Börsen blir svår idag – häxfredag

sektorer263Stockholmsbörsen blev som väntat skvalpig under torsdagen. Det var avslaget och små rörelser hela dagen. Det är tydligt hur mycket alla lösen påverkar börsen när det är kvartalsbyte. OMXS30 stängde i stort sett på oförändrad nivå jämfört med i onsdags, 1046,5 vilket motsvarar en uppgång på 0,07 procent. Omsättningen uppgick till 13,8 miljarder kronor vilket var något lägre än i onsdags och 18 procent lägre än snittet.

Totalt föll 216 aktier, 178 steg och 242 stängde på samma nivå som i onsdags. Plankan slutade på oavgjort mellan köpare och säljare och varnade i stort sett hela dagen för att det kunde vara svårare än vanligt. PA Resources var den mest extremt omsatta aktien, även Boliden och HQ fanns med på listan.

Nokia fortsatte nedåt efter onsdagens vinstvarning, aktien föll ytterligare 1,3 procent och stängde på 68,40 kronor.

Kollegan Ericsson ångar på och var åter börsens mest omsatta aktie. Aktien stod för mer än 10 procent av börsens omsättning och steg ytterligare 1,5 procent till 88 kronor där vi nu får se om aktien tar sig över även denna nivå, som är ett av de motstånd jag flaggat upp för tidigare.

Volvo avancerade 3 procent till 91,90 kronor och var börsens näst högst omsatta aktie.

Igår morse skrev jag om SKF: – SKF-aktien ser ut att ha uppenbara problem med att ta sig igenom ATH-nivån 152,50 kronor. Det börjar bildas divergenser som kan vara ett tecken på att en nedgång kan vara på gång. Aktien föll med 1,7 procent till 146,80 kronor.

Bästa branscher blev IT och telekom som steg 1,34 resptektive 0,15 procent. Förutom Ericsson steg Axis med 3,9 procent och TeliaSonera samt Tele2 steg 0,39 respektive 0,67 procent.

Sämsta branscher blev råvaror och detaljhandel där SCA och Oriflame hade det tufft.

Verkstadsaktierna har haft det motigt den senaste tiden och igår föll Sandvik med 1,9 procent till 100,90 kronor. Atlas Copco A sjönk 0,9 procent till 121,80 kronor.
omxs30analys15063OMXS30 inför häxfredagen den 18 juni: Indexet har utvecklats starkt de senaste veckorna och det är inte mycket som tyder på att det blir någon större nedgång. En kortare pullback bör vi dock vara beredda på eftersom gummisnodden är spänd och avståndet ner till MA-50 ohälsosamt stort. Risken för att en kortare rekyl skall dra iväg under golvet i kanalen ser jag inte som så stor. Etablerar sig kursen ovanför 1054 den första timmen ser jag det som positivt för resten av dagen. På motsvarande sätt är det negativt om kursen tar sig under 1039 första timmen. Det kan vara klokt att ta det lugnt överhuvudtaget idag, risken finns att det blir svårnavigerat idag…

Motstånd: 1054 / 1063 / 1077 / 1089 / 1100
Stöd: 1039 / 1035 / 1031 / 1017 / 1012 / 1003 / 993

Idag är det som jag redan nämnt lösen av de flesta derivat, index och optioner. Min rekommendation är kort – gör något annat än att trejda S&P 500 idag! Inför ”Häxfredagen” gäller det att ta det försiktigt och kanske passa på att njuta av det fina vädret istället…

VIX-som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 har under några kritiska veckor pendlat mellan panik och rädsla men börjar nu komma ner på mer anständiga nivåer. Gårdagens stängning på 25,05 var helt i linje med nivån i tisdags innebär att det nu är en bit upp till ”höjd beredskapsnivå” kring 30. Vid den nivå indexet just nu befinner sig på har det tidigare bildats toppar. Placerarkollektivet är inte lika nervösa som för någon vecka sedan men det är viktigt att komma ihåg att det inte behövs mycket för att åter nå mer kritiska nivåer. För tillfället är det alltså något lugnare och bryts några motståndsnivåer till inom den närmsta framtiden kommer vi att få se betydligt lägre noteringar för VIX, med tilltagande riskaptit. För en närmare beskrivning av hur jag tolkar VIX-indexet kan du titta under rubriken ”Övriga index”.

Pa Resources under dagen ett preliminärt resultat för deras nyemission.

Det är lugnt på statistikfronten, men dagen kommer nog vara spänd och oförutsägbar så att det räcker och blir över har jag en känsla av…

För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).

En annan intressant artikel om teknisk analys

Yrkesroller på finansiella marknaden

Efter en ovanligt svår och skvalpig dag slutade indexen i USA på plus. Dow Jones industriindex var vid stängning upp 0,2 procent till 10434. Nasdaqs kompositindex steg 0,1 procent till 2 307. Det bredare S&P 500 indexet steg 0,1 procent till 1116. Omsättningen var 26 procent lägre än snittet och spänningen är stor inför ”Freaky Friday”.

Nästan hela dagen låg börserna i USA sig  under nollstrecket, sedan oron för den ekonomiska återhämtningen på nytt tagit investerarna i besittning. Philadelphia Federal Reserves månadsindex visade på en svagare ekonomisk aktivitet i näringslivet i juni jämfört med månaden före. Indexet sjönk till den lägsta nivån på tio månader.

Antal nya sökande av arbetslöshetsunderstöd steg under föregående vecka, visade statistik från det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet. Frågan är hur starkt återhämtningen egentligen är…

BP:s aktie steg inledningsvis, men sjönk senare under dagen. Bolaget har fått flera sänka kreditbetyg och är nu hårt pressat av amerikanska staten. Kostnaderna kan nå oanade nivåer för oljeläckaget i Mexikanska golfen.

Apples aktie fortsätter upp efter rekordförsäljningen av nya iPhone4. Det ser allt mörkare ut för konkurrenterna och tankarna går då närmast till Nokia som kan få det svettigt om de inte får bukt med tekniken i de nya telefonerna.

inxanalys22S&P 500 inför häxfredagen: Det har inte hänt så mycket de senaste dagarna (kursmässigt) men de senaste dagarnas Dojisar kan vara början på bildande av en sk Bearish Tri Star som är en signal för nedgång. Just idag är det alldeles för osäkert att trejda S&P 500-indexet men för de som ändå inte väljer att göra något annat behöver indexet upp över 1121 första timmen för att det skall bli en positiv dag eller ner och punktera 1106 för att indexet åter skall vända ner och skapa en förväntad kortsiktig topp.

Motstånd: 1121 / 1125 / 1137 / 1149 / 1174 / 1180 / 1220
Stöd: 1106 / 1101 / 1089 / 1078 / 1059 / 1040

Det är blandad utveckling i Asien idag på morgonen. I USA skapades en Doji som ett tecken på den dragkamp som nu sker mellan köpare och säljare, samt tydligt visar på vilken nervositet det råder. Japanska Nikkei öppnade svagt uppåt, men har nu precis trillat ner under nollstrecket. Den kinesiska Shanghaibörsen backar och noterar just nu minus 0,5 procent. Honken stiger däremot och noteras på plus 0,8 procent.

Bland de ledande indikatorerna noterar jag att den amerikanska terminen S&P 500 noteras något högre än vid Stockholmsbörsens stängning igår. Totalt sett är det svagt uppåt i Asien. Dollarn har fallit från 7,81 igår morse till 7,72 idag. En euro kostar just nu 9,56 kronor och valutaparet EUR/USD noteras till 1,2392. Det är marginella förändringar både när det gäller olje-, guld- och övriga metallpriser om man tar hänsyn till dollarförsvagningen.

indikatorer271

 

Läs även: Bevaka 1050 för OMX (Cornucopia). Lägre konsumentpriser i USA (DN SvD). Oljekatastrofen (SvD). Så skall Spanien klara krisen (SvD). Fraktraterna sjunker (VA). Japan sänker skatten (AFV). Lyckad emission kan dra upp Wall Street (AFV). Ser ut som en dubbeldipp på bostadsmarknaden (AFV)

 
Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden,  AORD, Bovespa, börsen, Grekland, Hang Seng, Nikkei, skuldkrisen, teknisk analys

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar