Börsen blir lugn och sidledes

omsattning63Stockholmsbörsen steg knappt under gårdagens lugna handel. Uppgången skrevs till måttliga 0,4 procent och 965 punkter. Omsättningen uppgick inte till mer än 5,3 miljarder kronor vilket tydligt visar att det är många som håller stängt. Stockholmsbörsen har laggat något mot USA och Asien den senaste tiden, vilket är helt naturligt med tanke på att Stockholmsbörsen stigit med 46 procent hittills i år, S&P 500 ligger på plus 25 procent och japanska Nikkei ligger på plus 20 procent.

Totalt sjönk 216 aktier, 207 steg och 199 aktier stängde på samma kurser som i onsdags förra veckan. Köparna dominerade i totalt 71 procent av affärerna. Inga aktier som är värda att bevaka hamnade på ”intresse-listan”.

Dollarn har vänt ner något vilket har fått råoljepriset att stiga något. Bästa branscher blev telekom, råvaru- och hälsovård. Sämsta branscher blev livsmedel och energirelaterade aktier.

AstraZeneca stod för den högsta omsättning igår, fortsatte upp efter nyheten om förvärvet av det franska forskningsföretaget Novexel. Bolaget meddelade även att man lämnat in kompletterande ansökningar till den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA, gällande antikroppspreparatet motavizumab.  Aktien blev den mest omsatta på måndagen och slutade på 37,70 kronor, en uppgång med 0,5 procent.

sektorer155Ericsson blev näst högst omsatta aktie och stängde oförändrat på 66,95 kronor. Aktien steg motsvarande 0,2 procent i USA efter Stockholmsbörsens stängning.

Bäst bland Large Cap gick SSAB som steg hela 1,3 procent till 122,50, vilket hjälpte till att dra råvarusektorn. Sämst gick Nokia som backade hela 1,6 procent till 91,25 kronor.

 
Enligt Veckans Affärer har gått igenom analytikernas bedömningar och listat aktier med högst andel köprekommendationer och även de med flest säljrekommendationer.

Den hetaste aktien är enligt denna lista bioteknikföretaget Medivir och spelbolaget Betsson, dessa båda har 100 procent köprekommendationer. KappAhl är en annan favorit som nästan 70 procent av analytikerna anser vara köpvärd. Generellt rekommenderar analytikerna att satsa på de tio aktier som gått bäst under 2009. Inte helt oväntat är det SAS som får flest säljrekommendationer, följt av Ratos, Sectra och Axfood. daytrading

Idag är det inga viktiga bolagsrapporter. day trading

Finansmarknads- och detaljhandelsstatistik från SCB klockan 09:30.

Under dagen kommer det inflationssiffror från Tyskland, som väntas ha stigit med 0,7 procent.

Klockan 15:00 är det dags för husprisindex i USA, följt av husållens konfidensfaktor klockan 16:00. Efter USA-börsens stängning kommer det veckosiffror över de amerikanska konsumenternas humör. teknisk analys

I USA var det inte mycket som hände igår (se min tidigare analys i morse). En svag press nedåt efter ett uttalande att al-Qaida tagit på sig ansvaret för att det misslyckade försöket att spränga ett amerikanskt flygplan på väg mot Detroit på juldagen.

Börsen vände trots al-Qaidas uppgifter upp i sluthandeln och stängde på plus. Bäst gick det för detaljhandelsbolag följt av råvarubolag och banker. Sämst gick det för hälsovård, som var den enda sektor som backade (om än knappt).

 

esh09På den amerikanska S&P 500-terminen noterar jag att det är små förändringar, men de små det är fortsätter i samma riktning – svagt uppåt. Det är värt att notera att rörelserna är så små att de faller in under felmarginalen (lät lite politiskt tycker jag). Jag tror det får bli lite ”IC-varning” i denna analys ”går det inte upp – går det ner – eller så blir det sidledes”. Så då tror jag att jag täckt in det som kan hända idag.

I Asien är det små rörelser idag på morgonen och de flesta börser ligger och pendlar kring nollstrecket. Bäst går det även idag för råvarurelaterade aktier som dras upp på den förväntade efterfrågeökningen i Kina. Japanska banker var de största förlorarna efter Sumitomo, landets näst största börsnoterade bank meddelat att den överväger att ta in merpengar. Japanska banker faller generellt på spekulationer om att fler banker kommer att följa efter. 

Huludao Zink Industry Co, Kinas näst största producent av zink, avancerar 2,8 procent och noterar åter ett två veckors högsta.  Nickel steg idag 3 procent och zink 3,7 procent.

indikatorer156Bland de ledande indikatorerna klockan 08:10 noterar jag att den amerikanska 500-terminen som smög sig upp någon tiondels procent efter Stockholmsbörsens stängning har fortsatt upp ytterligare en tiondel. Värt att notera är att volatilitetsindexet stigit till 17,4, vilket innebär en uppgång med 2,6 procent (men det ligger fortfarande betryggande långt från 30). I Asien är det helt sidledes, där bankerna tynger och råvaror agerar draglok. Dollarn fortsätter nedåt mot kronan men noteras till tvåmånadershögsta i förhållande till yenen och det spekuleras i att Fed kommer att tvingas till nödåtgärder för att hålla upp dollarpriset när ekonomin hämtar sig, det blir mer och mer pressade uttalanden från Kina och Japan. En dollar kostar nu 7,20 kronor.

Oljepriset fortsätter uppåt och bara i år har oljepriset avancerat 76 procent. Sedan igår har priset stigit till 77,4 dollar för ett fat Brentolja, vilket inte är mer än vad dollarn tappat.

Guldpriset fortsätter att tappa och ett ounce guld kostar nu 1105 dollar.

Metallpriserna fortsätter uppåt tack vare den ökande efterfrågan från Kina, detta kan vara en bra indikator för råvarurelaterade aktier (SSAB bland annat).

Läs även: Det finns för många optimister (Cornucopia). Problem för Lettlands åtgärdspaket (Flutetankar). Få företag har skaffat godkända kassaregister (GP). Så skall småsparare ta igen ett förlorat 00-tal (DagensPS). Finansvurpan vi minns (DagensPS). Vinden skall få bra snurr på verksamheten (Kristianstadsbladet). 50000 nya jobb inom vindkraftsektorn (DN). Tyskland har godkänt gasledning (DN). Bred uppgång efter julhelgen (DN). Spyker väntar på besked innan nyår (SvD). Väljer passion efter Wall Street (SvD). Fler affärer sker utanför börsen (SvD). Bubblor och bonusar (SvD). Blandad kompott på asienbörserna (VA). Bolånejättar skenade (AFV). Asien håller sig ovanför vattenytan (AFV)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar