Blir det nackskott eller startskott idag?

sammanfattningIntresseklubben antecknar: Trots en viss återhämtning på slutet av handelsdagen tyngdes även de amerikanska börserna av sämre jobbstatistik än väntat, den sämsta siffran på nio månader. I den positiva vågskålen visade det sig att underskottet i handels- och tjänstebalansen var mindre än väntat och placerarkollektivet förväntar sig att den sämre jobbstatistiken borgar för fortsatta kvantitativa lättnader. Starskotten för rapportsäsongen går idag då aluminiumtillverkaren Alcoa presenterar sina kvartalssiffror för årets första tre månader.

Stockholmsbörsen i fredags: 1185 och 1180 markerades inledningsvis som två nivåer att bevaka. När sedan 1180 punkterades tilltog nedgångstakten och inte förrän vid 1162 avtog säljtrycket och köparna vågade sig tillbaks för att hyfsa till avslutningen av veckan. Stängningen vid 1168,8 motsvarade en nedgång med 1,2 procent.

Den initiala nedgången till 1193 utgjorde en viktig utbrottsnivå fram till klockan 13.50 då vi fick en ”Down and Go” (motsatsen till ”Up and Go”). Nedgångstakten tilltog och inte förrän vid 1180 avtog säljtrycket. Stängningen vid 1183 motsvarade en nedgång med 1,7 procent. Veckan avslutades med två otäcka staplar där dock ett visst hopp i form av en svans på nedsidan i fredags kan påverka veckoinledningen positivt, även om den viktiga 1178-nivån nu är punkterad, men som alltid måste alla utbrott bekräftas.

Än så länge har vi en negativ stjärnformation i månadsgrafen och signaler om en toppformation i veckografen. Om veckan inleds med att måndagen stänger lägre än 1162 är utbrottet från HS-formationen bekräftad och vi har en signal om en nedgång till i första hand 1130-området.

Ingen av aktierna inom OMXS30-indexet steg i fredags. Återigen fick vi ett bevis på hur viktigt det är att handla i riktning med börsklimatet. Omsättningen var den högsta sedan den 14 mars och 5 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna som nu tagit sig upp till 12,7 miljarder per dag. Förra veckan slutade med en nedgång med 2,7 procent vilket reducerade årets uppgång på OMXS30 till 5,8 procent.

OMXS30 idag:

SP500 idag:

Rapporter idag (USA):
– Alcoa

Bolagsstämmor idag:
– Arcam, Lundbergs, Maxpeak (extra), Prevas

Följande bolag handlas fom idag exklusive utdelning:
– Balder (5:00 kr kv-vis pref.aktie), FLSmidth & Co (9:00 dkk)

Övriga börsnyheter:
– Finnair: trafiksiffror för mars kl 8.00
– Norwegian: trafiksiffror för mars kl 8.00
– PA Resources: presenterar produktionsrapport för mars
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft

Håll koll på följande tider idag:
– Japan: bytesbalans februari kl 1.50
– AF: veckostatistik kl 10.45
– Tyskland: industriproduktion februari kl 12.00
– USA: Auktion av 3- och 6 månaders skuldväxlar kl 17.30

USA: Den inledande nedgången på 1,3 procent tog kursen till stödnivån 1540 som testades några gånger den första halvtimmen men säljarna gav upp och resten av dagen jobbade kursen med att ta sig tillbaks till de längre medelvärdena i intradagsdiagrammen. Stängningskursen 1553,1 motsvarade en nedgång med 0,4 procent.

Bästa sektorer under fredagen blev kraftbolagen- och transportsektorn medan guld- och konsumentprodukter tillhörde förlorarna.

Totalt omsattes 2,3 miljarder aktier på S&P 500 under fredagen vilket var högre än i torsdags men 1,4 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Endast 51 av de 500 aktierna inom S&P 500-indexet steg. Förra veckan innebar en nedgång för S&P 500-indexet med 1,0 procent vilket innebär att årets uppgång reducerats till 8,9 procent medan Nasdaq Composite noterar en uppgång på 8,2 procent.

Apple backade med 1,1 procent i fredags och stängde på $423,20. Google föll med ytterligare 1,5 procent till $783,0 vilket är en intressant stödnivå medan Facebooks steg med ytterligare 1,2 procent till $27,4 under fredagen i spåren på nyheten om samarbetet kring en ”Facebook-telefon” med HTC.

Asien: Förutom i Japan där börsen stiger i takt med en fallande yen är det mestadels nedåt på de asiatiska börserna. Den fallande yenen kommer naturligtvis att påverka de kommande kvartalsrapporterna för japanska exportbolag i positiv riktning. I Kina har nya dödsfall på grund av fågelinfluensan upptäckts. Fraktbolag använder jag ofta som en tidig och bra sentimentsindikator och dessa aktier faller kraftigt i Taiwan.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar