Börsen fortsätter ned men kommer invänta USA statistik

omsattning84Stockholmsbörsen följde med övriga europeiska börser nedåt under torsdagen. Förutom en lugn period mitt på dagen eliminerades varje försök som köparna försökte sig på. När börsen stängde hade index backat med hela 2,2 procent till 948,6 punkter. I menyn ovan kommer jag framöver att lägga ut kurs- och volymutvecklingen samt volymutvecklingen sedan årsskiftet. Gårdagens volym uppgick till 18,5 miljarder kronor vilket var 14 procent högre än genomsnittet för i år.

Totalt var det 271 aktier som backade igår och endast 125 som steg. 249 aktier stängde på samma kurs som i onsdags. Plankan dominerades hela dagen (bortsett från de första tjugo minuterna) av säljarna som dominerade i hela 91 procent av dagens affärer.

Boliden, Electrolux och Securitas återfanns bland aktier som var extremt högt omsatta.

Kommer börskraschen nu? Det är alldeles för tidigt att spekulera i en börskrasch med ”krisindexet” VIX steg till 26 igår och över 30 ökar sannolikheten avsevärt för en börskrasch.

sektorer178Inte en enda sektor lyckades stänga på plus igår, men två aktier Securitas och Holmen stängde på stadiga plus.

Sämsta sektor blev finanssektorn (även i USA), vilket varit ganska väntat en tid. Sektorn föll med 2,8 procent och sänken var Nordea som föll med 3,2 procent, SHB A som backade 3,8 procent, SEB A och Swedbank med störst exponering i Baltikum backade vardera 4,6 procent.

Näst sämsta sektor blev råvaror där SCA med sin tyngd inom sektorn bidrog starkt till nedgången men Boliden är den aktie i sektorn som sticker ut med en nedgång på hela 6,3 procent. SSAB A backade 2,8 procent till 121,50 kronor.

”Bästa sektor” blev telekom som ”bara” backade 0,7 procent. Tele2 höll emot med en uppgång på 7,5 procent till 118,00 kronor, det är power en dag som gårdagen! En av mina guldkorn, välskötta DGC One fortsätter att tugga på uppåt och adderade 1,2 procent till 63,75 kronor.

Högst omsatt igår var åter Electrolux som rekylerade ner med 3,7 procent till 153,60 kronor. Boliden hamnade tvåa och HM trea med en nedgång på 1,8 procent till 437,70 kronor. 

”Nu är det förnyad oro över Grekland… Vadå oro över Grekland, nyhet – suck… Snart kanske vi sitter i samma skit här hemma i Svedala. Monas vän i Grekland som driver precis den politik som de rödgröna axelmakterna vill påhyvla oss beskedliga svenskar, det är något att vara orolig över – på riktigt.

Premiärministern Papandreu säger att budgetunderskottet skall minska med 12,7 procent till 3 procent av BNP inom de närmaste två åren. Är det någon som tror på Monas bästa vän när han säger det, eller att bilen är besiktigad (sorry kunde bara inte låta bli).

Får Maria W sedan igenom sina käpphästar (eller utbyggnad av vindkraftverk heter det visst) kommer elen utan skattesubventioner utan vidare att passera 2 kronor/kwh (vilket den redan kostar om den verkliga kostnaden räknas in) – då är det läge att börja bli orolig. Vadå Grekland, ni skall få se vad vi här uppe i norr klarar av…”

Följande svenska bolag rapporterar idag: HL Display (kl 8.40), Jeeves (kl 8.30), Morphic (varning!), Sigma (kl 7.30), Skanska (kl 8.00, Calle lite optioner kanske…), Volvo redovisar ett katastrofreslutat… (kl 7.30)

Viktigaste siffran idag som jag tror alla kommer att hålla andan inför = platt börs är naturligtvis sysselsättningsstatistiken från USA kl 14.30.

 

För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).

Igår kom det! Vadå? Jo, den anledning som de stora plånböckerna väntat på för att ge sig själv legitimitet att kliva av, och de gjorde de med besked och utan motstånd. Som om det vore en nyhet kablades ”förnyad oro” över Greklands utveckling. När börserna stängde hade S&P 500 backat 3,2 procent, DJIA 2,6 procent och Nasdaq 3,0 procent.

Det nämns att det dykt upp farhågor ”även” om Portugal och Irland, vad är det som pågår. Läser inte världspressen denna blogg, Cornucopias och Flutes? Vi har ju skrivit om detta hur länge som helst.

Antalet nyanmälda arbetslösa som söker arbetslöshetsunderstöd i USA steg med 8.000 personer den gångna veckan (ingen fara de kan få jobb i Kina, där läggs ju den amerikanska produktionen nu, det går ju så bra för Kina…).

Finanssektorn backade kraftigt där Bank of America och Citigroup backade 5,0 respektive 5,6 procent.

Budgetunderskottet i USA har börjat anta helt orimliga proportioner vilket både Cornucopia och Flute skriver om.

esh035På den amerikanska S&P 500-terminen noterar vi ungefär 0,5 procent lägre nivå än vid Stockholmsbörsens stängning. Den breda Eurostoxx-terminen ligger just nu (08:20) på plus 0,2 procent.

Det är breda nedgångar i Asien idag på morgonen efter svag jobbstatistik och ”förnyad” oro för Greklands ekonomi.

Nissan Motor som är extremt beroende av försäljningen i USA och Canada backade hela 3,9 procent. Canon som har en tredjedel av sin försäljning i USA sjunkter 3,1 procent.  Honda backade 3,7 procent. Yenen stärktes till 88,89 mot dollarn, en uppgång med 2,2 procent mot i torsdags.

indikatorer179Bland de ledande indikatorerna kl 08:25 noteras breda nedgångar i Asien. Det bredare asiatiska indexet noteras just nu ner med 3,5 procent. Japanska Nikkei backar 2,9 procent och Hongkong med 3,0 procent. Dollarn har stigit till 7,40 jämfört med 7,27 igår morse samma tid. Oljepriset har fallit från 75,7 dollar per fat till 72,3 dollar per fat. Guldpriset har fallit men egentligen inte något dollarjusterat. Även metallpriserna faller, i dollar räknat.
Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar