Börsen fortsätter söderut – VIX på väg mot paniknivåer

sektorer240Precis som övriga börser sjönk Stockholmsbörsen i fredags på förnyad oro att åtstramningspaketet för de sydeuropeiska länderna skall hämma den ekonomiska återhämtningen. Stockholmsbörsen öppnade uppåt, men föll sedan tillbaks och stängde på dagslägsta 984,9 punkter, en nedgång på 2,51 procent. Omsättningen uppgick till 17,3 miljarder kronor, vilket var den lägsta under föregående vecka, men 7 procent högre än snittet. Med tanke på att det var klämdag får ändå volymen anses som hyfsad, vilket i detta fall är ett svaghetstecken, eftersom nedgången var så pass kraftfull.

Totalt jönk 271 aktier på SPI, 154 steg och 198 aktier stängde på samma kurs som i onsdags. Från kl 10.30 och framåt lutade plankan nedåt där säljarna dominerade. Bland de aktier som var extremt omsatta och korrelerade med plankan hittade vi SSAB A, Lundin Mining, Boliden och Lundin Petrolium.

Högst omsatt var Ericsson som backade 1,7 procent till 80,00 kronor. Efter Stockholmsbörsens stängning steg aktien motsvarande 0,9 procent i USA.

Sämsta sektorer blev energi och finans som backade 4,3 respektive 3,2 procent. Lundin Petrolium tyngde sektorn med en nedgång på hela 7,0 procent till 36,65 kronor. Alliance Oil som väger mest i sektorn backade 3,7 procent till 103,50 kronor. PA Resources är nu nere på 14,20 kronor och börjar närma sig sitt värde.

Nordea som väger mest i finanssektorn backade 5,2 procent till 61,90 kronor och SEB stod för en nedgång på 3,9 procent och slutkursen 42,70 kronor.

Ingen bransch slutade på plus i fredags, men de som klarade sig bäst var telekom och kontradefensiva hälsovård som backade 0,85 respektive 0,98 procent. Tele2 var en av få bolag som slutade på plus. Aktien steg 0,51 procent och noterade 118,90 kronor. Meda fortsatte sin kräftgång efter rapporten och föll 1,2 procent till 63,00 kronor.

Världens börser styrs nu till stor del av rädsla för att skuldkrisen i sydeuropa skall utlösa en Finanskris 2.0 och risken är helt klart överhängande. Även om räddningspaketet visat på handlingskraft kommer åtstramningarna att hämma den ekonomiska återhämtningen och efterdyningarna från 1.0:an har inte upphört ännu. Tyvärr har inte storleken på räddningspaketet någon möjlighet att ändra den nonchalanta inställningen som sydeuropeerna har till statsfinanser, engagemang och trovärdighet, snarare tvärtom i mina ögon.  Denna misstro, som många delar sätter en oerhörd press på euron som alltmer ifrågasätts. Euron är nere på sin lägsta nivå mot dollarn sedan april 2006.

Spanien och Portugal presenterade i fredags kraftfulla sparpaket där lönerna skall sänkas med 5 procent för offentligt anställda och inflationsskyddet på pensioner skall upphöra och biståndet minskas. Frågan är hur folket reagerar, blir det upplopp eller kommer folket mot förmodan att spotta i händerna och arbeta sig ur krisen – det återstår att se.

omxs30analys37OMX just nu: Min positiva grundsyn på lång sikt för indexet står fast, men utmanas dock ordentligt nu. De flesta indikatorer är nu i säljläge och det är egentligen bara en pivotpunkt och primärtrenden MA-200 som håller emot en fortsatt nedgång. Om indexet öppnar under 974 redan vid öppningen är det negativt inte bara för dagen, utan kan komma att påverka sentimentet hela veckan och ännu längre tid framöver. En positiv öppning över 1004 behövs för att det skall finnas möjlighet att undvika en fortsatt nedgång.

Motstånd: 1004 / 1010 / 1026 / 1054 / 1077 / 1084
Stöd: 974 / 964 / 955 / 929 / 919 / 905 / 880

De amerikanska VIX-indexet som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 föll steg i fredags och stängde på 31,24 vilket motsvarar en uppgång på 17,1 procent. Risken för att det negativa sentimentet drastiskt tilltar ökar markant över denna nivå. Läs gärna min analys av VIX-indexet som du hittar bland övriga index här på sidan.

Idag rapporterar Nibe och förväntningarna är ganska högt ställda efter den kalla vintern som gynnar Nibe. De flesta analytiker har nog skruvat upp förväntningarna en del, det återstår om det är i över- eller underkant. Aktien stängde på 74,75 kronor i fredags vilket var en uppgång på 1,4 procent. Aktien är dock ganska dyr men bolaget är välskött. Det krävs trots allt en bra rapport för att motivera den höga värderingen.

H&M kommer att presenteras sina försäljningssiffror för april klockan 08.00 vilket är intressant att jämföra med Wal-Marts kvartalsrapport i veckan.  Enligt uppgifter skall försäljningen för H&M minskat med 6,0 procent i april…

I Tyskland meddelar finansminister Wolfgang Schäuble att man kommer att föreslå övriga euroländer att de antar de budgetlagar som Tyskland lagstiftat om. Personligen tycker jag det låter som en utmärkt idé, då är redan valsegern klar för alliansen! I Tyskland är det lagstiftat att inga utsvävningar får göras som kan äventyra ett budgetunderskott på över0,35 procent av BNP. Suveränt! Valet är vunnet!

Håll koll på följande tider idag:
– SCB: publicerar korrigerad statistik för industriproduktionen i mars kl 9.30
– AF: veckostatistik kl 10.45
– Finanspolitiska rådet publicerar rapport för 2010 kl 11.00
– USA: Empire Manufacturing index maj kl 14.30
– USA: investeringsflöde, TICS-data, mars kl 15.00
– USA: NAHB hushusmarknadsindex maj kl 19.00
– EMU: eurogruppsmöte kl 17.00
– RB: Stefan Ingves håller talet ”Penningpolitik och finansiell stabilitet –
några utmaningar framöver” kl 15.00

För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).

Läs gärna en bra artikel om daytrading på Tradingportalen.

En annan intressant artikel om teknisk analys på Tradingportalen.

USA-börserna backade i fredags inför helgen efter förnyad oro kring euroområdets finanser. Dow Jones Industrial Average stängde ned med 1,5 procent till 10620. S&P 500 sjönk 1,9 procent till 1136 och Nasdaq Composite var ned 2,0 procent till 2347 punkter.

Bankerna stod för den största nedgången efter fortsatta spekulationer om att räddningspaketet från EU och IMF ska leda till ytterligare åtstramningar och hämma tillväxen i Europa. Citigroup sjönk 2,7 procent och Bank of America backade 3,0 procent

Råvaru- och oljepriserna backade vilket avspeglade sig hos olje- och metallindustrin. Exxon backade 1,8 procent medan Alcoa tappade 3,4 procent.

Strax före USA-börserna öppnade i fredags kom det statistik över detaljhandelns försäljning under mars, som visade på en ökning på 0,4 procent, vilket var bättre än vad analytikerna hade förväntat sig. Även Michigan-index som presenterades och visade att amerikanska konsumenter är allt mer positiva till framtiden.

Den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan sjönk 7
punkter till 3,45 procent. Tvåårsräntan sjönk 3 punkter till 0,79 procent.

inxanlays44Utvecklingen på S&P 500: Dagens utsikter ser inte så bra ut, säljarna dominerar för tillfället spelplanen totalt och köparna ser bara trötta ut. I den positiva vågskålen får trots allt räknas att det viktigaste stödet finns kvar att utmana och det är primärtrenden MA-200, som fortfarande är obruten. Tekniskt är det dock alltmer som pekar på en negativ utveckling i alla fall i den allra närmaste framtiden. Just nu är jag neutral till indexet. Skulle indexet vända upp från fredagens stängningsnivå och redan idag stänga ovanför 1174,5 punkter (MA-50), med bra volym är det positivt för resten av veckan. I det fall indexet istället öppnar under fredagens lägsta nivå 1126 är det negativt, inte bara för måndagen utan för hela veckan.

Motstånd: 1153 / 1171-1174 / 1202 / 1233
Stöd: 1126 / 1122 / 1109 / 1100 / 1078 / 1046

Det är breda nedgångar i Asien efter förnyad oro för att åtstramningspaketen för sydeuropa skall hämma den ekonomiska återhämtningen. Nu är inte den primära oron längre hur det går för bolagen, det är istället hur det går för länderna i Europa. De bolag som har stor exponering mot Europa tog idag på morgonen mest stryk på de asiatiska börserna.

I Japan steg maskinorderingången med 5,4 procent i mars, jämfört med februari. Ökningen var dock lägre än vad analytikerna hade förväntat sig. Nikkei backar just nu (07:30) med 2,5 procent. Det bredare asiatiska indexet noterar just nu en nedgång på 2,85 procent.

Bland de ledande indikatorerna kl 08:00 noterar jag att nedgångarna fortsatte i USA efter Stockholmsbörsens stängning och inga tecken på uppgång syns i Asien nu på morgonen. Olja- och råvarupriserna har fallit de senaste dagarna och verkar fortsätta nedåt. Ett fat Brent råolja kostar just nu 76,60 dollar. Dollarn fortsätter att stärkas i spåren på flykten från euron. En dollar kostar nu på morgonen 7,81 kronor och en euro är nere på 9,58 kronor. Flykten från aktier till säkrare tillgångar har hittills fått guldpriset att stiga till ATH, men vid 1250 dollar vände kursen tillfälligt ner och just nu noteras ett Troy Ounce till 1238,5 dollar. Spekulationer om att investerare nu behöver sälja guld för att täcka upp svidande förluster på börsen skall enligt rykten sätta press på guldpriset. Övriga metallpriser fortsätter att falla.

indikatorer247

 

 
Läs även: De meningslösa stödpaketen (SvD). Sämst betalningsmoral i sydeuropa (DN). Oljan under 80 dollar per fat (DN). Euron fortsätter nedåt (DN).  Han gjorde världens sämsta affär (Aftonbladet). Så mår Europa land för land (Aftonbladet). Aftonbladet rekommenderar fonder. Länderna kan slitas sönder (Aftonbladet). Historiskt krispaket (Aftonbladet). Bopriser nedåt i Stockholm (SVD). Fyra sidor av Stefan Ingves (SVD). Fyra lösningar på skuldkrisen (SVD). Positiv USA-siffra nummer två (AFV). Wall Street kan falla (AFV). Grekland har misskött sig (AFV)

Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar