Börsen fortsätter initialt svagt nedåt därefter osäkert

omsattning67Dagens inlägg blir något nedkortat efter ett oavsiktligt avbrott (men det är kanske bara bra att jag fattar mig kort eller…).

Efter en positiv start på året var det då dags för den första rekylen med vinsthemtagningar. Alcoa kom med en rapport i måndags kväll som var sämre än väntat och det minskade riskaptiten märkbart. Uttalanden från Kina tolkas som att de redan behöver kyla ner investerarhumöret. När Stockholmsbörsen stängde hade OMXS30 backat med 0,9 procent till 969,6 punkter. Omsättningen uppgick till 14,6 miljarder kronor vilket var 25 procent högre än de senaste 15 dagarnas genomsnitt.

Förlorarna hittar vi bland de cykliska verkstads- och råvaruaktierna som tyngde indexen mest, helt naturligt efter den senaste tidens kraftfulla utveckling. Boliden blev högt omsatt och sjönk tillsammans med Assa B, Sandvik och SSAB mest bland de högst omsatta aktierna.

sektorer160Gårdagens högst omsatta aktie blev lite oväntat Nordea, som steg med 1,6 procent till 75 kronor. Två utländska mäklare dominerade helt köpen i Nordea…

Ericsson B var blev näst högst omsatt och sjönk mindre än börsen som helhet, 0,3 procent till 68,70 kronor. Efter Stockholmsbörsens stängning sjönk aktien motsvarande 0,6 procent i USA.

HM var tredje högst omsatta aktie och höll emot nedgångarna bra. Aktien backade endast 0,25 procent till 403,10 kronor.

RNB lämnade en rapport som hade en del övrigt att önska. Bolaget säger att man framöver skall prioritera vinst framför tillväxt. Bolaget säger att man kämpar för att nå vinst under innevarande år.

Kl 16:30 är det dags för oljelagerstatistik från USA.

Ikväll presenterar Fed sin Beige Book kl 20:00.

Här hittar du hela dagens kalender: Tradingguiden.com

Jag är positiv till bonusar, det är den överlägset bästa löneform som finns. Principen går ut på att man skall få lön efter prestation och betydelse för företaget. Dock förutsätter systemet, precis som alla andra belöningssystem att det inte missbrukas. En självklarhet i alla dessa system borde vara att det skall vara de uthålligt långsiktiga positiva effekterna

Är det någon som är förvånad över:
– gårdagens uppgifter att de röda axelmakterna i Grekland kommit med falska uppgifter om ytterligare ett socialistiskt styrt land som körts i botten.
– att SSU:are bajsar framför Edvard Unsgaards dörr och i den röda pressen hänger ut Unsgaard för att han som de skrev ”inte tar hand om sin egen skit”. Historien har många likheter med de SSU:are som inte använde toaletten på hotellrummet i Bryssel.

Facket skriker och demonstrerar och gastar på sitt vanliga primitiva sätt glåpord åt GM. Nu vill de att ”Obama skall rädda Saab”, det visar åter hur lite de vet vad de pratar om. De kallar GM för ett ”General Mistake”. Det misstag de i så fall gjort är väl att låtit varje anställd under så många år belastat balansräkningen med flera miljoner kronor per år. Trots denna sociala verksamhet under så många år har inte de Saab-anställda lyckats producera bilar som folk vill ha – det är ändå kärnfrågan!

Cornucopia skriver en intressant artikel om ”IKEA-inflation”.  Cornu skriver: ”Vet inte vad KPI-personen skall vara för någon. En sjuklig rökande nybliven 45-årig mamma som just flyttat hemifrån, med dubbla bostäder, nyköpt bil och som har börjat studera igen, men ändå har råd att resa på charter till Thailand?

Det bar iväg nedåt på USA-börserna igår där press från Alcoa och besked från de kinesiska bankerna satte press. När börserna stängde hade DJIA backat 0,4 procent. S&P 500 sjönk
0,9 procent och Nasdaq backade 1,3 procent. Något oroande kanske den tilltagande volymen var i samband med nedgångarna. I den positiva vågskålen är inga signaler på indexen brutna ännu.

torsdag säger Obama att han skall presentera planerna för hur bankerna skall betala tillbaks stödpengarna.

esh017Den amerikanska S&P 500-terminen visar på något lägre nivå jämfört med nivån när Stockholmsbörsen stängde igår kväll. 

I Asien är det mestadels nedgångar efter beskeden från Kina att kyla av riskaptiten. Råvarupriserna backar tillsammans med bankerna. Japan Airlines har det tufft och aktien tappade 80 procent av börsvärdet idag på morgonen efter fortsatt oro för en stundande konkurs.

Google hotar med att stänga ner verksamheten i Kina, vem är förvånad?

 

 

indikatorer163Bland de ledande indikatorerna kl 08:20 backar råolja och basmetaller. Däremot håller guldet emot. Redan igår eftermiddag började råvarorna falla och de verkar fortsätta nedåt. BÖrserna på ”fastlandskina” backar runt 2 procent. En dollar kostar just nu 7,04 kronor. Brentoljan är åter under 80 dollarsstrecket och noteras just nu i 78,80 dollar/fat. Guldet backar måttligt och ett ounce kostar nu 1129 dollar. Metallprisindex ligger nu på 313,7.

 

 

 

 Läs även:

Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar