Börjar närma sig stöd/ackumulationsområde

NEW YORK: CATERPILLAR OCH TESLA BLAND VINNARNA, DJIA +0,2%

STOCKHOLM (Direkt) Efter en öppning svagt nedåt rörde sig börserna i New York i närheten av oförändrat territorium på tisdagen. Både dollar och yen stärktes, liksom guld, i investerarnas jakt på säkra placeringar.

Vid stängning hade Dow Jones industriindex stigit 0,2 procent till 20.689. Nasdaqs kompositindex handlades upp 0,1 procent till 5.899 medan S&P 500 var oförändrat vid 2.360.

Efter ett passerat kvartal som var det bästa för amerikanska aktier sedan 2013 ifrågasätter nu vissa om optimismen över president Donald Trumps tillväxtpolitik har gått för långt.

”Hårda data börjar svaja och det kommer att sätta vissa av de Trumporsakade affärerna under press. /…/ Bucklor i bilförsäljningen är möjligen en tidig varning för en smula svaghet i den amerikanska ekonomin”, sade Tim Haywood, investeringschef vid GAM, till Bloomberg News.

Modeföretaget Ralph Lauren ska göra nedskärningar i syfte att spara 140 miljoner dollar årligen. Åtgärderna, som bland annat medför att flaggskeppsbutiken Polo på Manhattans Fifth Avenus stängas, ska enligt planerna vara genomförda i slutet av första kvartalet 2018. Bolaget ska röra sig mot en mer kostnadseffektiv e-handelsplattform genom ett samarbete med Salesforce Commerce Cloud. Aktien handlades ned 4,5 procent.

Klädkedjan Urban Outfitters fanns också bland tisdagens förlorare med en nedgång på 3,1 procent. Försäljningen från nyår fram till dagens datum är ned ett medelstort ensiffrigt procenttal, enligt bolaget vars aktie också nedgraderats av Citi.

Uppåt gick det däremot för verkstadskoncernen Caterpillar som steg 2 procent. Bidragande var att Goldman Sachs lagt till bolaget på sin så kallade ”conviction”-lista över särskilt rekommenderade aktier. Bland de saker som enligt Goldman Sachs talar för aktien nämns att maskinmarknaden befinner sig i ett tidigt stadium av återhämtning. Dessutom uppskattas strategin med fokus på att förbättra avkastningen på eget kapital, snarare än jakt på marknadsandelar.

Elbilstillverkaren Tesla, som rusade på måndagen efter oväntat starka leveranssiffror för årets första kvartal, fortsatte uppåt med ytterligare 1,7 procent. Aktien passerade därmed 300-dollarsvallen och stängde på 303:70 dollar.


Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Fortfarande gäller dock detsamma som jag skrivit varje dag de den senaste månaden nämligen att vi ska vara beredda på tvära kast och varannandagsliknande rörelser så länge indexet är fångat i den rådande tradingrangen.”

Tisdagen inleddes upp mot 1579 men det skulle visa sig bli dagshögsta och därefter pressades indexet ner för att nå dagslägsta vid 1564 ungefär samtidigt som USA-börsen öppnade. Stängningen cid 1567,3 motsvarade en måttlig nedgång med 0,3 procent.

Måndagens bearish engulfing är fortfarande i spel men nu närmar sig den nedre begränsningen i den rådande tradingrangen som nästan sammanfaller med golvet i den stigande långsiktiga trendkanalen. Nivån kring 1560-1550 utgör en viktig kortsiktig vattendelare där en etablering under nivån indikerar ett försvagat kortsiktigt sentiment. Om det istället visar sig att köparna kommer tillbaks, antingen via en positiv reversal eller fortsättningsformation börjar tajmingen bli intressant för en ny uppgångsfas. Som vanligt gör vi det enkelt för oss och det är att tills motsatsen bevisas navigera efter den senaste bekräftade candlesticksformationen och det är måndagens bearish engulfing.

Volymen igår var något högre än i måndags och 11 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen har fallit tillbaks något från toppen den 16 mars men noteras över tremånaderssnittet och så länge inte de senaste lågpunkterna och MA-66 punkteras talar mer för att köptrycket kommer återupptas än motsatsen.


Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Dustin (kl 8.00), Venue Retail Group (kl 8.00), Industrivärden (kl 10.00)

FIRST NORTH
– Diamyd Medical (kl 8.30), Seatwirl

STÄMMOR
– Aker BP, Amhult 2, Atrium Ljungberg, Gunnebo, Havsfrun, Insplorion, Lundbergs, NCC, Neste, Parans Solar Lightning (extra), Redsense Medical, Rockwool, Saab, Saltängen Property, SCA, Storebrand, Telia

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Dustin: rapportpresentation kl 9.00
– B3IT: bolagspresentation hos Remium kl 12.00
– Bank: lunchseminarium om resolutionsavgift kl 12.00
– Dagens Industri arrangerar spelkonferens kl 13.00-17.00

BÖRSSTATISTIK
– Creades: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Actic: anmälningstid avslutas för allmänheten inför notering på Nasdaq Stockholm (avslutas 6/4 för institutioner)
– Alimak: meddelar utfall i nyemission
– Intuitive Aerial: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 24/4)
– Medfield: anmälningstid i nyemission avslutas
– Rejlers: beräknas meddela utfall i nyemission i dag
– SSM: anmälningstid avslutas för investerare inför notering på Stockholmsbörsen (avslutas 4/4 för allmänheten)

EXKLUSIVE UTDELNING
– Bonava (1:90 kr halvårsvis), Cloetta (0:75 kr), Fortum (1:10 eur), Husqvarna (0:65 kr, första del utav total utdelning 1:95 kr för 2016), Pihlajalinna (0:15 eur), Skanska (8:25 kr), Tikkurila (0:80 eur), Volvo (3:25 kr)

MAKROSTATISTIK
– Storbritannien: BRC butikprisindex mars kl 1.01
– Japan: Nikkei tjänste-PMI mars kl 2.30
– Silf/Swedbank: inköpschefsindex tjänster mars kl 8.30
– SCB: industriproduktion februari kl 9.30
– SCB: industriorder februari kl 9.30
– SCB: tjänsteproduktion februari kl 9.30
– EMU: Markit tjänste-PMI (def) mars kl 10.00
– Storbritannien: Markit/CIPS tjänste-PMI mars kl 10.30
– USA: ADP sysselsättning privat sektor mars kl 14.15
– USA: Markit tjänste-PMI (def) mars kl 15.45
– USA: ISM-index tjänster mars kl 16.00
– USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30
– Konjunktur: JP Morgan Global tjänste-PMI mars kl 17.00

CENTRALBANKER
– Fed: protokoll från FOMC-mötet den 14-15/3 kl 20.00
– Polen: räntebesked

MAKRO ÖVRIGT
– RGK: resultat obligationsemission kl 11.03
– RGK: villkor växelemission kl 16.20


USA-börsen: Igår skrev jag: ”Både förra och denna vecka inleddes med positiva reversalstaplar men samtidigt behöver taket i den fallande kanalen tas ut och därefter 2390 för att inte det negativa kortsiktiga sentimentet ska bita sig fast.”

Tisdagen inleddes ner mot 2351 som blev dagslägsta och två timmar senare markerades 2360 på ovansidan. Trots två tester till blev nivån kring 2360 dagshögsta och även stängningskurs. I intradagsupplösning blev gårdagen en stigande triangel och det blir nu spännande att se om 2360 tas ut och hålls eller taket i den kortsiktigt fallande kanalen visar sig bli alltför svårpasserad.

Om det visar att förra veckans högsta vid 2370 blir en ny lägre topp och högstanoteringen i den rådande 8-veckorscykeln är det ett tecken på en avtagande riskaptit. Så länge köparna kommer tillbaks kring eller även strax under MA-50 och medelvärdet dessutom lutar upp ser jag den pågående rekylen som både hälsosam och intressant att ta nya positioner för uppgång vid. Punkteras 2320 innan 2370 tagits ut är det dock en indikation på att rekylen inte är klar.

Volymen igår var lägre än i måndags och 12 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Helst vill vi ju se volymen tillta i samband med vändningar uppåt och stigade kurser. Volymbalansen toppade tillfälligt för två veckor sedan och är nu nere kring snittet för de senaste tre månaderna. Senast tremånaderssnittet testades var i början av februari och då kom köparna tillbaks men flyttar vi oss till början av september punkterades istället sentimentsnivån. Om nivån punkteras och följas av lägre bottnar blir det första gången sedan slutet av sommaren och det riskerar att sätta press på indexet och då talar mycket för en djupare rekyl.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar