Börsen fortsätter upp för att testa motstånd (osäkert)

omsattning81Stockholmsbörsen inledde februari månad med en stabil uppgång. Efter en kort negativ öppning steg OMXS30 i stort sett oavbrutet hela dagen och slutnoteringen skrevs till 968 punkter och plus 1,5 procent. Omsättningen uppgick till 14,1 miljarder kronor, vilket är 4 procent högre än genomsnittet under året.

Totalt steg 252 aktier, 163 sjönk och 229 aktier slutade på samma nivå som stängningskursen i fredags, 73 aktier saknade helt omsättning. Plankan låg efter någon timmes handel på ett stadigt övertag för köparna som dominerade i totalt 87 procent av affärerna.

Autoliv, Lundin Mining och Boliden återfanns bland extremt omsatta aktier. Autoliv steg hela 6,1 procent till 338 kronor och ser ut att ha ännu mer att ge. Lundin Mining avancerade 2,4 procent till 29,80 kronor och sektorkollegan Boliden adderade 2,2 procent till 102 kronor från stängningskursen i fredags. En bra indikator att följa, alla tre aktierna var med från början av dagen och korrelerade med börsklimatet.
H&M B stod för börsens högsta omsättning, hela 16 procent av börsens totala omsättning. Aktien steg 2,9 procent till 450 kronor, vilket är all time high. Ericsson kom på andra plats med en omsättning på 1,8 miljarder (13%) och en uppgång på 2,1 procent till 74,35 kronor. Trea kom läkemedelsföretaget AstraZeneca som backade 0,9 procent till 340 kronor.

Nokia rekylerade ner något efter rapportrallyt. Indikeringar om prissänkningar pressade tillbaks aktien 1,2 procent till 102,40 kronor.

sektorer175Bästa sektor under måndagen blev sällanköpsprodukter, där H&M återigen drog upp sektorn med en uppgång på hela 2,9 procent. Även Electrolux och Autoliv ingår i sektorn och det var alltså ingen större sensation att sektoruppgången blev så stark.

Näst bästa sektor blev IT, där Ericsson, Axis och ORC Software lyfte sektorn som hade blivit en vinnare om inte Nokia tyngt.

Sämsta branscher blev läkemedel och energi där AstraZeneca och Lundin Petrolium tyngde med måttliga nedgångar.

Som jag påpekade i helgen har Stockholmsbörsen, mycket tack vare H&M, Nokia och Eric gått betydligt bättre än många av världens övriga börser. Använd denna information för att höja och inte sänka garden.

Spykers vd lämnar inte ut information om vilka som ligger bakom finansieringen av Saab. Det är av principiella skäl säger han till Svenska Dagbladet. Ni som följt mina inlägg tidigare i denna såpa känner väl till min inställning.

Enligt uppgifter i SvD Näringsliv saknas det fortfarande 175 miljoner kronor för att slutföra Saab-affären. Victor Muller tycker inte att det är så allvarligt, han har som han säger ett halvår på sig att hitta pengarna.

Riksgälden anser att Sverige ridit ut finanskrisen och föreslår, enligt en artikel i DN.se att de stora stödpaketen skall monteras ned.

Den australienska riksbanken som var först ut med att höja styrräntan i höstas lämnade igår, något oväntat styrräntan kvar på 3,75 procent. De flesta analytiker trode på en höjning av styrräntan till 4,0 procent. RBA-chefen Glenn Stevens påpekar att den globala ekonomin återhämtar sig och att efterfrågan växer snabbare än väntat i Australien, men de senaste tidens räntehöjningarna från långivarna anser han vara tillräckligt avkylning av köpintresset.

Idag är det fullspäckat på rapportfronten. Följande bolag kommer jag att bevaka: Axfood (kl 7.30, se nedan), Fabege (under förmiddagen), Atlas Copco (kl 12.00). Atlas Copco väntas presentera ett resultat före skatt på 2.306 miljoner kronor. BP och Whirlpool (kl 12.00).

Axfood lämnade i morse en rapport utan några större överraskningar. Resultat som presenteras ligger i linje med förväntningarna på 278 miljoner kronor. Omsättningen uppgick till 32 378 miljoner kronor, vilket var en ökning på 2,3 procent.

När boksluten presenteras från de svenska lastbilstillverkarna Scania och Volvo skall man nog inte förvänta sig några positiva siffror. Bägge tillverkarna har det kämpigt, men vill i alla fall påskina att det verkar ljusna runt hörnet.

I eftermiddag kommer det kl 16.00 statistik över kontrakterade husköp i USA under december.

För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).

De amerikanska börserna steg under veckans första handelsdag. DJIA steg 1,2 procent, S&P 1,4 procent och tekniktunga Nasdaq Composite steg 1,1 procent. Omsättningen låg i linje med de senaste tre månadernas genomsnitt.

Orsaken till uppgången anses vara bolagsrapporterna, som i de flesta fall slagit analytikernas förväntningar.

Råvaru- och energirelaterade aktier steg mest och återhämtade sig efter den senaste tidens kräftgång.  Exxon, USA:s största oljebolag steg 2,7 procent.

Det kom en hel del statistik under gårdagen, de flesta bättre än förväntningarna. De amerikanska inköpschefernas tillverkningsindex steg till 58,4 för januari, en uppgång från 54,9 i december. Analytikerna hade förväntat sig en uppgång till 55,5.

Hushållens inkomster steg med 0,4 procent i december jämfört med november, vilket var 0,1 procent bättre än analytikernas förväntningar.

esh032Den amerikanska S&P 500-terminen ligger något lägre än den nivå som USA-börserna stängde på igår, men något högre än vid Stockholmsbörsens stängning. Det är viktigt att påpeka att förändringen är ”inom felmarginalen”, alltså väldigt liten. Det innebär förmodligen att vi inledningsvis kommer att få se små förändringar. Eurostoxx 50 indikerar en kring nollstrecket, vilket är det jag tror på, fortsatt skvalp med en möjlig uppgång mot 977.

 
De viktigaste börserna i Asien, Japanska Nikkei och de kinesiska fastlandsbörserna stiger idag på morgonen. Taiwan och Sydkorea backar marginellt (när detta skrivs). Den japanske finansministern Naoto Kan sade på tisdagen att de finanspolitiska utsikterna kommer att vara fortsatt under stor press under minst två år till. BOJ, den japanska riksbanken kommer att implementera en flexibel och lämplig policy för att hålla ekonomin i schack och bekämpa deflationen.

indikatorer176Bilden över de ledande indikatorerna kl 08.20 visar på en blandad bild där japanska Nikkei sticker ut med en uppgång på 1,6 procent. Oljepriset har stigit sedan igår morse och ett fat Brentolja kostar nu 73,2 dollar, en uppgång på 2,8 procent. Guldpriset stiger och är åter över 1100 dollar/ounce, även metallpriserna har återhämtat sig. I övrigt är det små förändringar.

 

 
Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar