Börsen är mycket avvaktande – nära ett utbrott – små rörelser inledningsvis

Stockholmsbörsen handlades upp under tisdagen utan någon direkt styrning från omvärlden. Det råder en alltmer utbredd osäkerhet om börsen kanske stuckit iväg för fort och för mycket. När börsen stängde var det på plus 1,0 procent och 922 punkter. Omsättningen uppgick till 12,9 miljarder kronor

Bästa bransch blev cykliska aktier följt av råvaror och verkstad. Swedbank blev mest omsatta aktie och fortsatte tillsammans med Baltikumkollegan SEB nedåt tvärtemot klimatet. HM steg 1,2 procent till 410,50 kronor och kom på andra plats. Ericsson stängde oförändrat i Stockholm men handlades ned 16 öre i USA jämfört med vid Stockholmsbörsens stängning. Ericsson var börsens tredje mest omsatta aktie.

219 aktier steg, 160 backade och 200 slutade på samma pris som i måndags. I 66 procent av affärerna var det köparna som dominerade. Bland extremt omsatta aktier i förhållande till börsvärdet hittar vi NCC, Autoliv och Swedbank, som kanske kommer att få bekänna färg, vem vet…

sektorer78

Teknisk analys OMXS30: Som jag visade igår har volatiliteten avtagit påtagligt tre gånger under det senaste året. När man ”klämmer hårt på slangen” byggs det upp ett tryck som leder till ett utbrott, vilket oxå skett både i slutet av mars och i juli. Den senaste månadens konsolidering har blivit mycket tajt med små kursrörelser och slangen är nu hårt sammanpressad, därför förväntar jag mig ett utbrott inom kort. Vid ett flertal tillfällen har indexet försökt att ta sig igenom motståndsnivån runt 925, men varje gång har det resulterat i en tillbakagång. I början av konsolideringen trillade indexet ner runt 900 men de senaste försöken har 910 hållt emot bra. Trenden är fortfarande uppåt, därför tror jag mest på fortsatt uppgång, men den tilltagande hastighetsdivergensen talar för en trendvändning – om några dagar vet vi förmodligen vilket håll det blev. Just nu tycker jag det är mycket svårt att bedömma vilket håll det blir.

omxs30real42

 

Idag är det lungt på rapportfronten.

Från EMU kommer det rapport och statistik över hur industriorder inom EU utvecklats under juli kl 11.00.

I USA kommer det veckostatistik över oljelager kl 16.30 och efter Stockholmsbörsens stängning lämnar Fed besked om styrräntan (kl 20.15).

Japan håller stängt.

I USA öppnade både Nasdaq och S&P 500 uppåt men DJIA hade det lite skakigare och var nere på minus strax efter öppningen. Därefter vidtog en svag uppgång under en timme, resten av handelsdagen präglades av små avvaktande rörelser. Alla tre börserna stängde på plus. S&P 500 adderade 0,7 procent till 1072 efter att åter testat området kring 1073-1076. DJIA klättrade 0,5 och Nasdaq 0,4 procent. Omsättningen låg i linje med de senaste 15 dagarnas genomsnitt.

Banker och råvarubolag agerade draglok efter höjd vinstprognos från Bank of America och passade på att hylla kollegan JP Morgans som en av de bästa bankaktierna.

Caterpillar som agerat sänke de senaste dagarna steg hela 3,6 procent och det har varit en bra strategi att satsa på cykliska aktier de dagar börsen går upp.

Alcoa och Chevron steg i spåren av de ökande råvarupriserna.

Marknaden är som jag beskrev igår inne i slutfasen av en konsolideringsperiod och samlar kraft för ett utbrott. En växande oro för hur bolagens vinster kommer att se ut för Q3 och om de står i paritet till den senaste tidens börsutveckling. Hittills har rapporter och makrostatistik kommit in i linje med eller bättre än förväntat.

I Asien var det inledningsvis mest nedgångar (Japan håller fortfarande helgstängt), men efterhand har indexen börjat smyga sig uppåt. Det är värt att notera att det är ytterst små förändringar.

Guldpriset avancerade kraftigt igår efter de senaste dagarnas vinsthemtagningar. Idag på morgonen ligger guldpriset på 1018 dollar per once.

På S&P 500-terminen ser vi att det är ytterst små rörelser och så förväntar jag mig att dagen inleder.

esz91

 

Bland de ledande indikatorerna kl 07.30 ser vi att det är väldigt avvaktande och små rörelser mot igår. I Asien var det initialt nedåt, men efterhand har börserna stärkts något och ligger endast marginellt under nollstrecket. Dollarn har tappat mot både kronan och euron. En dollar kostar nu på morgonen 6,8 kronor. Guldet noteras nu i 1016 dollar per ounce. På råvarusidan är priserna i stort sett oförändrade.

indikatorer87

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar