Den senaste veckorna har börsen liknat en berg- och dalbana. Ena dagen upp och nästa ner. Volymerna har tilltagit till viss del orsakat av bolagsrapporterna, men i onsdags var det många som såg ett tydligt tecken på att den ekonomiska nedgången definitivt kommer att talas om i imperfekt. Uppgången efter presentationen av amerikanska BNP-siffror som slog förväntningarna med 0,3 procent, lät inte vänta på sig. Den svenska börsen steg på någon timme nästan 2 procent och volymen uppgick till hela 22 miljarder kronor. Även torsdags och fredags fortsatte uppgången, men motståndsnivån höll, som väntat och nu var det fler och fler som hade lyckats läsa in hela rapporten och konstaterar att siffrorna döljer en hel del stora mörka moln.
Amerikansk BNP beror, som jag skrev igår till största delen på den ovanligt stora produktionen och försäljningen av nya bilar, tack vare, eller snarare på grund av skrotningspremien, eller konstgjord andning. Kärt barn…
Som lök på laxen visar det sig att de amerikanska konsumenterna åter håller i plånboken. För första gången på fem månader faller konsumtionen under september och det råkar helt slumpmässigt sammanfalla med att skrotningsavgiften upphör. Enligt amerikanska handelsdepartementet föll privatkonsumtionen med 0,5 procent under september, att jämföras med en uppgång på 1,4 procent i augusti. Bilförsäljarna rapporterar om att bilförsäljningen fallti med 45 procent i september efter det att skrotningspremien upphört.
Lönerna i USA föll med 0,2 procent i september, att jämföras med en uppgång i augusti.
Ovanstående siffror släpptes samma vecka som tillkännagivandet att den amerikanska lågkonjunkturen upphört…
De japanska, tyska och franska ekonomierna sällar sig nu till den amerikanska ekonomin som utgör navelsträngen i världsekonomin och ekonomer och förståsigpåare börjar korka upp champagneflaskorna och puffa på segerciggarerna. Under tiden de sysslar med att klappa sig på bröstet och förklara för resten av oss hur duktiga de varit kommer vi, vanliga dödliga att ha fullt upp de närmaste åren med att få ekonomin att växa när statens pengar används till att göda storbankerna istället för att skapa dynamik i ekonomin, genom förutsättningar för RIKTIGA jobb. Det skapas genom bättre förutsättningar för företag, inte genom att trycka upp mer pengar som lånas ut till storbankerna till nollränta och används för att stärka deras krigskassa och räntenettot.
När den verkliga arbetslösheten i USA närmar sig tjugo procent (inte de 10 procent som har bemödat sig att fylla i nya blanketter om arbetslöshetsunderstöd) och i Sverige stundar tider med höjda skatter och fler nödlösningar om valet går som jag och Mona vill…
Hur går det ihop att endast 60 procent av den arbetsföra befolkningen arbetar, resten är sjukskrivna, arbetslösa eller studerande. Av dessa 60 procent arbetar över 30 procent inom landsting, statlig eller kommunal förvaltning.
Jag och Mona tycker den privata sidan som drar in skattepengar är alldeles för stor. Genom att låta höginkomsttagare och företag betala högre skatt så att fler permiterade truckförare kan studera till civilingenjörer innan de åter går tillbaks och kör truck, de syns ju inte i statistiken under tiden, smart va! Mona säger att det är nödvändigt att höja skatterna, då är det så. Skatten kommer nog bli frivillig, för Mona säger att de rika ska få tillfälle ”att visa solidaritet”, underbart tycker jag! Undersökningar visar visserligen att den offentliga sektorn hade haft ett överskott på 62 miljarder kronor, trots att skatterna sänkts med 80 miljarder kronor. Hade inte alliansen orsakat den ekonomiska krisen genom sänkt a-kassa hade ju alla haft jobb, som Mona brukar säga.
Mona säger nu att en skattehöjning är nödvändigt. Visserligen har det aldrig i historien lyckats någonstans att bygga upp nya företag och högre reella intäkter till staten, men dessa länder och tider har inte haft stora ledare som Mona.
Mona säger att de som tjänar mer än 45 000 kr/mån upp till de som tjänar 115 000 kr /mån skall få höjd skatt. Detta kommer att ge 800 miljoner kronor till staten. Kanske inte ens så mycket att det syns bland de yttre decimalerna, men som sagt principen är det viktigaste.
Den återinförda förmögenhetsskatten kommer att ge 3,4 miljarder kronor, vilket är hälften mot den tidigare konstruktionen. Visserligen kommer riskvilligt kapital åter att vandra åt andra hållet, ut ur landet. Men Sverige klarar sig utan dessa kapitalister, som Mona brukar säga.
Konjunkturinstitutet spår att underskottet 2011 kommer att bli 115 miljarder kronor (ja Ni läste rätt) och det innebär att det bara blir 111 miljarder med min och Monas politik och färre arbetslösa i statistiken och förmodligen världens högst utbildade truckförare, om de har något företag att köra truck på, men å andra sidan kan de ju omskolas om jobben inte finns kvar…
Den 17:e november kommer det statistik från SCB som visar utvecklingen på arbetsmarknaden det senaste kvartalet, det skall bli spännande.
Obama och hans brist på politik
Missnöjet med Obama sprider sig, nu senast uttrycker Ann Coulter på USA:s yttersta vänster sin besvikelse över att inget händer.
USA:s banker har byggt upp sin krigskassa med nytryckta digitala pengar som produceras i en sällan skådad takt. Utlåningen till företag som anses ligga bakom produktionen av pengar, har däremot inte ökat. Över hundra banker har gått i konkurs, bara i år i USA och flera bedömmare tror att det är flera hundra till på väg.
När Obama tillträdde var hans två vanligaste ord/uttryck: ”Change” och ”It´s time for…”. Obama sade bla att det är dags att vidta alla tillgängliga åtgärder för att uppfylla detta ansvar. Han är en duktig talare, förmodligen en av nutidens bästa, så pass bra att han kan snacka sig till ett fredspris mitt under ett eskalerande krig. Han är även världens bästa ordbajsare, en massa snack och dålig verklighetsförankring – någon som känner igen det från tidigare demokrater?
Obama bestämmer i princip vem som skall hur Fed skall styras, vilket sker av avpolleterade Goldman Sachs chefer och deras vänner. Ungefär som vi låter avdankande politiker bli landshövdingar. Insynen består i att Ben Bernanke pratar med ledningen för Goldman Sachs, Citigroup och JP Morgan på kvällarna, gamla kollegor. Inte konstigt att stöden och åtgärderna ser ut som de gör, enligt Arianna Huffington.
Det är en underdrift att säga att vi ser fram emot en spännande vecka, se till att ha sexpunktsbältena ordentligt dragna på måndag, för det kommer att bli åka av (nedåt)! Om det någon gång varit befogat så tycker jag det är läge att varna för vargen.
Ha en fortsatt trevlig helg.
Läs även: Backcast och Forecast (Cornucopia). Börsen stängde på plus (DagensPS). S vill förändra Ipred som de lade grunden för (DN). Bodström får ingen tung post (DN). Positivt på börsen (DN). S fem punkter för fler jobb (SvD). Snålblåst kring Obama (SvD). Kärnkraft – alternativ (SvD). Veckans raket på börsen (SvD). Fredagsglädje på börsen (AFV). Analytiker om Ericsson-haussen (AFV). Börsen kan gå upp igen (AFV). Hur är det med sysselsättningen (Flute)