Börsen fortsätter ner för sjätte dagen i rad

omsattning77Stockholmsbörsen backade igår för femte dagen i rad. Oron tilltar för om rapporterna skall komma in på de höga nivåer så att de motsvarar eller helst slår estimaten. Tekniskt är indexet moget och står inför en rekyl, men under rapportperioden kan man inte bortse från statistik och fundamenta. Igår ställde jag frågan om MA-100 skulle hålla och det gjorde precis. Kursen var ner exakt och vände på 938 och idag återstår att se om MA-100 håller för en ny attack. Vi befinner oss nu i den starkare delen av månaden, med mycket pengar som skall placerar, vilket i normala fall hjälper till att trycka upp kurserna över månadssluten och de första dagarna in på den nya månaden. Så ser inte fallet ut att bli, istället är det små rörelser och en osäker börs, där sannolikheten för ett ras ökar för varje dag. Igår stängde OMXS30 på 942,9 punkter, en nedgång med 0,5 procent. Omsättningen uppgick till 15,4 miljarder kronor, vilket är högre än det dagliga genomsnittet de senaste tre månaderna.

Totalt backade 285 aktier, endast 115 steg och 237 aktier stängde på samma kurs som i måndags. Säljarna dominerade under större delen av dagen och vann med 72 – 24. Lundin Mining, Boliden och SSAB återfanns bland extremt omsatta aktier.

sektorer171Sämst gick det för råvarubolagen som tar stryk när konjunkturoron sprider sig. SSAB backade 2,2 procent till 122,50 kronor. SCA som tynger sektorn mest backade 0,6 procent och Boliden 1,6 procent.

Energi som precis som råvarubolagen är känsliga och tidiga i konjunkturcykeln backade näst mest. Alliance Oil, Lundin Petrolium och PA Resources tyngde sektorn

Bästa sektor blev åter kontradefenensiva läkemedel som steg med 0,9 procent. Bäst i sektorn gick Astra Zeneca och Meda som steg 1,5 respektive 3,9 procent. Sämre gick det för rapporterande Getinge som backade 1,2 procent. Åter visar sig tesen att aldrig handla inför en rapport. Detta påpekar jag eftersom det kom köprekommendationer från flera håll igår, tidigt på morgonen ?!?!?
 

Ordningen var som vanligt Ericsson, HM och Astra bland de högst omsatta. Sämst bland large cap gick SSAB A som backade 2,2 procen, bäst gick det för AstraZeneca som steg 1,5 procent.

SEB A och Swedbank backade bägge runt 2,0 procent. Nordea klarade sig bäst bland bankerna med en nedgång på 0,7 procent. Swedbank meddelar idag på morgonen att det är stopp för bonuar.

Trots en hel del positiva nyheter pressas världens börser av osäkerheten kring Obamas senaste utspel för att reglera bankverksamheten. Jag kallade honom för kommunist innan han blev vald och fick mycket skit för det, men jag håller fast vid att hans politik inte kommer att vara hälsosam för världens börser. Oron för de kinesiska åtstramningarna för att kyla ner ekonomin gör investerarna nervösa när den ”nya ekonomin” kanske inte agerar det draglok som förväntats. Tekniskt är det fler och fler signaler om att vi kan förvänta oss en rekyl inom kort, man börjar prata om en dubbelbotten och recession version 2.0.

I Trollhättan är det positiva tongångar idag på morgonen efter konfirmationen från GM att Saab-affären med Spyker verkar i lås. Det skall bli intressant att se om regeringen får beröm för att de ”genomfört affären” på motsvarande sätt som de rödgröna axelmakterna för någon vecka sedan la skulden på alliansen för att förhindra genomförandet av affären…

Idag kommer det rapport från  SAP (kl 7.00), LG Electronics (kl 5.00),Boeing (kl 13.30), Caterpillar (kl 13.30), Abbott Labs (kl 15.00), Rockwell (kan komma när som helst innan  USA-börsernas öppning).

Viktigaste siffran idag kommer kl 16.00 när försäljning av bostäder i USA presenteras. Kl 16.30 är det dags för oljelager i USA.

Titta gärna in på http://www.tradingportalen.com/borshandelser för en komplett lista över dagens händelser.

esh028På den amerikanska S&P 500 terminen noterar vi att det varit ganska lungt fram till för någon timme sedan då det brakade ner ordentligt precis innan stängningen i Asien. När detta skrivs indekerar terminen en nedgång på 0,7-1,0 procent. Detta innebär att MA-100 bryts och risken ökar påtagligt för att det var toppen vi såg kring 986.

Konfidensindikatorn i USA steg till 55,9 i januari, vilket var tredje månaden i följd med ett högre
index och betydligt bättre än förväntningarna. Förtroendet för amerikanska banker blir inte bättre av Obamas utspel.

I Tyskland kom ett förväntningsindex från näringslivet igår, det kom in på 95,8 mot förväntade 95,1. Inte heller detta lyfte börserna i någon nämnvärd grad.

 
indikatorer172Bland de ledande indikatorerna kl 08.25 noterar jag att den amerikanska terminen fallit med 0,5 procent den senaste timmen och att nedgångarna i Asien tilltar inför stängningarna. Det bredare asiatiska indexet ligger just nu på minus en procent. Dollarn fortsätter uppåt och kostar just nu 7,30 kronor. Oljepriset och guldpriset är stabilt mot igår morse. Metallpriser fortsätter sjunka.

 

 

 

Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar