Börsen åter nedåt – osäkerheten tilltar

Precis som terminerna visade igår öppnade Stockholmsbörsen tisdagen positivt och steg i stort sett hela dagen, med draghjälp från Swedbank. Det blev ett rejält hack i kurvan när statistik om amerikanskt bostadsbyggande kom in betydligt sämre än väntat. När Stockholmsbörsen stängde var det på ett stadigt plus på hela 1,7 procent på 873 punkter. Omsättningen blev måttliga 12,7 miljarder, där Swedbank ensamt stod för 20 procent av denna.

Finanssektorn blev naturligtvis dagens vinnare med Swedbank som draglok. Banken fick höjda riktkurser på löpande band under gårdagen och avancerade 12,6 procent till 73,75. Övriga kollegor i sektorn drogs med i glädjeruset, SEB +6,8 procent, SHB +4,8 procent och Nordea steg 2,9 procent.

Meda kom med en rapport som klart överträffade analytikernas förväntningar (ja, jag vet Johan, men boken du vet…). Meda redovisade ett resultat på 716 miljoner kronor för Q2. Det var bättre än förväntningarna som låg vid 646 miljoner. Aktien avancerade 3,4 procent till 61 kronor.

TradeDoubler kom med en rapport som visar på en fördubbling av vinsten under andra kvartalets. Vinsten uppgick till 47 miljoner kronor efter finansnetto. Aktien avancerade 1,7 procent till 75,25 kronor.

Verkstadssektorn var den näst bästa sektorn, men utvecklades trots detta något sämre än börsen som helhet. Fordonstillverkarna Volvo och Scania stack ut som vinnare. Volvo avancerade 3,2 procent till 57,25 kronor, kollegan Scania steg 2,7 procent till 85 kronor.

IT och telekomsektorerna steg 1,1 respektive 0,8 procent. IT-konsulten HiQ motsvarade inte riktigt marknadens förväntningar. Resultatet före skatt uppgick till 33 miljoner kronor under Q2, förväntningarna låg på 36 miljoner. Aktien backade 1,9 procent till 25,70 kronor. Ericsson var den näst högst omsatta aktien med 890 miljoner kronor. Aktien steg inte riktigt lika mycket som börsen i snitt, plus 1,2 procent och 68 kronor blev slutnoteringen. I USA handlades Ericsson ned 22 öre jämfört med Stockholmsbörsens stängning.

Sämsta bransch under tisdagen blev konsumentrelaterade produkter, där Husqvarna och Electrolux tyngde. Energisektorn gick oxå svagt.

Boliden gick starkt bland råvarubolagen och avancerade 2,3 procent till 77 kronor. Lundin Mining hade det däremot kämpigare och aktien backade 0,4 procent till 24,70. SSAB backade oxå med 0,3 procent.

sektorer48

OMXS30 har nu varit uppe och testat årshögsta, senast i torsdags. Kraften i uppgången verkar avta, volymerna tilltar inte de dagar indexet stiger. Trots uppgången och toppnoteringarna ser vi att indexet inte lyckas dra med sig MACD. Histogrammet är nu negativt med tilltagande amplitud nedåt. Jag tror att vi nu kört in i en pöl som vi kanske kommer ur, men för varje misslyckat försök ökar risken för en rekyl nedåt. I augusti var indexet nere 850 och tog sig sedan vidare upp mot 900. Vi har tidigare haft ett starkt motstånd runt 815 som nu utgör ett sekundärt stöd. Om vi skall fortsatt upp eller ner är det ingen som vet. Det är fler som gissar uppåt än nedåt. Historiskt är det större sannolikhet att indexet skall uppåt när vi väl fått MA200 att peka uppåt och det är helt klart den troligaste utvecklingen. Men det gäller att hålla sig neutral och ta varje dag utan för mycket förutfattade meningar. Idag håller vi koll på motståndsnivån kring 888 och 895. Stödet på 867  och därefter 855 skall försöka att hålla oss kvar inom intervallet. I eftermiddag vet vi hur det gick.

omxs30real14

 

Idag kommer det rapport från Hakon Invest (bättre än väntat tack vare engångsposter), PA Resources (mycket bättre än väntat) och Vostok Nafta. Alla tre kommer innan börsens öppning.

Klockan 10.00 kommer bytesbalansen för EMU avseende juni och en timme senare kommer statistik över byggproduktionen inom EMU. I eftermiddag klockan 16.30 kommer det statistik över oljelager i USA.

När de amerikanska börserna stängde var det på ganska stadiga plus. S&P 500 stängde 1 procent högre. DJIA steg 0,9 procent och tekniktunga Nasdaq avancerade 1,1 procent. Omsättningen var extremt låg (även om jag inte lämnar siffror, men de jag tittar på var extremt mycket lägre än vanligt). Det är viktigt att inte dra för stora slutsaster av denna dag – riktning saknas.

Precis som i Europa och Sverige gick det bra för bankaktier, där indexet utvecklades betydligt bättre än börsen i snitt.

Det börjar ta emot uppåt och så fort S&P 500 börjar närma sig 1000 punkter och avståndet mot primärtrenden minskar tar det emot och säljarna tar över. Just nu är det ingen tydlig riktning. Om måndagens dipp var början till en nedgång eller bara ett hack i kurvan vet vi snart. Just nu befinner sig indexet i ett område av osäkerhet för att bestämma sig om det är upp eller ner som gäller fortstättningsvis.

På den amerikanska S&P 500-terminen ser vi tydligt hur köparna förlorar matchen nu under morgonen, det är blodrött nedåt, även om nivån just nu (klockan 08.15) ligger på den nivå som Stockholm stängde på har sentimentet vridits nedåt och säljarna dominerar tydligt. Vi kan alltså förvänta oss en negativ start på dagen.

esu921

 

De ekonomiska siffrorna och statistiken som kommer är definitivt ingen munter läsning och allt snack om att ”det inte är så dåligt” som man trott är självklart ett högt spel för att luften inte fullständigt skall gå ur marknaden. Inte kan det väl vara bra att hela städer i USA måste stängas ner för att det saknas pengar och varannan dollar för återhämtningen är lånad. Är detta steg i rätt riktning? Nej, det tror inte jag, mer om det i ett kommande inlägg.

Efter de amerikanska börsernas stängning kom HP med en dålig rapport som visade på en stor förlust. Marknaden tolkade ändå resultatet som mycket positivt… Men uttalade sig positivt om framtiden och det skapade minst sagt volatilitet så det räcker i aktien.

Det är blandad utveckling i Asien nu på morgonen, men entydigt är att de flesta börserna under de senaste timmarna backar. Tendensen är därför nedåt, även om det initialt var mycket blått och uppåt. Japanska biltillverkare steg inledningsvis, men har tappat de senaste timmarna. I Kina fortsätter det rejält nedåt och det kommer definitivt inte att tolkas positivt i USA i eftermiddag om det inte kommer något, ”inte fullt så negativt” som motverkar dessa negativa signaler…

De ledande indikatorerna klockan 08.30 visar att oljepriset åter backar, så även guldpriset. Den amerikanska terminens nedgång har tilltagit nu under morgonen. Dollarn stiger mot både Euron och den svenska kronan.

indikatorer56

 

Läs även: Banker lyfte börsen (DN). Koenigsegg behöver mer pengar (DN). Riksbanken anser att botten är nådd (DN). Den saknade pusselbiten (SvD). ICAs vinst 100 miljoner lägre (SvD)…men Hakon Invest ökar vinsten (SvD). Aktietips från Affärsvärlden (AFV). Kinas börser faller (AFV). Kina kan falla 16 procent (AFV). Rätt upp på Wall Street (VA). Förtroendet för Swedbanks VD (VA). Därför lyfte Wall Street (dagensPS). Morot, piska och feltänk (Cornucopia)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar