Börsen blir skvalpig – obs halvdag!

omsattning124Stockholmsbörsen rörde sig med små rörelser under mars sista handelsdag och slutade svagt nedåt. OMXS30 stängde på 1021 vilket motsvarade en nedgång på 0,2 procent. Mars har ändå varit en fantastiskt stark börsmånad med en uppgång på 7,4 procent, 8 positiva ackumulationsdagar (endast 2 negativa). Trots att den senaste veckan noteras på ett svag minus på 0,6 procent (det var länge sedan) är året som helhet fortfarande på imponerande 7,4 procent plus. Omsättningen igår uppgick till hela 17,4 miljarder kronor, men det blir något snedvriden med all lösen som blir resultatet den sista dagen i kvartalet.

Jag vill redan nu påpeka att börsen stänger kl 13.00 idag och det innebär att vanlig handeln upphör 12.55. Ni som varit på mina kurser vet hur ni skall agera på påskafton!

Den sista halvtimmen ”kom köparna tillbaks”, eller blev det panik att få igenom affärerna innan Q-stängningen, detta hyfsade i alla fall till indexet något. Ericsson steg ordentligt, kanske beroende på de senaste dagarnas order och den kinesiska telekomleverantören Huaweis rapport som var imponerande.

sektorer215Totalt steg 166 aktier, 238 sjönk och 180 stängde på samma kurs som i tisdags. Plankan var platt och tråkig fram till på eftermiddagen då den tippade lite till fördel för säljarna, i övrigt var det ajabaja. Lundin Mining var tidigt under dagen med bland aktier som var extremt omsatta och det avspeglades i kursutvecklingen. ”Följa John” fungerade bra på Lumi igår.

Sämsta bransch igår blev energi som sjönk 2,0 procent, med  Alliance Oil som sänke efter att i förrgår fullbordat en dubbeltopp och backade igår hela 3,97 procent till 114,75 kronor.

Telekom var näst sämsta bransch och där slutade operatören Tele2 med en nedgång på 2 procent på 120,50 kronor. Aktien har efter bokslutet haft en fantastisk resa och investerare har ”letat” efter orsaker att ta hem vinster. Igår kom den första efter att Citigroup sänkte rekommendationen för aktien. Banken råder nu behåll i aktien, efter en tidigare köprekommendation. Teliasonera tyngde sektorn ännu mer med sin vikt och nedgång på hela 2,1 procent till 51,25 kronor.

Bästa bransch blev IT med en uppgång på hela 2,2 procent. Ericssons massiva uppgång på hela 2,7 procent till 76,10 kronor, de nya storordrarna som presenterades och den kinesiska kollegan Huaweis rapport hjälpte naturligtvis till. Ericsson backade motsvarande 1 procent i USA efter Stockholmsbörsens stängning.

Näst bäst, med en uppgång på 0,7 procent gick råvarusektorn. Lundin Mining fick flera höjda rekommendationer under gårdagen och ser tekniskt mycket bra ut, det kan vara köplägen i rekylerna (brukar det vara i Lumi). Aktien steg 4,3 procent till 38,90 kronor. Boliden avancerade 1,8 procent till 103,20 kronor.

H&M hade det kämpigt igår och backade hela 1,45 procent till 469,10 kronor under hög omsättning. Nästa vecka presenterar HM sitt första kvartal och det ryktas om att siffrorna inte når förväntningarna. Handelsbanken sänkte under
tisdagen sin rekommendation under gårdagen.

För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).

På USA-börserna var det små rörelser den sista handeldagen under Q1. Det var mycket lösen som påverkade börsklimatet. Vid stängningen hade Dow Jones Industrial Average backat med 0,5 procent. S&P 500 sjönk 0,3 procent och Nasdaq Composite gick ned 0,5 procent.

Före börsöppningen kom sysselsättningsstatistik som visade att antalet sysselsatta i den privata sektorn i USA minskade med 23.000 personer i mars, jämfört med februari. Analytikerna hade väntat sig en bättre siffra.

Orderingången i USA:s industri steg med 0,6 procent i februari, jämfört med januari.

Även den amerikanska börsen befinner sig fortfarande i ett mycket positivt sentiment. Negativ statistik yttrar sig bara i lite krusningar och sedan återtas trenden. Just nu befinner sig alla tre amerikanska index i avvaktande konsolideringar och då gäller det att ha koll på och agera på utbrott från stöd- och motståndsnivåer.

Sämst gick det för konsumentvaror, verkstad och teknologi.

esm08På den amerikanska S&P 500-terminen noterar jag att det var ett skapligt nedställ i USA igår, tills precis innan stängning. I Asien har det fortsatt uppåt, men nu inför stängning avtar riskaptiten. Det ser ut att bli väldigt små rörelser under dagen.

I Asien är det mestadels uppgångar nu på morgonen efter positiva konjunkturindikationer från Japan. Konfidensfaktorn bland industriföretagen steg till -14 från -25 föregående kvartal.

Inköpschefsindex för den kinesiska industrin steg till 55,1 i mars från 52,0 februari, vilket låg i linje med förväntningarna.

De stigande råvarupriserna påverkar de asiatiska börserna positivt och stärker uppfattningen om återhämtningen i den globala ekonomin. Industri-, råvaru- och exportbolag går bäst nu på morgonen.

Bland de ledande indikatorerna kl 08:15 noterar jag en svag uppgång på den amerikanska terminen. Det är breda uppgångar i Asien där Nikkei och Shanghai leder med uppgångar på runt 1,2-1,5 procent. Dollarn har backat något mot igår morse och kostar nu 7,21 kronor. Euron har stärkts mot dollarn och kostar nu 1,35 dollar. Oljepriset fortsätter uppåt och ett fat Brentolja är nu uppe i 82,4 dollar. Gaspriset som brukar följa oljepriset har däremot backat. Guld- och metallpriserna har stigit och ett ounce guld kostar nu 1113 dollar.

indikatorer221

 

Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar