i Hongkong där Hangseng när detta skrivs noteras 0,5 procent plus. Shanghaibörsen stiger med runt 1,0 procent. Bloggrannarna Flute-Tankar och Cornucopia skriver åter bra om Grekland.

Bland de ledande indikatorerna kl 08.30 noterar jag att metallprisindex stigit från 277 igår morse till 281 nu på morgonen, vilket avspeglar på gruvbolagen i Japan och Kina. Dollarn fortsätter att sjunka och noteras nu på morgonen i 7,23 kronor. Euron noteras under tio kronor i 9,88 kronor, det var ett tag sedan och jag är övertygad om att vi inte sett slutet på Eurofarsen. Oljepriset stiger på ökande optimism och ett fat Brentolja kostar just nu 73,80 vilket kan jämföras med 73,40 igår, alltså ingen större förändring. Guldpriset har gått upp från 1080 dollar till 1090 dollar nu på morgonen för ett troy ounce.

indikatorer184
Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar