Börsen fortsätter nedåt – VIX över 30!

omsattning143Stockholmsbörsen föll kraftigt under torsdagen, efter att som väntat ha öppnat uppåt. Sämst gick det inom finanssektorn som backade med fyra procent. Krisen i sydeuropa verkar nu ha gått upp för de flesta och det kanske blir slut på snack som ”vad skall Sverige ha så mycket pengar för” det är väl bättre att återupprätta AMS-jobben för de pengarna. Det kanske kommer visa sig att det är bra att ha en god ekonomi nu när ”Finanskris ver 2.0” drar in över världen.

Under torsdagen sjönk 363 aktier och endast 33 steg. Inledningsvis lutade plankan uppåt för att plana ut och sedan svänga över ordentligt till dominans för säljarna. Bland aktier som var extremt högt omsatta hittar vi Lundin Mining, Fingerprint (som jag analyserade igår), Boliden, SSAB, Autoliv och Holmen. De som ”följde plankan” blev fina resor.

Högst omsatt var Ericsson som backade 1,92 procent till 79,25 kronor och är nu åter under fiblinjen 61,8% vid 80,00 kronor. Jag är fortfarande negativt inställd till aktien och kommer att göra en analys under dagen. Aktien sjönk motsvarnade 0,3 procent i USA efter Stockholmsbörsens stängning. JP Morgan sänkte idag riktkursen för Ericsson till 72 kronor.

SEB och Swedbank backade bägge 6,2 procent och Nordea backade 4,9 procent och stängde på 61,65 kronor.

De enda aktierna som slutade på plus (av de jag bevakar) var ABB och SSAB A.

Alliance Oil föll med 4,2 procent till 103,25 kronor. Lundin Petrolium backade 2,95 procent.

Bästa sektorer blev detaljhandeln och hälsovård där Swedish Match, Hakon Invest och AstraZeneca lyckades hålla tillbaks nedgångarna.

omxs30analys33När börsläget är så osäkert som nu blir det väldigt ”informationsstyrt” och det mesta kan hända idag. Om oroligheterna tilltar i Grekland spelar inte de tekniska indikatorerna så stor roll. Inför dagen ser det ut att bli en sättning inledningsvis, men stödet kring 952 punkter som 200 dagars glidande medelvärde utgör kommer att hålla emot idag, bedömmer jag det som… Under dagen finns det chans för en pullback likt den vi fick bevittna senaste timmen i USA igår kväll.

Parlamentet i Grekland svarade naturligtvis som väntat ja till sparpaketet, som har kallats för stålbadspaketet. Vadå stålbad? Landet kommer även efter reformerna att ha ett lägre totalt skattetryck än Sverige, då måste det väl ändå vara svenskarna det är synd om, eller? Kan det vara så farligt för grekerna att börja arbeta och betala skatt?

Optimismen växer inom den svenska verkstadsindustrin vilket ett ökat kapacitetsutnyttjande visar.

Den svenska kronan försvagades rejält under natten till fredagen i spåren av Greklandskrisen, men egentligen är det dollarn som rusar när investerare väljer att överge euron till fördel för dollarn.

Under dagen väntas rapporter från Biophausia (tidig förmiddag), Hexpol (kl 12.00), Net Insight (kl 8.30), PSI Group (kl 8.00) samt Skanska (kl 8.00).

Från utlandet väntas rapporter från bland annat Aurubis (kl 7.00), HSBC och Royal Bank of Scotland (kl 8.00).

Följande aktier handlas idag exklusive utdelning: Avega Group (1:00 kr + extra 1:00 kr), Biogaia (0:90 kr + extra 0:60 kr),
Niscayah (0:30 kr), Nokia (0:40 EUR), Novotek (0:50 kr), Proffice (0:50 kr),
Scania (1:00 kr), Softronic (0:45 kr), Unibet (0:71 GBP), Xano (1:50 kr)

Håll koll på följande klockslag:
– SCB: industriproduktion mars kl 9.30
– SCB: industriorder mars kl 9.30
– Storbritannien: PPI april kl 10.30
– ECB: Jean-Claude Trichet talar vid konferens i Lissabon kl 11.30
– Tyskland: industriproduktion mars kl 12.00
– USA: sysselsättning april kl 14.30

För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).

Börserna i USA föll fritt under några minuter och VIX-indexet for iväg upp över 30 och vi fick bevittna en börskrasch, där indexen var ner runt nio procent innan de åter vände upp under rallyliknande former. Att påstå att det var dramatiskt känns snarare som en underdrift. När investerare får panik flyr de till säkare tillgångar då känns guld och dollar bättre. I och med gårdagens fall har hela årets uppgång raderats ut och DJIA noteras nu för minus 4,7 procent, S&P 500 som nu noterar minus 1,05 procent i år och Nasdaq Composite har backat 2,03 procent.

Som jag tidigare i morse skrev i S&P 500-analysen undersöker de amerikanska finansmyndigheterna orsaken till varför börsen kunde falla så kraftigt igår. Nasdaq OMX kommer att annullera avslut i 286 papper
som föll eller steg mer än 60 procent jämfört med kursen klockan 14.40 New York-tid på torsdagen. Även New York Stock Exchange kommer att annullera
transaktioner.

inxanlays40På S&P 500 är dagsmomentum på lika låga nivåer som vid vändningen i februrari, men det är omöjligt att säga om dagen bjuder på upp- eller nedgång. Stängningen under 100 dagars glidande medelvärde är ett svaghetstecken men den långa svansen på nedsidan av gårdagens kursstapel visar tydligt att köparna inte skall räknas ut, än.

På den amerikanska terminen noterar jag att den amerikanska terminen just nu ligger mer än 2 procent lägre än nivån vid Stockholmsbörsens stängning igår.

Kursfallen fortsätter i Asien nu på morgonen. Nikkei inledde med en nedgång på över 4 procent, men har hämtat sig något och noterar just nu minus 3,2 procent. Japanska räntor inledde ned, men vände sedan upp.

”Det finns en viss lättnad i flykten till kvalitet”, sade Tomohisa Fujiki, räntestrateg på BNP Paribas i Tokyo, till Bloomberg News.
I DN.se läser jag följande: Bank of Japan (BOJ) erbjöd sig att pumpa in 20 miljarder dollar i finanssystemet när kurserna föll över fyra procent på Tokyobörsen på grund av ökad oro över Greklandskrisen.

Japans premiärminister Yukio Hatoyama sade att han är mycket oroad över marknadskaoset som kan kopplas till den grekiska skuldkrisen och lovade att regeringen ska vidta ansvarsfulla åtgärder.

Bland de ledande indikatorerna kl 08:11 noterar jag att VIX-indexet som ”mäter lugnet” på börsen steg till över 40 under gårdagskvällen för att sedan sluta på 32,8 vilket är i en mycket ”ansträngd region”. Trots att det var i det närmaste rallystämning strax innan stängning i USA i går blev det breda nedgångar med över 3 procent. Nedgångarna fortsätter under morgonen i Asien där Nikkei i inledningen var ner under 4 procent, men har återhämtat sig och noterar just nu minus 2,9 procent. På övriga asiatiska börser är det inte fullt lika dramatiskt nedställ. I Kina backar Shanghai 1,0 procent och Honken är ner 0,7 procent. När det skakar i sydeuropa flyr investerare till dollarn som känns tryggare just nu. Dollarn har stigit kraftigt de senaste dagarna och noterar nu på morgonen 7,74 kronor. Även guld känns tryggare än andra investeringar och det har fått guldet att stiga till över 1200-nivån igen. Övriga metallpriser har fallit kraftigt under natten.

indikatorer243

 

Läs även: Grekland accepterar sparpaketet (SvD). Nu sprider sig aktiekrisen (SvD). Börsens förlorare (VA). Euroslakt hotar börsen (VA). Skanska dubblar vinsten (AFV). Kraftigt försvagad krona (AFV). Fortsatta fall i Asien (AFV). Aktieaffärer ogiltigförklaras (AFV). Panikras på Wall Street (AFV)

 
Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar